Lounais-Häme

Aspin matalikko pitää Forssan torin elävänä

 

Forssalainen Arja Laakko on ollut Kalaliike Asp oy:n vakioasiakas jo vuosia Forssan torilla.

-Käyn ostamassa silakkaa, lohta, kuhaa ja savustettuja kaloja. On hienoa, että Aspin väki tulee tänne kesät talvet, Laakko sanoi kello 10 jälkeen viime tiistaina katsahtaen myyntitiskiltä torin muuten autiota näkymää.

Tällä kertaa Laakko osti torilta silakoita, jotka on pyydetty Porin edustalta.

Hän kertoo käyvänsä vähintään 4–6 kertaa kuukaudessa kalakaupoilla torilla. Kesällä ostoreissuja voi olla enemmänkin.

-Täältä saa tuoretta kalaa. Olen kalaruoan ystävä ja niin ovat lapsenlapsetkin. He asettavat kuhan jopa lohen edelle ruokakalana, Laakko sanoo.

Jyri Asp on myynyt kalaa vakituisesti Forssan torilla vuodesta 1998 täytettyään 18 vuotta. Jo sitä ennen hän oli ollut pikkupojasta asti torilla myymässä mm. mansikoita ja herneitä.

Asp sanoo torin hiipuneen viime talvien ajan. Sen sijaan kesät ja syksyt ovat osoittaneet piristymisen merkkejä. Kesäasukkailla on merkittävä asema torin pitämisessä vireessä.

-Meidän juttu on se, että tarjoamme tuoretta kalaa. Kalojen fileeraus tehdään veitsellä käsipelillä eikä koneella ja veden avulla, Asp sanoo.

Aspin Kalakaupan toiminnallinen keskus sijaitsee Salossa, jossa sijaitsevat kalojen käsittelypaikka ja savustamo. Savukalatuotteisiin kuuluvat mm. savulohifile ja savukalapihvit.

Asp sanoo talvikalan hinnan olevan korkea. Huonot pyyntisäät ja jääolosuhteet merellä ovat vähentäneet merkittävästi saaliin määrää, mikä näkyy hinnassa. Kuhafileen hintaa 34,50 euroa kilolta Asp pitää itsekin kovana.

Asp arvelee, että tämä pitää poissa myös osan ostajista, kun rahat ovat tiukalla erityisesti nuorilla lapsiperheillä. Tai sitten kala koetaan vaikeana lajina ruoanvalmistuksessa.

Kalaa Kalaliike Aspille toimittaa kymmenkunta ammattikalastajaa.

Asp on huolissaan kalastajien korkeasta keski-iästä, joka alkaa lähestyä jo 70 vuotta. Onneksi kalastajien joukkoon on tullut nuorta verta. Uutena nuorena kalastajana Teijon edustan vesillä on aloittanut Ville Toivonen Salosta.

Pelkällä torikaupalla ei kalaliike pysy pystyssä. Eri laitosten ja ravintoloiden ostot ovat tärkeitä riittävän volyymin ylläpitämisessä. Aspit myyvät kalaa Forssassa seurakunnan keittiöön, Forssan ammatti-instituutille ja ravintola Vispilälle.

Myös Someron kouluissa syödään Aspin toimittamaa kalaa.

Sen sijaan esimerkiksi Loiku eli Loimijoen Kuntapalvelu ei osta kalaa Aspilta. Ei ole tehnyt kauppaa enää vuosiin. Juhlapuheissa lähiruoka on esillä mutta kalan nykyinen hinta pitänee aspilaisen kalan poissa forssalaisten koululaisten ruokalautasilta.

Ainakaan Jyri Asp ei tiedä syytä, miksi Loiku ei kuulu kalaliikkeen asiakkaisiin.

Jyri Asp käy myymässä kalaa Forssan torin lisäksi Urjalan torilla.

Herätyskello soi aamulla kello 5.30, josta torikauppiaan arki alkaa.

Aspilla on myyntipisteet lisäksi Salossa, Nummelassa, Karkkilassa, Somerolla, Somerniemen kesätorilla, Kemiössä S-marketin edustalla ja kesäisin Taalintehtaalla.

Hiillostettua kalaa Aspit eivät valmista enää itse vaan sen valmistaa Huskon Savukalatukku Liedosta.

Pakasteena ostetut makrillit ja pallakset savustetaan Aspin omassa savustamossa Salossa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti