Lounais-Häme

Asiantuntija: Jos meinaa yrittäjäksi, kannattaa aloittaa nyt

Uudistunutta työttömyysturvalakia on parjattu sen sisältämän aktiivimallin vuoksi, mutta oman yrityksen perustamisen kannalta työttömän työnhakijan tilanne paranee.

Jatkossa yritystoiminnan päätoimisuutta ei tutkita ensimmäisen neljän kuukauden aikana. Toisin sanoen työttömänä aloitettu yritystoiminta ei estä työttömyysetuuden saamista neljän ensimmäisen kuukauden aikana.

Sen jälkeen TE-palvelut tekee arvion yritystoiminnan pää- ja sivutoimisuudesta, ja yritystoiminnasta saatavat tulot sovitellaan yhteen työttömyysturvan kanssa. Yritystoiminnan tulot ilmoitetaan työttömyysajan ilmoituksessa.

 

Forssalainen Taneli Poranen perusti oman yrityksensä Tmi T. Poranen vuonna 2010 opiskellessaan, joten häneen muutos ei olisi vaikuttanut. Poranen kuitenkin toteaa uudistuksen kuulostavan hyvältä.

-Se on hyvin järkevää. Olisin itsekin hyvin saattanut perustaa yrityksen vasta koulutuksen jälkeen eli kortiston kautta, ja silloin tämä olisi ollut hyödyllinen, Poranen sanoo.

Aktiivimallissa työttömän on kuitenkin tienattava yritystoiminnasta aktiivisuuden osoittamiseksi 65 tarkastelupäivän jaksolla vähintään 241 euroa ansiotuloa, muuten työttömyysetuutta leikataan 4,65 prosenttia.

Aktiivisuuden voi osoittaa myös palkkatyössä tai osallistumalla työllistymistä edistäviin toimenpiteisiin.

Laki astui voimaan vuoden alussa.

 

Forssan Yrityskehitys oy:n yrityspalvelupäällikkö Pekka Ekholm toteaa, että tällä hetkellä ylipäätään on hyvin otollinen aika perustaa uusi yritys.

-Tällä hetkellä ei vaikuta olevan suuria esteitä yrittäjyydelle, nyt on paljon suotuisia tekijöitä, Ekholm sanoo.

Ekholm nostaa positiivisista piirteistä esiin yritysten selvästi kasvaneen halun investointeihin ja alhaiset lainojen korot.

-Kun mielialat ovat korkealla, asiakkailla on myös halua ostaa, Ekholm sanoo.

 

Poranen perusti oman käsityöalan yrityksensä vain 20-vuotiaana. Nyt Poranen myi yrityksensä ja jatkaa syntyvän uuden yrityksen palveluksessa.

Yrittäjäksi ryhtymiselle on tällä hetkellä Porasen mielestä suotuisammat oltavat kuin vuosikymmenen alussa.

Poranen nostaa esiin muuttuneet asenteet esimerkiksi kevytyrittäjyyttä kohtaan. Kevytyrittäjänä henkilö laskuttaa työstä yksityishenkilönä laskutuspalvelun kautta.

-Asiakkaat eivät enää vaadi heti omaa yritystä. On helppo lähteä liikkeelle ja kokeilla yrityksen toimivuutta kevytyrittäjänä ennen varsinaisen yrityksen perustamista, Poranen sanoo

 

Tällä hetkellä yrittämisestä on myös saatavilla enemmän tietoa kuin koskaan, Poranen toteaa.

Samaa mieltä ovat Pekka Ekholm ja Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymän liiketoiminnan opettaja Esa Pussinen.

-Yrityskasvatus on mennyt kaikessa eteenpäin. Nykyään opiskelijat käyvät huomattavasti aiempaa enemmän yrityksissä ja esimerkiksi meillä Yrityskehityksessä, Ekholm sanoo.

-Meillä on opiskelijoille olemassa esimerkiksi kokonainen yrittäjäpolkumalli, johon kuuluu yrittäjyyskasvatusta ja -opetusta sekä yritysprojekteja, Pussinen sanoo. FL

 

Vinkit yrittäjäksi aikovalle nuorelle
Liiketoiminnan opettaja Esa Pussinen ja yrityspalvelupäällikkö Pekka Ekholm antoivat omat vinkkinsä nuorelle yrittäjälle:Suunnittele tarkkaan, mutta älä liian pitkään ja liian pitkälle. Välillä suunnitelmia hiotaan niin kauan, että liikeidea ehtii vanhentua.Vältä liian isoja investointeja alussa, lähde maltilla liikkeelle.Tee laskelmista mieluummin pessimistiset kuin optimistiset.Hanki kumppaniverkosto, liikesuhteet ovat tärkeät.Ulkoista kirjanpito, ellet ole kirjanpitoyrittäjä. Käytä aikasi itse yritystoimintaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic