Lounais-Häme Kanta-Häme

Assia ei ole kuopattu, kulisseissa on valmistumassa kompromissi uuden sairaalan rakentamisesta – "Nyt on toiveita sopimuksesta"

Ahveniston sairaalahanke on ollut kesän aikana jäissä, mutta kulisseissa on neuvoteltu tiiviisti kustannusten karsimiseksi.
Tällaiselta Assi-sairaalan kaavailtiin näyttävän vielä alkuvuodesta. Havainnekuva ei välttämättä vastaa kaikkein viimeisintä suunnitelmaa, joka on parhaillaan valmistumassa ja esitellään sairaanhoitopiirin hallitukselle syyskuussa.
Tällaiselta Assi-sairaalan kaavailtiin näyttävän vielä alkuvuodesta. Havainnekuva ei välttämättä vastaa kaikkein viimeisintä suunnitelmaa, joka on parhaillaan valmistumassa ja esitellään sairaanhoitopiirin hallitukselle syyskuussa.

Ensi viikko näyttää, päästäänkö Ahvenistonmäelle suunnitellun uuden sairaalahankkeen kanssa eteenpäin.

Sairaanhoitopiirin luottamushenkilöt kokoontuvat syyskuun alussa seminaariin kuulemaan Assin tuoreimmat kuulumiset ja kesän aikana tehdyt selvitykset.

Piirin valtuuston puheenjohtaja Mauri Ojamäki (sd.) kertoo, että kulissientakaisista neuvotteluista on tihkunut lupaavia uutisia.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri keskeytti keväällä Assi-hankkeen toistaiseksi, kun kustannusarvio ylitti 320 miljoonan euron tavoitebudjetin 62 miljoonalla eurolla. Kesän aikana budjettia on puristettu kasaan sairaalahanketta varten perustetussa ns. allianssiyhtiössä.

Selvitysten lopputuloksen pitäisi selvitä elo-syyskuun vaihteessa eli lähipäivinä.

– Nyt on toiveita, että sopimukseen on mahdollista päästä. Rakennusliikkeet ovat itse todenneet, että ne varmistivat joitakin asioita kolmeen kertaan, ja siitä tuli se 60 miljoonaa euroa liikaa, Ojamäki kertoo.

Hän arvioi, että lopulliset kustannukset tulevat nousemaan päälle 320 mutta alle 350 miljoonan euron.

Ojamäki toivoo, että sopimukseen päästään nimenomaan kumppaneina kehitysvaiheessa olleiden Skanskan ja Swecon kanssa.

– Tällöin jo käytetyt 23 miljoonaa euroa sisältyvät urakan hintaan. Muuten kehityspanos menee hukkaan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Mauri Ojamäki vetoaa päättäjiin, jotta Assi-sairaalasta saataisiin päätös vielä tämän vuoden aikana. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Mauri Ojamäki vetoaa päättäjiin, jotta Assi-sairaalasta saataisiin päätös vielä tämän vuoden aikana. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Lähipalvelut säilyvät

Assin rakentamisesta on Ojamäen mielestä saatava tämän vaalikauden aikana. Sairaanhoitopiirin valtuusto vaihtuu ensi kevään kuntavaalien jälkeen.

– Olen sitä mieltä, että jos päätöstä ei nyt saada aikaiseksi, se siirtyy hamaan tulevaisuuteen. Jos me tämä missataan, menetämme niin paljon, ettei se ole tosikaan, Ojamäki uskoo.

Hänen mukaansa uusi sairaala on elinvoimatekijä koko maakunnalle.

– Uusien tilojen myötä palvelu paranisi. Ne houkuttelisivat hyviä lääkäreitä sairaalaan. Assi mahdollistaisi myös Tekonivelsairaala Coxan tulon, Ojamäki pohtii.

Sairaanhoitopiiri ja Coxa ovat selvittäneet yhteistoimintaa jo parin vuoden ajan, mutta sopivia tiloja toiminnalle ei ole toistaiseksi löytynyt.

Hämeenlinnalaisten palveluista tulisi nykyistä joustavampia, kun perusterveydenhuollon sairaala rakennettaisi Assin yhteyteen Ahvenistonmäelle.

– Yksistään potilaiden siirto Viipurintieltä keskussairaalaan on maksanut miljoonan vuodessa, Ojamäki huomauttaa.

Myös Riihimäellä ja Forssassa lähipalvelut säilyvät, ja niitä pitäisi Ojamäen mukaan nykyisestä jopa lisätä.

– Assi ei sulje missään tapauksessa niitä pois.

”Se on minun hartain toiveeni”

Koronaepidemia on vaikuttanut joidenkin kuntapäättäjien halukkuuteen investoida uuteen sairaalaan satoja miljoonia euroja.

Nykyisten sairaalarakennusten kirjanpidollinen arvo on 150 miljoonaa euroa. Jos niille ei löydy uutta käyttöä, poistot tulevat Assin rakennuskustannusten päälle rasittamaan kuntien taloutta.

Ojamäki muistuttaa, että terveydenhuollosta on pidettävä huolta kaikissa oloissa. Uusi energiatehokas rakennus toisi säästöjä sairaalan käyttökustannuksiin.

– Kuntien taloutta tämä ei minusta kaada. Painelaskelmat osoittivat, että uusi sairaalainvestointi muuttuu tuottavaksi alle kymmenessä vuodessa. Jos taas vanhaa sairaalaa remontoidaan joka vuosi kymmenellä miljoonalla eurolla, se ei ole missään tapauksessa kannattavaa.

Mikäli päätös rakentamisesta tehtäisiin tänä vuonna ja rakentaminen alkaisi tammikuussa, uusi sairaala voitaisiin ottaa käyttöön vuonna 2025.

– Mitään muuta en toivo niin paljon kuin että pääsisin joulukuussa lyömään nuijan pöytään, että Assi-sairaala rakennetaan. Se on minun hartain toiveeni, luottamustoimensa tämän kauden jälkeen jättävä Ojamäki sanoo. FL

Assia on synnytetty jo pitkään

Kanta-Hämeen keskussairaala on teknisen käyttöikänsä päässä.

Sitä korvaamaan Ahvenistonmäelle on suunniteltu jo usean vuoden ajan uutta Assi-sairaalaa.

Viimeisimmässä Assi 3.0 -mallissa uusi sairaala muodostuisi neljästä erillisestä uudisrakennuksesta (ns. Kuuma sairaala, vuodeosastot, elektiivinen ja tukipalvelut), jotka olisivat toiminnallisesti yhtä kokonaisuutta ja yhteydessä toisiinsa.

Alun perin ajatuksena oli yhdistää uusi sairaala nykyiseen keskussairaalan C-rakennukseen.

Ahveniston sairaala -allianssissa ovat mukana Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri, Skanska Talonrakennus Oy, suunnittelun ja konsultoinnin asiantuntijayritys Sweco sekä kolmen arkkitehtitoimiston yhteenliittymä Integrated.

Hanke keskeytettiin keväällä toistaiseksi, kun sen kustannusarvio ylitti 62 miljoonalla eurolla 320 miljoonan euron tavoitebudjetin.

Kehitysvaiheen budjettiin oli varattu 28,9 miljoonaa euroa, josta on käytetty noin 23 miljoonaa.

Keskeytyksen aikana sairaanhoitopiiri kertoi arvioivansa eri vaihtoehdot ja keskustelevansa jäsenkuntien kanssa.

Sairaanhoitopiiri esittelee selvityksensä luottamushenkilöille ensi viikolla.

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic