Lounais-Häme

Assi-sairaalan koronalykkäys aiotaan tehdä ilman lisämenoja – Valmistuminen voi myöhästyä neljä kuukautta

Ehtona kehitysvaiheen töiden jatkamiselle on, että allianssi pysyy vaiheen budjetissa. Se on alittumassa 2–3 miljoonalla eurolla
Alkuvuodesa uusiksi pannuissa Assi-keskussairaalan suunnitelmissa sairaalan alue Ahvenistontien varressa näyttää tältä. Havainnekuva: Ahveniston sairaalan allianssi.

Uuden Assi-keskussairaalan suunnittelua voidaan jatkaa ja lopullista päätöksentekoa rakentamisesta lykätä ilman, että siitä koituu lisäkustannuksia. Päättämistä ollaan lykkäämässä alkukesästä syksyyn koronaviruspandemian vaikutusten vuoksi

Kehitysvaiheen suunnittelu- ja valmistelutöitä halutaan jatketaan aiotusta aikataulusta enintään viidellä kuukaudella, ensi marraskuun loppuun saakka. Tätä esittää sairaanhoitopiirin hallitukselle piirin johto, Ahveniston sairaala-allianssin johtoryhmän neuvottelujen jälkeen.

Jatkoajalla allianssi jatkaa suunnittelua ja koostaa rakennuslupamateriaaleja.

Sairaanhoitopiirin hallitus kokoontuu aikaistetusti jo ensi keskiviikkona. Piirin valtuustolle asia menee 9. kesäkuuta, jolloin valtuuston piti alun perin tehdä rakentamispäätös. Nyt sitä esitetään siirrettäväksi ensi syyskuun loppuun.

”Allianssikielellä” nyt on menossa hankkeen kehitysvaihe, jonka jälkeen alkaa toteutusvaihe. Siitä kirjoitetaan uusi allianssisopimus. Sopimus, josta neuvottelut on jo käynnistetty, kattaa myös uuden sairaalan takuuvaiheen.

Ehtona kehitysvaiheen töiden jatkamiselle on, että allianssi pysyy vaiheen budjetissa. Kustannusennusteen mukaan kehitysvaiheen budjetti on alittumassa 2–3 miljoonalla eurolla.

Päätös kehitysvaiheen jatkamisesta siirtäisi Assi-sairaalan valmistumista projektijohdon arvion mukaan 2–4 kuukautta. Tämänkään ei uskota aiheuttavan sairaanhoitopiirille eli sen jäsenkunnille ylimääräisiä kustannuksia.

Pikainen päätöksenteko olisi riskialtista – ja kallista

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri kertoi hankkeen lykkäyksestä jo viime viikon torstaina, jaa tiedotti siitä lisää tänään maanantaina.

Sairaanhoitopiiri katsoo, että virusepidemian aiheuttama epävarmuus kasvattaisi myös Ahveniston sairaalahankkeen taloudellisia riskejä, jos toteutuspäätös jouduttaisiin tekemään nyt poikkeustilan aikana.

Myös sairaalan tavoitehinnan määrittämiseen liittyviä riskivarauksia jouduttaisiin kasvattamaan.

Käytännössä kyse on siitä, että pandemiasta aiheutuva riski jouduttaisiin leipomaan sisään jättihankkeen tavoitekustannukseen, jolloin se tietenkin maksaisi aiottua enemmän.

Sairaalan suunnitelmia on tehty siltä pohjalta, että se maksaisi noin 320 miljoonaa euroa.

Lisäaika käytetään hyödyksi

Allianssissa uskotaan, että lisäajasta on hyötyä siinäkin mielessä, että suunnitelmia ja toteutuksen kustannuslaskentaa pystytään sen aikana täsmentämään.

Myös riskeistä odotetaan olevan parempi selvyys ennen kuin uuden sairaalan lopullinen tavoitehinta lyödään lukkoon.

Ahveniston sairaala -allianssissa ovat mukana Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin lisäksi Skanska Talonrakennus Oy, suunnittelun ja konsultoinnin asiantuntijayritys Sweco sekä kolmen arkkitehtitoimiston yhteenliittymä Integrated.

Allianssissa työskennellessään kumppanit vastaavat projektin suunnittelusta ja rakentamisesta yhdessä ja muodostavat yhteisen organisaation. Myös onnistumiset ja riskit jaetaan osapuolten kesken. FL

Lue myös: Iso käänne uuden keskussairaalan suunnittelussa: Assiin tuleekin neljä ”erillistä” rakennusta (FL 14.1.2020)

Näkoislehti

2.6.2020

Fingerpori

comic