Lounais-Häme

Asuntojen osakekirjojen digitalisoinnissa ei ole syytä hosua – Kiinteistöliiton Hasse Renfeldt: "Tässä asiassa hämäläisyys on hyve"

Kiinteistöliitto Kanta-Hämeen toiminnanjohtaja Hasse Renfeldt muistuttaa pitkästä siirtymäajasta. "Ei kannata olla ensimmäisenä jonossa."
Kiinteistöliitto Kanta-Hämeen toiminnanjohtaja Hasse Renfeldt arvelee, että osakekirjojen sähköistämisessä voi ilmetä yllättäviä ongelmia. Hän neuvoo taloyhtiöitä odottamaan rauhassa tilanteen kehittymistä.

Asunto-osakkeiden osakekirjojen sähköistäminen alkaa vuodenvaihteessa, jos uudistusta koskeva laki ehditään hyväksyä eduskunnassa joulukuun aikana.

Muutos etenee hitaasti eikä vaadi toimenpiteitä asukkailta.

Tammikuun alusta lähtien uudet asunto-osakeyhtiöt eivät enää painata paperisia osakekirjoja. Vanhojen taloyhtiöiden on siirrettävä osakeluettelonsa Maanmittauslaitoksen sähköiseen rekisteriin ensi toukokuun ja vuoden 2022 lopun välisenä aikana.

Asukkailla siirtymäaika jatkuu peräti vuoteen 2032. Sitä ennen asukkaan ei tarvitse tehdä mitään, vaan omistus siirretään sähköiseen rekisteriin ja paperinen osakekirja mitätöidään silloin, kun asunnosta tehdään kauppa.

– Tässä asiassa hämäläisyys on hyve. Nyt ei ole syytä hötkyillä. Siirtymäaika on tosi pitkä, eikä taloyhtiöidenkään kannata olla heti toukokuun alussa ensimmäisenä jonossa, neuvoo Kiinteistöliitto Kanta-Hämeen toiminnanjohtaja Hasse Renfeldt.

Muutoksen alkuvaiheessa voidaan törmätä myös odottamattomiin ongelmiin, hän huomauttaa.

– Taloyhtiön täytyy kuitenkin joka tapauksessa pitää osakeluettelot ja kaupparekisteritiedot ajan tasalla.

 

Omistaja voi luopua paperisesta osakekirjasta myös oma-aloitteisesti sen jälkeen, kun taloyhtiö on siirtänyt osakeluettelonsa sähköiseen rekisteriin. Osakekirja pitää toimittaa mitätöitäväksi Maanmittauslaitokseen.

Asuntoa ei voi myydä ilman osakekirjaa tai omistajamerkintää rekisterissä. Sähköiseen rekisteriin siirtyminen poistaa riskin, että osakekirja katoaisi.

– Jos osakekirja on hävinnyt, se pitää käydä kuolettamassa oikeudessa. Se on helposti puolen vuoden prosessi ja maksaa 500–1 000 euroa, kertoo ohjelmapäällikkö Jorma Turunen Maanmittauslaitoksesta.

Lähes kaikki muut asiakirjat ovat jo muuttuneet tai muuttumassa sähköisiksi.

 

Pitkien siirtymäaikojen huono puoli on se, että osakekirjoissa on ylläpidettävä samanaikaisesti sekä perinteistä että sähköistä systeemiä.

– Ihmisiä on haluttu vaivata tällä asialla mahdollisimman vähän, Turunen toteaa.

Lakiuudistusta valmistelleessa työryhmässä istunut Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen kertoo, että pohdinnassa oli myös pankkien tekemä massasiirto, joka olisi koskenut kaikkien pankin hallussa olevien osakekirjojen sähköistämistä.

– Lainsäädäntöryhmässä ei kuitenkaan ehditty selvittää, olisiko se vaatinut perustuslaillisista syistä vaikeutetun säätämisjärjestyksen.

Hiltunen arvelee, että uudistuksen vauhdittamista esimerkiksi jollain taloudellisella kannustimella pohditaan vasta siinä vaiheessa, kun taloyhtiöiden osakeluettelojen sähköistäminen on ensin saatu hyvään vauhtiin. FL

Asunnot uuteen rekisteriin

Sähköisen asunto-osakerekisterin myötä asuntoja voidaan myydä ja pantata sähköisesti.

Vanhat taloyhtiöt voivat siirtää osakekirjat sähköiseen rekisteriin ensi toukokuusta lähtien. Aikaa on vuoden

2022

loppuun.

Uusille taloyhtiöille ei enää vuoden alusta tehdä painettuja osakekirjoja.

Omistajien kohdalla siirtymäaika jatkuu vuoden

2032

loppuun.

Sitä ennen asunto-osakkeet siirretään sähköiseen rekisteriin omistajan vaihtuessa.

ASREK-hankkeen toteutuksesta vastaa Maanmittauslaitos yhdessä Patentti- ja rekisterihallituksen, Verohallinnon ja Väestörekisterikeskuksen kanssa.

Suomessa on noin 90 000 asunto-osakeyhtiötä ja miljoona osakehuoneistoa, joissa asuu 2,7 miljoonaa ihmistä.

Uusimmat

Näkoislehti

1.6.2020

Fingerpori

comic