Lounais-Häme

Asenne kannabikseen löystynyt Jokioisilla

Kehittämispäällikkö Karoliina Kärkkäinen Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymästä kävi esittelemässä keskiviikkoiltana Jokioisten kunnanvaltuutetuille vastavalmistunutta Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaa vuosille 2017–2020.

Esittelyn jälkeen valtuutettujen keskuudessa nousi esiin huoli nuorten muuttuneesta asenteesta erityisesti kannabista kohtaan.

– Ankkuri-tiimiin kuuluva vanhempi rikoskonstaapeli Sirkku Nurmi on todennut, että nuorten asenne kannabikseen ja muihin päihteisiin on tullut vapaammaksi ja käyttö lisääntynyt. Jos todella on näin, toivon että tähän puututaan nopeasti, totesi vihreiden kunnanvaltuutettu Ursula Mansikka.

Sosiaaliohjaajana työskentelevä Emmi Romppainen (sd.) huomautti, että nuorten asenne esimerkiksi alkoholiin ei ole löystynyt, kannabikseen kyllä.

Samalla hän korjasi suunnitelmasta asiavirheen sen osalta, että ennaltaehkäisevä päihdetyö tehdään valtaosin kunnissa, ei hykyssä.

Sari Kortepohja (kok.) ilmaisi huolensa nuorten tekemistä päihdekokeiluista.

Kortepohjan mukaan nuoria parveilee viikonloppuisin urheilukentällä, jossa erilaisia päihteitä kokeillaan. Kortepohjan mukaan tilanteessa kytee pommi, jos siihen ei puututa nopeasti. 

Häntä komppasi Marjo Ramstadius (vihr.), joka totesi törmänneensä samaan ilmiöön jopa hyvin nuorten kohdalla. Ramstadiuksen mukaan esimerkiksi Teerimäen päiväkodin pihalta on löytynyt tyhjiä lääkepurkkeja.

Oppilashuollossa työskentelevä Niina Stenberg (sd.) kertoi, että esimerkiksi viikonloppuisin Jokioisilla kulkee katupartio, joka puuttuu nuorten päihteiden käyttöön.

 

Hyvinvointisuunnitelma sai kunnanvaltuutetuilta kehuja.

Mansikka toivoi, että Jokioinen laatii siitä oman mallin, jota seurataan jollain mittarilla. Kortepohja nosti esiin huolensa kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten määrän kasvusta. Kärkkäinen totesi, että kyse on valtakunnallisesti trendistä.

-Lastenkodit ovat tupaten täynnä. Tämän ilmiön purkamiseksi etsitään keinoja, Kärkkäinen vastasi.

Rami Lehtistä valtuustossa sijaistanut Matti Könkö (kesk.) muistutti, että sijoitettujen lasten määrä oli aiemmin pienempi, kun voitiin ennakoida.

-Tässä välissä ilmiö tuli Jokioisille kalliiksi, mutta hyvä että siihen suunnitelman myötä puututaan, Könkö sanoi.

 

Vuoden 2016 henkilöstöraportti herätti keskustelua.

Ramstadius ja Mansikka nostivat esiin perhepäivähoidon, jonka työsuhteista kunnassa puolet on määräaikaisia. Ramstadius kysyi, halutaanko pienille lapsille parasta hoitomuotoa kunnassa kehittää.

-Perhepäivähoitajille on tarvetta, mutta heitä on vaikea saada. Pitää pohtia syitä, miksei saada.

Mansikka muistutti, että he ovat kunnassa ainoita, jotka pystyvät tarjoamaan yöhoitoa.

Valtuusto hyväksyi 15 000 euron lisämäärärahan Kuuman vedenottamon siiviläputkikaivon rakentamiseen.

Myös 14 000 euron määrärahan siirto vihertöistä/liikennealueesta Miinan koulun monitoimikentän investointeihin ja osavuosikatsaus hyväksyttiin keskusteluitta.

Hyväksytyksi tuli myös kunnan vesihuoltolaitoksen toiminta-alueen päivitys, jota kunnanjohtaja Jarmo Määtän mukaan voidaan tarkastella ja muuttaa vaikka vuosittain, jos tarvetta ilmenee.

 

Juttua muutettu 28.9.2017 klo 9.31:

Korjattu Sari Kortepohjan kommentti nuorten päihdekokeiluista. Kortepohja kuvaili tilanteessa kytevän pommin. 

Uusimmat

Fingerpori

comic