Lounais-Häme Forssa

Asumispalveluyksikkö Satama myötätuulessa: Kuusi uutta tukiasuntoa valmistuu Saksankujalle vuoden loppuun mennessä

Satama-asumispalveluyksikkö saa käyttöönsä kuusi uutta asuntoa. Forssa-asunnot oy:n remontoimien asuntojen on tarkoitus valmistua vuoden lopussa.
Aikuissosiaalityön palvelualueen johtaja Jaana Paasikangas (vas.) ja Forssa-asuntojen Henna Linnala ovat tyytyväisiä Satama-palveluyksikön toimintaan. Vuoden loppuun mennessä Satama saa käyttöönsä kuusi uutta asuntoa Saksankujalle. Kuva: Lassi Puhtimäki
Aikuissosiaalityön palvelualueen johtaja Jaana Paasikangas (vas.) ja Forssa-asuntojen Henna Linnala ovat tyytyväisiä Satama-palveluyksikön toimintaan. Vuoden loppuun mennessä Satama saa käyttöönsä kuusi uutta asuntoa Saksankujalle. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän asumispalveluyksikkö Satama saa kuusi uutta asuntoa Saksankuja 5:n A-rappuun. Uusien asuntojen on tarkoitus valmistua kuluvan vuoden loppuun mennessä. Syyskuussa 2019 toimintansa käynnistäneellä yksiköllä on samassa rapussa kymmenen tukiasuntoa. Yksi asunnoista on kriisiasunto, joka tarjoaa mahdollisuuden lyhytaikaiseen asumiseen.

Satama-yksikkö on syntynyt hyvinvointikuntayhtymän ja Forssa-asunnot oy:n yhteistyön tuloksena. Forssa-asunnot kaipasi omistamaansa kerrostaloon vuokralaisia ja hyvinvointikuntayhtymässä oli tarvetta uudenlaiselle asumispalvelulle. Hyvinvointikuntayhtymä vuokrasi asunnot Forssa-asunnoilta. Asukkaiden vuokranmaksun sujumista toimijat seuraavat yhdessä. Ennen Sataman aukeamista tukiasumispalvelut hankittiin ostopalveluna.

– Sataman asukkaat saavat asumisen lisäksi tukea oman arjen hallintaan. Apua kaivataan esimerkiksi siivoukseen ja ruoanlaittoon. Mitään ei kuitenkaan tehdä asiakkaan puolesta. Tuetun asumisen tarpeen taustalla saattaa joskus olla myös turvattomuuden tunne, aikuissosiaalityön palvelualuejohtaja Jaana Paasikangas kertoo.

Uusien asuntojen remontti ei ole vielä alkanut, vaan työ on suunnitteluvaiheessa. Tällä hetkellä valmiina ovat arkkitehtisuunnitelmat, mutta sähkö- ja LVI-suunnitelmat ovat vielä kesken. Forssa-asuntojen tavoitteena on aloittaa remontointi mahdollisimman pian. Remontin tarkka hintalappu ei ole vielä selvillä.

– Seuraavaksi vuorossa on kilpailutus. Vasta sen jälkeen voimme puhua tarkoista kustannuksista. Aiemmin remontoitujen asuntojen kunnostuskustannukset olivat noin 100 000 euroa, Forssa-asunnot oy:n toimitusjohtaja Henna Linnala sanoo.

Linnalan mukaan yksi Saksankujan remontoinnin haaste on se, että asunnot ovat vanhoja ja jokainen niistä on hieman erilainen pohjaratkaisultaan. Remontti pitää tehdä asunnon ehdoilla. Se, että asunnot tulevat tuetun asumisen käyttöön, ei juurikaan näy asuntojen yleisilmeessä.

– Nykyisissä asunnoissa on turvaliedet ja ulko-ovella asumisen turvallisuutta valvoo valvontakamera. Sataman asunnoissa ei ole siis suurta eroa tavallisiin koteihin, toimitusjohtaja kuvailee.

Asukkaat tulevat Satamaan palvelutarpeen arvioinnin kautta. On todennäköistä, että heti uusien asuntojen valmistuttua jokaiseen löytyy heti uusi vuokralainen. Kaikki Sataman asukkaat ovat lounaishämäläisiä.

– Osa asukkaista asuu Satamassa pidempään. Tavoitteena kuitenkin on, että asukkaan omat valmiudet oman arjen hoitamiseen kehittyisivät siihen pisteeseen, että hän kykenee itsenäiseen asumiseen. Vajaan vuoden aikana yksi asukas on muuttanut Satamasta omilleen, Paasikangas summaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

19.9.2020

Fingerpori

comic