Lounais-Häme

Asbestista pöllähtelee kysymyksiä

Laki määrää, että kaikissa ennen vuotta 1994 valmistuneissa rakennuksissa on tehtävä asbestikartoitus ennen purkutöitä.

Etelä-Suomen Erikoispuhdistuksen yrittäjä Harri Jutila Tammelasta toteaa, ettei asbestikartoitusta pidä pelätä. Suuressa osassa asbestikartoituksia asbestia ei edes löydy.

Asbestista ei tarvitse edes välittää, jos esimerkiksi vanha laatoitus peitetään uudella vanhaa rikkomatta.

 

Jos asbestia löytyy, on asbestityöhön palkattava rekisteröity ammattilainen, joka varmistaa, ettei purkamisesta leviä missään vaiheessa keuhkosyöpää aiheuttavia asbestihiukkasia.

Purkutilat on eristettävä ja alipaineistettava ja lopuksi pinnat siivottava ja huoneilma todettava ilmanäyttein puhdistetuksi.

Asbestin purkutyössä puhutaan tuhansista, ei sadoista euroista.

 

Ihmisillä on Jutilan mukaan runsaasti asiaan liittyviä kysymyksiä, joihin kaikkiin esimerkiksi isännöitsijät eivät osaa vastata.

-Urakoitsijoilla on paras näppituntuma.

Ihmisiä ihmetyttää, pitääkö aina tehdä asbestikartoitus, miksi laki on niin tiukka, kuinka hurjasti remonttikustannukset nousevat ja mitä he saavat vastineeksi.

Asbestipurkuyrityksillä on Jutilan mukaan riittävästi töitä seuraavaksi 20 vuodeksi, joten niillä ei ole tarvetta haalia asiakkaita puolivillaisilla toteamuksilla.

 

Asbestilainsäädännöllä on pyritty turvaamaan työntekijöiden ja työmaan sivullisten turvallisuus.

-Lähtökohta on hyvä; ettei pölyllä altisteta muita, Jutila toteaa.

Miehiä näkee edelleen purkavan mineriittitalonsa asbestipitoisia seinälevyjä niin, että pölinä käy. Laki koskee kuitenkin kaikkia.

-Vaikka työturvallisuuslainsäädäntö ei kosketa yksityistä omakotirakentajaa tai -omistajaa, tulee eteen, ettei siinä talossa tällöin saisi olla koskaan kukaan muu kuin tämä yksi henkilö. Jos se myydään eteenpäin, mennään jo laittomuuksiin, sanoo Etelä-Suomen aluehallintovirasto ylitarkastaja Jari Nykänen.

-Asennoitumiseen toivoisi muutosta, että tämä on muutakin kuin vaivaa ja rahanmenoa, Jutila sanoo.

Hän vertaa, että autoissakin epämääräinen ja puutteellinen huoltokirja laskee arvoa.

 

Etelä-Suomen Erikoispalvelun asiakkaista valtaosa on pääkaupunkiseudulla, mutta töitä riittää Turusta Tampereelle ja Lahteen saakka.

-Pääkaupunkiseudulla kysytään, koska voit tulla, ja täällä, mitä maksaa.

Luvanvaraisia asbestitoimijoita on Suomessa noin 300.

Urakoitsija kannattaa ennen palkkaamista tarkastaa aluehallintoviraston asbestipurkutyöluparekisteristä, joka löytyy internetistä. FL

 

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/31459-asbestin-purkutyo-voi-tulla-kalliiksi

 

Uusimmat

Fingerpori

comic