Lounais-Häme Forssa

Aste Finland on jälleen paikallisessa omistuksessa – Kylmälaitevalmistaja tähtää entistä kovempaan kasvuun

Kylmälaitevalmistajan entiset suomalaisomistajat ostivat yrityksen sen belgialaiselta emoyhtiöltä.
Aste Finland on toiminut Forssassa jo kymmenen vuotta. Vuonna 2018 Marko Lassila siirteli kylmäkaappeja Asteen tuotanto- ja varastotiloissa. Kuva: Tapio Tuomela
Aste Finland on toiminut Forssassa jo kymmenen vuotta. Vuonna 2018 Marko Lassila siirteli kylmäkaappeja Asteen tuotanto- ja varastotiloissa. Kuva: Tapio Tuomela

Forssalainen ammattikylmälaitevalmistaja Aste Finland oy on siirtynyt takaisin entisten omistajiensa muodostamalle yhtiölle. Forssan Rautakulma oy osti belgialaisen Aste Finlandin osake-enemmistön belgialaiselta Creative Cooling Group B.V:ltä (CCG). Osakekaupan jälkeen Forssan Rautakulma omistaa Asteen koko osakekannan.

Yrityskauppa belgialaiskonsernin ja Forssan Rautakulman välillä solmittiin viime torstaina. Kaupan kumpikaan osapuoli ei halua paljastaa kauppahintaa.

Uusien omistajien mukaan kaupallinen yhteistyö Asteen ja CCG:n välillä jatkuu yrityskaupan jälkeenkin.

Kaupan yhteydessä Aste Finlandin perustajajäsenet palaavat mukaan yrityksen strategiseen ja operatiiviseen toimintaan. Esimerkiksi yrityksen johdosta viime vuonna pois jäänyt Jussi Salonen aloitti kaupan yhteydessä Aste Finlandin toimitusjohtajana.

Salonen myöntää, että belgialaisomistuksessa Aste Finland törmäsi jonkinasteisiin kulttuurieroihin. Uuden omistajan ajama liiketoiminnan strategia erosi Salosen mukaan melko paljon Aste Finlandissa aiemmin noudatetusta.

– Kuluneen kolmen vuoden aikana unohtui, ettei yritys muodostu vain rakennuksista ja laitteista. Yrityksen tärkein pääoma ovat kuitenkin oma osaava henkilökunta ja hienot asiakkaat. Yhtään liioittelematta voidaan sanoa, että hyvän henkilökunnan avulla yritys voi tehdä mitä tahansa, Salonen sanoo.

Salosen mukaan Aste on tehnyt koko ajan hyvää tulosta. Yrityksen liikevaihto kuitenkin laski viime vuonna, jolloin viimeistään forssalaistehtaassa kävi selväksi, että senhetkinen strategia ei toimi. Salosen mukaan tämä huomattiin myös emoyhtiössä. Kolmen vuoden yhteisen taipaleen jälkeen CCG olikin valmis myymään Asteen ja sen vanhat omistajat olivat valmiita ostamaan.

Koronavirus ja sen aiheuttamat rajoitukset ovat iskeneet lujasti myös kylmälaitemarkkinoille. Salonen kuitenkin uskoo, että tilausmäärät lähtevät jälleen kasvuun syksyllä.

Asteella on ollut tilauksia koko alkuvuoden ja tuotanto on pyörinyt melko hyvin koko kevään. Yritys on lomauttanut yksittäisiä työntekijöitä koronatilanteen aiheuttaman osittaisen työvajauksen ja taloudellisten syiden vuoksi.

Salosen mukaan Aste tähtää uusvanhassa omistuksessa kovaan kasvuun. Yritys on tuomassa markkinoille uusia tuotteita. Yrityskaupan yhteydessä syntyi Aste Finlandin toimintoja vahvistamaan myös huolto-, kunnossapito-, asennus- ja varastointipalveluihin erikoistunut Sisu Coolers. Se vastaa jatkossa Asteen sekä muiden kylmälaitevalmistajien laitehuolloista Suomessa.

Salosen mukaan Asteen tavoitteena on nostaa liikevaihto kolmessa vuodessa 15 miljoonaan euroon. Viime vuonna se oli 8,5 miljoonaa ja jää myös tänä vuonna alkuperäisten tavoitteiden alapuolelle.

Aste Finlandin perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 10 vuotta. Keväällä 2017 Aste Finland oy:stä tuli osa belgialaista CCG-konsernia, kun belgialainen Melanie Holding B.V. osti enemmistön forssalaisyrityksen osakekannasta.

Forssassa Pispanmäen alueella toimiva Aste Finland on erikoistunut kaupallisten ammattikylmälaitteiden suunnitteluun, valmistukseen, myyntiin ja huoltoon. Yrityksen asiakaita ovat muun muassa kansainväliset virvoitusjuoma- ja panimoalan yritykset, meijerit, ruoka- ja kaupanalan yritykset. Suurin osa tuotteista menee vientiin pääosin EU-talousalueelle.

Yrityksen henkilöstömäärä on tällä hetkellä 45. Viime vuonna sen liikevaihto oli 8,5 miljoonaa euroa.

Viime vuoden lopulla Forssan Seudun Käsityö- ja Teollisuusyhdistyksen Kätevä-palkinto myönnettiin Aste Finland oy:lle. FL

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic