Lounais-Häme Forssa

Astmasta keskustellaan Yhteisötalolla – Voi myös tutustua astmaatikon apuvälineisiin ja katsoa videoita

Mitä varhaisemmin astma tunnistetaan, sen parempi. Astman taustatekijät ovat yksilöllisiä, ja sairaus voi puhjeta missä iässä tahansa.
Mittalaite lähettää astmapotilaan PEF-mittaustuloksen langattomasti. Kuvituskuva. Kuva: Elisa Oyj
Mittalaite lähettää astmapotilaan PEF-mittaustuloksen langattomasti. Kuvituskuva. Kuva: Elisa Oyj

Vinkuvaa hengitystä, hengenahdistusta, pitkittynyttä yskää, limannousua? Astmalle tyypillisten oireiden takia kannattaa hakeutua tutkimuksiin, kehottaa Forssan Seudun Hengitysyhdistyksen puheenjohtaja Sirkka-Liisa Ilvonen. Mitä varhaisemmin astma tunnistetaan, sen parempi. Astman taustatekijät ovat yksilöllisiä, ja sairaus voi puhjeta missä iässä tahansa.

– Oikea lääkitys ja lääkkeenottotekniikka sekä järkevät elämäntapavalinnat mahdollistavat hyvän hoitotasapainon. Astman kanssa on mahdollista elää täysipainoista elämää ja oireetonta arkea. Hoitamattomana astmatulehdus voi johtaa pahimmillaan keuhkojen toiminnan pysyvään huonontumiseen, Ilvonen sanoo.

Forssan Seudun Hengitysyhdistyksestä muistutetaan, että vain oikein otettu lääke auttaa. Siksi lääkitys ja lääkkeenottotekniikka on hyvä ottaa puheeksi säännöllisesti terveydenhuollon ammattilaisten ja farmaseuttien kanssa.

– Noin puolet astmaa sairastavista saa kirjalliset ohjeet lääkityksestä. Olisi hyvä, jos tätä puolta ja lääkkeiden käytön seurantaa tehostettaisiin, Ilvonen ehdottaa.

– Tiedon pitää kulkea myös toisin päin. Mahdollisista lääkehoidon sivuvaikutuksista on kerrottava hoitohenkilökunnalle. Omin päin ei saa jättää lääkkeitä ottamatta. Myös taloudellinen tilanne vaikuttaa siihen, jätetäänkö hoitavat lääkkeet ostamatta tai korvataanko ne halvemmilla oireenmukaisilla lääkkeillä.

Forssan Seudun Hengitysyhdistys järjestää maailman Astmapäivänä tiistaina 7.5. kello 17–20 Yhteisötalolla tilaisuuden, jossa voi keskustella ja kysyä astmasta. Samalla voi myös tutustua astmaatikon apuvälineisiin ja katsoa astma-aiheisia videoita. Tilaisuus järjestetään yhdessä Forssan seudun Astma- ja Allergiayhdistyksen kanssa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic