Lounais-Häme

Asiantuntija: Pohjois-Korean uhkaus vetäytyä Yhdyvaltojen tapaamisesta saattaa testi Donald Trumpille

Pohjois-Korea uhkaa peruuttaa tapaamisen, koska siltä vaaditaan yksipuolisesti luopumista ydinaseesta.
Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin ja Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin tapaaminen on 12. kesäkuuta Singaporessa.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un saattoi heittää uhkauksen tapaamisen peruuntumisesta ilmaan vain katsoakseen, onko presidentti Donald Trump halukas peruuttamaan tapaamisen, arvioi asiantuntija Yhdysvaltojen hallinosta Reutersille.

Kimin ja Trumpin on määrä tavata 12. kesäkuuta Singaporessa, mutta Pohjois-Korean uutistoimisto KCNA tiedotti keskiviikkona, että maa harkitsee uudelleen osallistumistaan.

Se sanoi syyksi sen, että Yhdysvallat vaatii siltä yksipuolista luopumista ydinaseista. Viikonloppuna Pohjois-Korea ilmoitti purkavansa ydinkoealueensa ensi viikolla.

Pohjois-Korea on ärtynyt siitä, että sen ottamista askeleista huolimatta Yhdysvallat pitää kiinni maan vastaisista pakotteista, arvioi Middlebury Instituten tutkija Joshua Pollack.

– Pohjois-Korea haluaa, että Yhdysvallat alkaa kohdella sitä eri tavalla eikä niin ole vielä tapahtunut, hän sanoi.

Pohjois-Korea peruutti myös Koreoiden välisen korkean tason tapaamisen, jonka piti jatkaa maiden välien lämpenemistä. Etelä-Korea ilmaisi pettymyksensa asiasta.

Kim Jong-un tapasi Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin
huhtikuun lopussa.


Trumpin Twitter-tili vaiti

Trump ei ole reagoinut Pohjois-Korean ilmoitukseen.Valkoinen talo tiedotti, että se ei ole saanut Pohjois-Korealta yhteydenottoa peruutuksesta.

Pohjois-Korea suivaantui Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean yhteisistä sotaharjoituksista, jotka piti alun perin pitää viime helmikuussa talviolympialaisten aikaan. Maat siirsivät harjoituksia, jotta Pohjois-Korea saataisiin osallistumaan olympialaisiin.

Maanantaina alkaneet sotaharjoitukset ovat Yhdysvaltojen mukaan rutiiniharjoituksia, mutta Pohjois-Korea pitää niitä uhkana.

Etelä-Korean Maan ulkoministeri Kang Kyung-hwa keskusteli asiasta keskiviikkona Yhdysvaltojen ulkoministerin Mike Pompeon kanssa.

Pompeon mukaan Yhdysvallat jatkaa Trumpin ja Kimin tapaamisen valmistelua.

Pohjois-Korean ilmoitti asiasta pari tuntia sen jälkeen, kun se oli tuominnut sotaharjoitukset provokaatioksi ja peruuttanut Koreoiden tapaamisen.

Singaporen huippukokouksen peruuntuminen olisi takaisku Trumpille, joka haluaa ottaa kunnian Korean niemimaan jännitteiden purkamisesta. Yhdysvaltojen presidentin ja Pohjois-Korean johtajan tapaaminen olisi historian ensimmäinen.

Asiantuntijat pitävät epätodennäköisenä, että Pohjois-Korea todella luopuisi kehittämästään ydinaseesta.

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic