Lounais-Häme

Asbestitöille lisää hintaa

Vuoden alusta voimaan tullut kiinteistöjen asbestipurkutöitä koskeva lainsäädännön muutos on nostamassa erityisesti ennen vuotta 1994 rakennettujen kiinteistöjen korjauskustannuksia.
Forssan Isännöinti ja Kiinteistövälityksen isännöitsijä Mikko Ryyppö sanoo isännöintitoimistojen joutuvat huolehtimaan lakimuutosten käytännön tiedottamisesta taloyhtiöiden suuntaan. 
Ryyppö sekä Kiinteistöliitto Kanta-Hämeen toiminnanjohtaja Mikko Rousi ja Kiinteistöliitto Kanta-Hämeen hallituksen jäsen, Forssan Isännöinti ja Kiinteistövälityksen isännöitsijä Rami Tervomaa sanovat lain valmistelun ja voimaantulon tulleen kiinteistöalalle yllätyksenä. 
Kolmikon mielestä laki on valmisteltu heikosti eikä siinä yhteydessä ole kuunneltu kiinteistön omistajien tai isännöinnin ammattilaisten käytännön kantoja. Tervomaa vertaa asbestilainsäädännön kiristystä energiatodistusten vaatimiseen muutamien vuosien takaa. Kolmikko ihmettelee myös sitä, kuinka aluehallintovirastoissa aiotaan valvoa ja toimenpanna lain edellyttämät muutokset. 
– Näyttää siltä, että ainakin tiedottaminen taloyhtiöiden suuntaan on sälytetty isännöintiyhtiöiden harteille, Tervomaa sanoo.
Tervomaa sanoo, että esimerkiksi asunto-osakeyhtiön huoneiston keittiössä keittiökaappien alle tehtävä laattatyö edellyttää muutostyöilmoituksen tekoa taloyhtiölle. Uuden lain mukaan ennen vuotta 1994 rakennetuissa rakennuksissa tämä, kuten muutkin purkutyöt, edellyttävät asbestikartoituksen teettämistä. 
Mikäli laatat on kiinnitetty 1970- tai 1980-luvuilla on hyvin todennäköistä, että niistä löytyy asbestia, joten purkutyö edellyttää erillistä asbestipurkutyölupaa. Varsinaisen purkutyön voi teettää vain yritys tai tekijä, jolla on lupa purkutöihin. Lisäksi edellytetään erillistä asbestikartoitusta. Nykyinen käytäntö, jossa asbestipitoisuutta ei tutkita ja kaikki purkutyöt tilataan asbestipurkutyönä, ei ole enää hyväksyttävä. Asbestipurkutöistä on tehtävä työsuojeluviranomaisille ennakkoilmoitus.
Ryyppö kertoo esimerkin Karkkilasta, jossa Forssan Isännöinti ja Kiinteistövälityksen isännöimässä kerrostalossa asuva nainen halusi tehdä omistamansa huoneiston keittiössä remontin. Keittiön seinälaattojen kiinnityslaastissa oli aikanaan käytetty asbestia. Lisäksi keittiökaappeja irrotettaessa havaittiin kahden muovimaton paljastuttua lattiassa kosteusvaurio, jonka osalta taloyhtiö joutui tilaamaan asbestikartoituksen myös lattian osalta. 
Asbestipurkutöistä pyydettiin asbestipurkutöihin erikoistuneilta yrityksiltä tarjouksia, jolloin purkutyö ja edellytetty ilmanäytetutkimus maksoivat yhteensä noin 4000 euroa. Ryyppö arvioi, että uusien määräyksien myötä remontin hinta kaksinkertaistui. Lisäksi omakotitaloissa remontteja tehdään edelleen entiseen malliin huolimatta lakimuutoksista eikä asbestikartoituksia tehdä.
Tervomaa pelkää, että säädöksien kiristyminen saattaa johtaa siihen, että asbestia sisältävät rakenteet saatetaan jättää purkamatta esimerkiksi peittämällä  akryylilevyllä eikä vanhoja laattoja lähdetä enää irrottamaan remontissa. Työ voidaan tehdä ilman asukkaan taloyhtiölle  tekemää muutostyöilmoitusta. Tervomaan mukaan tämä ei ole voinut olla lainsäätäjän tarkoitus.
Rousi kaipaa aluehallintoviranomaisilta selkeitä ohjeita, jotka nyt puuttuvat. Kentällä on epätietoisuutta mm. siitä, mikä on riittävä määrä asbestinäytteitä. Rousi sanoo, että isännöitsijöille voi olla todella vaikeaa selvittää mitä remontteja useita vuosikymmeniä vanhoissa taloyhtiöissä on kussakin asunnossa tehty. Joku asunto saattaa olla alkuperäisessä kunnossa, kun naapurihuoneisto on voitu saneerata täydellisesti muutama vuosikymmen sitten, jolloin asbestia sisältäneet materiaalit on jo voitu poistaa. Rousi sanoo asbestipurkutöitä koskevien tiukennusten tulleen täydellisesti puun takaa.FL

Asbestityöt tarkempaan syyniin
Nykyiset asbestipurkutyövaltuudet ovat voimassa tämän ja ensi vuoden. Uuden lupamenettelyn yhteydessä selvitetään hakijan oikeuskelpoisuutta että hakijalla on käytettävissä asbestipurkuun tarvittavat koneet ja laitteet sekä vankkarakenteiset huoltotilat.Asbestipurkutyön menetelmiin on lisätty julkisivupinnoitteen poisto märkähiekkapuhalluksella. Menetelmä sisältyy siten asbestipurkutyöluvan piiriin eikä tälle menetelmälle myönnetä erikseen poikkeuslupia..Asbestisementtituotteiden käsittely kuten asbestipitoisten seinä- ja kattolevyjen purku ulkotiloissa on jatkossa aina asbestipurkutyöluvan edellyttämää työtä.Asbestipurkutyöntekijän pätevyysvaatimuksena on ammattitutkinto tai sen soveltuva osa. Ennen vuotta 2011 saatu asbestipurkutyöntekijän koulutus on edelleen voimassa kaksi vuotta lain voimaan tulosta. Tämän jälkeen työntekijällä on oltava suoritettuna ammattitutkinto.Uuden lain mukaan lupaviranomainen pitää rekisteriä asbestipurkutyöluvista ja pätevistä työntekijöistä. Työntekijän kohdalla asbestityön suorittaminen edellyttää rekisteröitymistä. Lupaviranomaisena toimii Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue.Ilmastollisesti erotetussa purkutilassa on aina käytettävä puhallinkäyttöistä kokonaamaria ja krokidoliitin purkutyössä on käytössä oltava hengityssuojain, jossa kasvo-osa on kokonaamari ja jossa hengitysilma tuotetaan paineilmalaitteella.Ilmastollisesti erotetussa purkutilassa on aina käytettävä puhallinkäyttöistä kokonaamaria.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti