Lounais-Häme Humppila

Aseliike Rantanen muutti Humppilassa Osuuspankin naapuriksi – nyt myös humppilalaiset ovat löytäneet liikkeen

Aseliike Rantanen on muuttanut Humppilan keskustassa Koivistontien varrelta Humppilan Osuuspankin naapuriksi. Kauppias
Harri Koivula sanoo vaihtokaliiberiaseiden suosion olevan kasvussa aseiden monikäyttöisyyden vuoksi.

Harri Koivula on tyytyväinen kesän aikana tehtyyn muuttoon. Mukavan lisämausteen muuttoon antoi se, että uudet noin 330 neliön tilat on ilmastoitu. Tänä kesänä se helpotti muuton toteuttamista ja liikkeen rakentamista.

Nykyään asekauppa ei selviä kilpailussa myymällä pelkästään aseita ja patruunoita. Aseliike Rantasessa valikoima ulottuu retkeilyasusteisiin ja -jalkineisiin.

Aseliike Rantanen edustaa saksalaista vaelluskenkävalmistajaa Lowaa, jonka kengät voi lähettää Saksaan pohjattavaksi. Vaelluskenkien lisäksi Lowa valmistaa valtavaa kirjoa erilaisia kenkiä kiipeilykengistä muodikkaisiin citykenkiin. Koivula sanoo, että hän panisi koko valikoiman näytille uuteen myymälään, jos hänellä olisi lompakossaan reippaasti ylimäärästä rahaa.

Aseliike Rantasessa varsinainen leipä kerätään kuitenkin metsästys- ja kilpa-aseiden myynnillä.

– Aselupaprosessin helpottuminen ns. palikkatestin poistumisen vuoksi näkyy selkeästi myynnissä. Uusia synteettistukkisia ja rosterirautaisia aseita hankkivat nyt eläkeiän sivuuttaneet asiakkaat, jotka olivat jättäneet käymättä soveltuvuustestissä poliisilaitoksella, koska vierastivat tietokoneella suoritettu yli 170 kysymyksen monivalintatehtävää, Koivula sanoo.

Kilpa-ammuntapuolella ruutiaseiden myyntiä vaimentaa se, että esimerkiksi käsiaseen saamiseksi täytyy kahden vuoden aikana osoittaa lajin harrastusta. Tämä edellyttää ampumaseurassa ampumista laina-aseella ja ampumapäiväkirjan pitoa. Ampumaharrastuksesta kiinnostuneelle nuorelle kahden vuoden odotusaika on Koivulan mukaan usein liian pitkä ja harrastus lopahtaa.

Aseliikkeen myymistä aseista 80 prosenttia on metsästysaseita. Haulikkoja myydään kivääreitä enemmän. Myytyjen haulikkojen keskihinta liikkuu noin 1 300 eurossa ja kiväärien keskihinta varustettuna tähtäinkiikarilla ja vaimentimella noin 2 000 eurossa.

– Metsästysaseissa yhä suositumpia ovat vaihtopiippuaseet, jossa haulikonpiiput voidaan vaihtaa kätevästi samassa tukissa kahdella kivääripiipulla. Aseessa voi olla myös kaksi haulikon piippua ja yksi kivääripiippu, jonka päälle voidaan asentaa kiikaritähtäin, Koivula sanoo.

Koivula on huolestunut lisääntyneistä villisikahavainnoita seutukunnalla. Tuoreimmat havainnot riistakameroista on tehty lähiseuduilla.

Viime vuonna Lounais-Hämeessä kaadettiin muutama villisika. Koivula arvioi, että villisikojen metsästys on vasta todenteolla käynnistymässä, sillä perunapellolle päästessään villisika voi tehdä melkoista vahinkoa. Villisikojen yleistyminen vaikeuttaa myös sikaloiden toimintaa tautivaaran vuoksi.

Aseiden lisäksi liike myy mm. metsästysjousia, mutta Koivula on pettynyt niiden kysyntään.

– Olemme myyneet vain muutamia metsästysjousia. Odotukset olivat huomattavasti korkeammalla, useissa kymmenissä metsästysjousissa. Jousimetsästys on todella mielenkiintoinen ja koukuttava laji, Koivula sanoo.

Liikkeeseen ollaan avaamassa myös harjoittelupaikkaa ilma-aseille ampumamatkan ollessa kymmenen metriä. Liikkeen ollessa auki harjoittelupaikka ei ole auki. Aseliike Rantanen on auki arkisin kello 10–17 ja lauantaisin kello 9–14.

Ilma-aseiden myynti on vähentynyt ulkomaisen nettitarjonnan myötä. Koivula sanoo, että ostajan on hyvä tietää, että takuu koskee vain aseen myynyttä liikettä. Sen vuoksi esimerkiksi saksalaisesta nettikaupasta ostettu ase pitää toimittaa tarvittaessa liikkeen hyväksymän asesepän korjattavaksi, mikäli haluaa saada korjaukset maksuun takuun piirissä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic