Lounais-Häme

Aschan valmis universiadeihin

Patricia Aschan otti ensimmäisen yleisen sarjan SM-mitalinsa 13-vuotiaana 10 vuotta sitten. Vaikka rapakon takana Oaklandin yliopistossa opiskelleesta Aschanista ei ole viime vuosian kuulunut paljon, hän ui edelleen, ja kovaa uikin.

Someron Esan kasvatti valittiin edustamaan Suomea universiadeihin, jotka käydään 19.–30. elokuuta Taiwanissa. Monipuolinen uimari kilpailee Taiwanissa 200 ja 400 metrin sekauinnissa sekä 200 metrin rintauinnissa ja 200 metrin vapaauinnissa.

-Odotan universiadeja tosi innolla. Uskon, että 200 metrin matkat kulkevat hyvin, 400 metriä on vähän arvoitus, siitä ei etukäteen tiedä, miten se lähtee menemään. Älyttömän hyvillä mielin lähden kisoihin, kesää kotiseudullaan Somerolla viettävä Aschan kertoo.

Suomesta matkaa Taiwaniin 11 uimarin joukkue. Mukana on muun muassa juuri päätyneissä Budapestin MM-kisoissa kuudenneksi kauhonut vapaauimari Ari-Pekka Liukkonen.

Parittomina vuosina järjestettävien universiadien uinneissa on kova taso, muun muassa Yhdysvallat lähettää Taiwaniin tasokkaan joukkueen. Aschan suhtautuu menestysmahdollisuuksiinsa realistisesti.

-En ole asettanut tavoitteita, haen lähinnä omia hyviä uinteja. Taso on älyttömän kova.

 

Keväällä valmistunut Aschan on viettänyt kesää Suomessa. Tukikohta on kotona Somerolla, josta Aschan on käynyt sukuloimassa ja tapaamassa tuttuja muualla Suomessa.

Kilpauimari harjoitteli kesän aluksi Somerolla ja Forssassa, nyt hallien ollessa huoltotauolla hän on ajellut harjoituksiin Turkuun Samppalinnaan tai Kupittaalle.

-Tulin vappuaattona Suomeen ja olin täällä kesäkuun puolivälin yli. Välillä poikkesin Michiganiin tapaamaan ystäviäni ja poikakaveriani Alexia, kunnes palasin tänne takaisin, Aschan kertoo kesästään.

Psykologian kandiksi valmistunut Aschan aikoo palata Yhdysvaltoihin syksyllä, jossa hänen tarkoituksenaan on jatkaa opintoja maisteriksi. Bisnes-psykologia kiinnostaa eniten.

-Sain maisteriopintoihin paikan Detroitista, mutta kuvio on vielä vähän auki. Tarkoitus olisi kuitenkin jatkaa syksyllä opintoja, saatan aloittaa myös uimarien valmennuksen, Aschan kertoo.

 

Aschan on uinut kilpaa 8-vuotiaasta asti. Esan kasvatti kauhoi mitaleja jo ikäkausimestaruuskisoissa ja sama tahti jatkui naisten sarjassa, jossa hän otti ensimmäisen SM-kultansa 14-vuotiaana.

Somerolla asunut Aschan muutti kahdeksasluokkalaisena Raisioon, jossa hän kävi yläkoulun kaksi viimeistä luokkaa. Lukion hän kävi silloisessa Aurajoen urheilulukiossa Turussa.

Lukuisia SM-mitaleja voittanut Aschan aloitti opiskelut Detroitin pohjoispuolella sijaitsevassa Oaklandin yliopistossa vuonna 2013.

-Bisnes oli aluksi pääaineeni, mutta psykologia kiinnosti lopulta enemmän. Luin lukiossa jo kaikki psykologian kurssit ja kirjoitin psykan. Minä haen selitystä sille, miksi toimimme ja ajattelemme niin kuin teemme.

Koko opiskelunsa ajan Aschan panosti täysillä uintiin, jossa hän menestyikin erinomaisesti. Hän on edustanut Suomea arvokisoissa ja voittanut Yhdysvalloissa peräti 18 yliopistosarjan mestaruutta.

Aschan valittiin 2016 ja 2017 yliopistonsa parhaaksi naisurheilijaksi.

-Yllättävän hyvin olen jaksanut kovan treenauksen, vaikka onhan noita altaan kaakeleita tullut katsottua. Joskus teinivuosina oli vaikeampaa, kun tuli ensimmäiset poikakaverikuviot ja muut jutut, Aschan sanoo.

Vaikka Aschan palaa syksyllä Atlantin taakse, hän ei aio jäädä pysyvästi Yhdysvaltoihin.

-Suunnitelmissa on tulla Eurooppaan, tuskin kuitenkaan Suomeen. Englanti ja Saksa kiinnostavat, Aschan kertoo. FL

 

Pitkä, menestyksekäs uintiura
Somerolaislähtöinen kilpauimari.23-vuotias, 177 senttiä.Seurat Suomessa Someron Esa, Raision Urheilijat.Lukuisia ikäkausimestaruuksia.Kymmeniä naisten SM-mitaleja, joista ensimmäinen 13-vuotiaana.Yli 10 SM-kultaa, 5 Suomen ennätystä.Forssan Lehden vuoden urheilija 2008.2016 ja 2017 Oaklandin yliopiston paras naisurheilija.18 yliopistosarjojen mestaruutta.Kolme kertaa Horizon Leaguen vuoden naisuimari.Valmistui syntymäpäivänään 29. huhtikuuta psykologian kandidaatiksi, aikoo jatkaa opintoja maisteriksi.Toivoo jatkavansa uintiuraa vielä 2–3 vuotta. 

Uusimmat

Fingerpori

comic