Lounais-Häme

Aste Finland etsii alihankkijoita

Forssalainen Aste Finland oy on lisäämässä kylmälaitteiden tuotantoaan. Tämän vuoden aikana suunnitelmissa on yhteensä noin kymmenen henkilön palkkaaminen. Tuotannon lisäksi uutta henkilöstöä tarvitaan niin tuotteiden suunnittelun, ostotoiminnan kuin myynnin ja markkinoinnin parissa.

Yrityksessä on huomattu, että uuden henkilöstön rekrytointi ei ole helppo laji. Kansainvälisillä markkinoilla toimivaa yritystä ei tunneta edes paikallisesti. Yrityksen tuotannosta noin 80 prosenttia matkaa vientiin.

Suurimpina asiakkaina ovat Hartwall, Heineken, Arla ja Hartwallin pääomistaja, tanskalainen Royal Unibrew. Tänä vuonna Forssassa valmistetaan kaikkiaan noin 15000 kylmälaiteyksikköä.

Toimitusjohtaja Jussi Salonen sanoo kaikkien kuuden tuotantolinjan olevan täystöllistetty tällä hetkellä, ja kevään aikana tuotannossa siirrytään osin kahteen vuoroon. Tällä hetkellä Aste Finland työllistää yli 40 henkilöä.

Yrityksen viime vuoden liikevaihto oli yli seitsemän miljoonaa euroa ja se tulee kasvamaan tänä vuonna yli kymmeneen miljoonaan euroon. Tulosta yritys tekee kymmenen prosenttia liikevaihdosta.

– Näköpiirissä on, että jo olemassa olevien sopimuskumppanien toimitusten myötä yrityksen liikevaihto tulee kasvamaan vuoteen 2020 mennessä noin 20 miljoonaan euroon vuodessa, Salonen sanoo.

Salonen haluaisi, että kylmälaitteiden valmistuksen ympärille voitaisiin rakentaa seudullinen alihankintaverkosto.

– Tarvitsisimme seutukunnalle alihankintaverkoston, jonka kautta saisimme tarvitsemamme osat laseista, muovi- ja metalliosiin ja tarroihin. Tällä hetkellä alihankintaa on paikallisesti Laukamolta ja Matimekiltä. Nyt teippaukset joudutaan tilaamaan Porin suunnasta tai Virosta ja lasit Keski-Euroopasta. Muoviosille toimittajaa ei Forssassa tai sen lähialueella vielä ole. Haluaisimme, että meillä olisi seudulliset hovihankkijat, jolloin osat voitaisiin tehdä tehokkaasti paikallisesti. Se olisi kilpailuetu nykyiseen verrattuna, Salonen sanoo.

Pelkästään ohutlevyosia Aste ostaa tänä vuonna noin kahdella miljoonalla eurolla.

Uutena aluevaltauksena Aste on aloittanut OEM- eli omamerkkivalmistuksen belgialaiselle markettien kylmälaitteisiin keskittyvälle Cooliolle. Yhteistyö lähti viriämään messuilla vuonna 2012. Aikaisemmin kylmälaitteet oli valmistettu Kiinassa. Salosen mukaan tämä kertoo siitä, että kylmälaitteita voidaan valmistaa kannattavasti myös Euroopassa.

Asteen muotoilujohtaja Janne Leppämäki kertoo Asteen olleen aikaisemmin orientoitunut asiakkuuksissaan panimoihin ja meijereihin. Nyt Asteesta on tulossa myös markettien kylmälaitteiden valmistaja. Muutama oma tuote on tulossa markkinoille lähiaikoina.

Aste on panostanut voimakkaasti kylmälaitteiden huoltovarmuuteen.

Nyt valmistettavista tuotteista 80 prosenttia on huoltovapaita. Kun aikaisemmin peruskylmälaite on pitänyt imuroida muutaman kuukauden välein, voidaan imurointi suorittaa nyt 3-5 vuoden välein. Tämän mahdollistavat tukkeutumattomat lauhduttimet, jotka eivät ole herkkiä pölyhiukkasille. Työtä on tehty yhteistyössä lämmönvaihdin valmistajien sekä kompressorivalmistaja Danfossin kanssa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti