Lounais-Häme

Asuntokaupan tuuli kääntymässä Lounais-Hämeessä

Asuntokauppojen tarkastelussa aikasykli on pitkä. Vaikka maaliskuu näytti koko maan osalta asuntokaupan laskua, kaikki talouden merkit viittaavat, että lasku oli tilapäinen ja sattumien summa.

-Kun asuntokaupan muutosta vertailee, puhun rullaavasta 12 kuukaudesta, jopa 15 kuukaudesta. Kvartaalikin on lyhyt aika antamaan isoa kuvaa asuntomarkkinan muutoksesta, Forssassa torstaina vieraillut Max Meder totesi.

Meder on OP-Kiinteistökeskuksen kiinteistövälitysjohtaja ja Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton hallituksen puheenjohtaja.

Tarkastelujakso on sitä pitempi, mitä pienempi on markkina. Siksi voi olla rohkeaa sanoa, että Forssan seudulla on tapahtunut positiivinen käänne. Edellytykset suunnanmuutokselle ovat kuitenkin olemassa.

-Alkuvuosi maaliskuun loppuun saakka sujui samaa tahtia edellisvuoteen verrattuna. Huhtikuun alku on ollut kuitenkin vilkas, myyntipäällikkö Hannu Pehkonen Lounaismaan OP-Kiinteistökeskuksesta toteaa ja pohtii syytä mahdolliselle muutokselle.

-Asuntoa ei osteta Forssan kaltaisella talousalueella heti talouden käännyttyä nousuun. Nyt nousu on jatkunut pidempään ja tulevaisuus näyttää lupaavalta. Ihmiset uskovat, että työpaikka on pysyvä, ja asuntoon uskalletaan satsata.

Meder pitää näkemystä varteenotettavana.

-Paikallistuntemus, tulkinta ja analyysi korostuvat, mitä pienemmillä markkinoilla ollaan.

 

Pienillä markkinoilla myös hintatason muutoksen vertailu on vaikeaa. Jos hintoja tarkastelee myyjän roolista, uskoa hintojen lievään nousuun on täälläkin.

-Mutta se on fakta, että nykyään kiinteistön kuntoon kiinnitetään paljon huomiota. Ihmiset eivät osta huonoa, vaan arvostavat asunnon hyvää kuntoa, Max Meder korostaa.

Meder uskoo Forssan seutuun alueena.

-En ole huolissani Forssan suhteen. Sijainti on hyvä ja työelämään on syntymässä pitkälti digitalisaation myötä yli 200 uutta ammattia. Tämä luo ihan uuden mahdollisuuden asuinpaikkakunnan valintaan.

Pehkonen vahvistaa, etteivät paluumuuttajat ole aina eläkeläisiä.

-Yhä useammin muuttaja on perhe, jossa vanhemmat käyvät kerran tai kaksi viikossa töissä pääkaupunkiseudulla ja työskentelevät loppuviikon kotoa käsin.

Meder muistuttaa myös ideoista ja niiden luomista uusista mahdollisuuksista.

-Suomi ei ole vain kasvukeskuksia. Ääriesimerkkinä toimii Tuuri, joka sijaitsee alueella, jolla ei ole suurta väestöpohjaa. Ja silti siellä menee loistavasti.

 

Asuntomarkkina on kautta aikojen muovautunut ympäröivän yhteiskunnan mukana.

-Omakotitalosta voi tulla kesämökki tai päinvastoin. Jokin aika sitten niin sanotut kuivan maan mökit eivät liikkuneet, nyt niitäkin kysytään.

-Kiinteistön omistajan tai taloyhtiön tärkein tehtävä onkin pitää asunnoista hyvää huolta, Meder palaa laadun arvostamiseen. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti