Lounais-Häme Kanta-Häme

Assissa riittää vielä läskiä leikattavaksi – Jäähylle pantu sairaala-allianssi laskee kaiken uusiksi kesän aikana

Projektijohtaja Petrus Kukkonen näkee sairaala-allianssin kustannuslaskelmassa "suhteellisen paljon ulosmitattavaa potentiaalia".
Kuvassa ylärivissä Petrus Kukkonen ja Kaija-Leena Savijoki, alarivissä Kari Kaistinen ja Pentti Mansikkamäki.

Allianssi pystyy puristamaan Assi-sairaalan kustannusarvion vielä selvästi esitettyä alhaisemmaksi, arvioi sairaalahankkeen projektijohtaja Petrus Kukkonen Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiristä (KHSHP).

– Siellä on sisällä suhteellisen paljon potentiaalia, jota ei ole vielä ulosmitattu, hän sanoo.

Eli kustannuksia voidaan höylätä alaspäin kautta linjan.

– Allianssin palveluntuottajat työstävät parhaillaan uutta esitystä omakustanteisesti. Sekin kertoo tästä potentiaalista. Minusta allianssille pitää nyt vielä antaa mahdollisuus näyttää kyntensä siinä, miten tästä mennään yli.

Allianssin on esitettävä uusi kustannuslaskelma sairaanhoitopiirille elokuun loppuun mennessä. KHSHP:n hallitus käsittelee asian syyskuun kokouksessaan.

– Voi olla, että ihan sitä reilua 60:ta miljoonaa sieltä ei löydy, mutta he (allianssiyhtiöt) tietävät budjettiraamimme ja pyrkivät varmaan pääsemään mahdollisimman lähelle sitä, Kukkonen arvelee.

Hurja kustannusylitys

Sairaanhoitopiiri keskeytti uutta keskussairaalaa suunnitelleen allianssin työn pari viikkoa sitten, kun Assi-hankkeen kustannusarvio ylitti 304 miljoonan euron tavoitebudjetin 20,5 prosentilla eli noin 62,3 miljoonalla eurolla.

Raamin ylittäminen johtuu Kukkosen mukaan paitsi budjetin ”jopa poikkeuksellisesta” tiukkuudesta myös allianssimallin luonteesta: hinnat ja laskelmat tapaavat elää pitkin matkaa neuvottelujen edetessä.

– Tämä on periaatteessa kokoaikainen neuvottelumenettely allianssissa mukana olevien palveluntuottajien kanssa.

Allianssin toiminnan keskeyttäminen ei siis hänestä vielä viittaa projektin haaksirikkoon, joka merkitsisi uutta kilpailutusta ja todennäköisesti myös allianssimallin hautaamista.

Savijoki uskoo yhtiöiden skarppaavan

KHSHP:n hallituksessa katsotaan, että kustannukset on ehdottomasti painettava tavoitetasolle eli alle 304 miljoonan euron.

– Se on välttämätöntä. Allianssin esittämällä kustannuslaskennalla tämä ei tule menemään läpi jäsenkunnissa. Kunnissa on muutenkin haastava taloustilanne, sanoo KHSHP:n hallituksen puheenjohtaja, hämeenlinnalainen Kaija-Leena Savijoki (kok.).

– Toivottavasti allianssiryhmittymä nyt ymmärtää ottaa tämän asian vakavasti. Olemme tosissamme. Ei tällaisia kustannusten ylityksiä voi tulla.

Savijoki arvelee, että allianssiyhtiöt Skanska, Sweco ja Team Integrated ottavat onkeensa, koska eivät halua päästää näin suurta hanketta käsistään.

Hän huomauttaa, että muuallakin allianssihankkeiden kustannukset ovat vielä kehitys- eli suunnitteluvaiheessa muuttuneet ja hioutuneet.

– Toteutusvaiheessa ylityksiä ei yleensä enää tule.

Vasta ensimmäinen laskelma

Sairaanhoitopiirin valtuuston 2. varapuheenjohtaja, forssalainen Pentti Mansikkamäki (kesk.) luonnehtii allianssin nykyisen Assi-konseptin ensimmäisen varsinaisen kustannuslaskennan loppusummaa ”toiveiden tynnyriksi”, jossa on vielä reilusti läskiä leikattavaksi.

– Jos hinta menee sovitun rajan alle ja allianssin kanssa päästään eteenpäin, hyvä niin. Jos ei mene, katsotaan muita toteutusvaihtoehtoja, myös perinteisempää mallia, hän tiivistää.

– Assi kannattaa joka tapauksessa rakentaa. Se tulee olemaan neliöiltään pienempi, toiminnallisesti parempi ja käyttökustannuksiltaan halvempi kuin vanha.

Assi-sairaalan yhteydessä on Mansikkamäen mielestä ”entistäkin tärkeämpää” keskustella myös maakunnan sairaaloiden välisestä työnjaosta.

”Siellä on jotain ongelmaa tai skismaa”

KHSHP:n hallituksen varapuheenjohtaja Kari Kaistinen (sd.) Riihimäeltä näkee, että hintalapun pomppaaminen viestii allianssin sisäisistä hankauksista.

– Henkilökohtainen käsitykseni on, että siellä on jotain sellaista kustannusrakenteeseen ja kustannusten selvittämiseen liittyvää ongelmaa tai skismaa, ettei kokonaisuus ole pysynyt hanskassa. Kaikki tahot eivät nyt ole oikein kohdanneet, hän pohtii.

– Tämä oli jo kolmas kerta, kun allianssi ylitti tavoitehinnan. Haluan kuitenkin olla optimistinen ja olla menemättä asioiden edelle.

Kaistisen mukaan allianssimalli itsessään on ”nykyaikaa ja onnistuessaan erinomainen ja kustannustehokas” tapa toteuttaa erilaisia hankkeita.

Hän muistuttaa, että vaikka allianssi hajoaisi, jo tehdyt Assi-suunnitelmat siirtyvät sairaanhoitopiirille ja uuden kilpailutuksen pohjaksi.

Uusi ohjausryhmä ei innosta

Riihimäen seutu esitti viime viikolla, että Assi-hankkeeseen perustettaisiin kunnista koostuva ohjausryhmä vahvistamaan projektin omistajaohjausta.

Kari Kaistisen mielestä uusi ohjausryhmä vain sotkisi ja monimutkaistaisi projektin etenemistä.

– Ei sillä saavutettaisi mitään lisäarvoa. Meillä on koko ajan monenlaisia hyvin tiiviitä keskusteluja, ja asioista on aina kerrottu silloin, kun kertomista tai tarvetta on ollut.

Pentti Mansikkamäki huomauttaa, että sairaanhoitopiiri on ”juuri sen instanssi, jossa kuntien äänet ovat kuuluvissa”.

– On vaikea ymmärtää, miksi sen lisäksi pitäisi luoda vielä ylimääräinen organisaatio. Ei se ainakaan selkeyttäisi asioiden etenemistä.

Kaija-Leena Savijokikaan ei syty Riihimäen seudun idealle.

– Jonkinlaista löyhää neuvottelukuntaa sairaanhoitopiirin tueksi voidaan ajatella, mutta muuten päätöksenteko etenee sairaanhoitopiirin toimielimissä niin kuin tähänkin asti.

Hän kuitenkin katsoo, että tiedonvälitystä ja keskusteluyhteyttä kuntiin voidaan edelleen kehittää. FL

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic