Lounais-Häme

Aseman koululaisille annettiin viikko aikaa perehtyä 150-vuotiaaseen Urjalaan: Tässä tulokset

-Urjalan nimikkokala on kuha ja nimikkopuu on kataja. Opin nämä viime viikolla, Aseman koulun ykkösluokkalainen Matilda Lahti kertoo.

-Urjalassa on sellainenkin paikka kuin Vellinkulma. Se oli minulle täysin tuntematon aiemmin, sanoo kuudesluokkalainen Teppo Numminen.

-Minun sukuni on asunut Urjalassa 269 vuotta, tuumaa ykkösluokkalainen Esko Elo.

 

Aseman koululaiset tutustuivat viime viikon ajan oman kuntansa historiaan, maantietoon, palveluihin ja luontoon. Oppilaat työstivät ryhmätöitä, joiden aiheena oli 150-vuotias Urjala.

Nelosluokkalaiset Miina Paija ja Katarina Kivistö haastattelivat urjalalaisia siitä, mitä mieltä nämä ovat paikkakunnan kauppapalveluista. Oppilaat kokosivat haastateltavien vastaukset yhdeksi tiedostoksi.

-Ihmiset puhuivat kaupoista lähinnä hyvää. Valikoimaa kehuttiin kattavaksi ja S-marketin työntekijöitä hyviksi. Kauppojen toivottiin kuitenkin mainostavan enemmän, oppilaat selostavat.

Haastatteluissa tuli ilmi, että Urjalaan toivottavaisiin vielä Citymarkettia, Ideaparkia, joulupukin maata ja parkkihallia.

 

Kolmasluokkalaiset heittäytyivät teemaviikon aikana toimittajiksi ja tekivät kokonaisen lehden Urjalasta.

Lehdessä luetellaan esimerkiksi paikkakunnan yrittäjiä, puistoja, kalastuspaikkoja ja metsästysseuroja. Pariin juttuun on haastateltu urjalalaisia.

Vaikka kolmosluokkalaiset oppivat viikon aikana uutta tietoa Urjalasta, kiinnostavinta vaikutti olevan lehden tekeminen itsessään.

-Yllättävintä oli se, että oma nimi pääsi lehteen, tuumaa Paavo Kauranen.

-Ja se, että minun juttuni ylipäätään hyväksyttiin lehteen, lisää Albert Virtanen.

-Kaikki lehteen päätynyt tieto oli kaikenlisäksi oikein, mikä on yllättävää, huomauttaa Eetu Huhtinen.

Rehtori Mervi Lumian mukaan Urjala 150 -viikon tärkein anti olikin prosessi itsessään. Koululaiset pääsivät harjoittelemaan haastatteluiden tekemistä, kokonaisuuksien koostamista sekä videoiden kuvaamista ja editointia.

-Uusien työtapojen oppiminen on tärkeää. Lapset olivat aiheesta innoissaan, joten he oppivat nopeasti ja olivat koko viikon työn touhussa, Lumia sanoo.

 

Koulun pienimmät keskittyivät viikon aikana hahmottamaan omaa ympäristöään Urjalassa ja tekemään siitä vihkosen.

Yksi kiinnostavimmista vihoista kuuluu Esko Elolle. Hänellä on Urjalassa paljon sukua ja pitkät juuret. Eskon Urjala-karttaan on piirtynyt monen tädin, enon ja isovanhempien asuinpaikat.

Esko on yhdessä vanhempiensa kanssa luetellut vihkoon Urjalan parhaita paikkoja. Niitä ovat ainakin Vilpolan kenttä, jäähalli, kirjasto, K-kauppa, hiihtoladut, Lamminharju ja monet laavut. Kaikista hyvistä paikoista paras on kuitenkin metsä. Esko on piirtänyt itsensä metsän siimekseen.

-Halusimme juhlavuoden kunniaksi auttaa lapsia hahmottamaan Urjalaa. Moni ekaluokkalainen ei osaa sanoa, missä kylässä mummu asuu tai millä rannalla perhe käy kesäisin uimassa. Tällainen harjoitus auttaa lapsia ymmärtämään kokonaisuuksia, kakkosluokan opettaja Leea Laaneots sanoo.

 

Koulun vanhimmat pääsivät juhlavuoden kunniaksi tutustumaan Nuutajärven Lasikylään ja puhaltamaan itse lasiteoksia.

Vierailu innosti kuudesluokkalaisia Niilo Lahtea ja Ansa Penttilää askartelemaan pienoismallin Nuutajärven lasimakasiinista.

-Nuutajärvi on yksi niistä asioista, joiden vuoksi Urjala tunnetaan ulkopaikkakunnilla. Muita asioita ovat esimerkiksi Väinö Linna ja Makeistukku, Niilo pohtii.

Mitä lapset sitten ajattelevat siitä, että Urjala täyttää pyöreitä?

Nelosluokkalaisen Jessika Jentalan mielestä Urjalan historia on pitkä.

-Urjala on vanhempi kuin Suomi. Kyllä se silloin on aika vanha. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic