Lounais-Häme

Asuntokauppa käy vaisusti, vaikka talous kasvaa kohisten

Helsinki
08.11.2018, 00:13

Talous

Asuntomarkkinoiden tunnelma on odottava, arvioidaan Hypon Asuntomarkkinakatsauksessa. Sen mukaan asuntokauppa käy kitsaasti, hinnat polkevat paikallaan myös pääkaupunkiseudulla ja ostoaikeet ovat taloustilanteeseen verrattuna vaisuja.
Hypon mukaan kitsaan kaupan taustalla ovat vuonna 2013 tehty varainsiirtoveron korotus, väestön vanhenemiseen liittyvä muuttohaluttomuus ja asuntosijoitusbuumi.
Asuntojen hintojen Hypo odottaa kehittyvän vakaasti. Runsaasta rakentamisesta huolimatta ero kasvukeskusten ja syrjäseutujen välillä kasvaa arvion mukaan entisestään. Koko maassa asuntojen hintojen ennustetaan nousevan tänä vuonna 1,1 prosenttia ja ensi vuonna 1,0 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla nousuprosentiksi ennakoidaan 2,5:tä sekä tänä että ensi vuonna.
– Rakennusbuumi keskittyy kymmeneen suurimpaan kaupunkiin. Kysyntää riittää, kunhan kaavoitus ei kangistu ja tuotanto keskittyy kaupunkimaiseen ympäristöön, katsauksessa sanotaan.
Katsauksen mukaan kysyntä kohdistuu kasvukaupunkien ytimiin ja jopa Järvenpää-ilmiö yskii: ostajia ja vuokraajia ei heti riitä kaikkiin kohteisiin asutuskeskittymissä, jotka sijaitsevat raideliikenteen varrella, mutta kasvukeskusten ytimien ulkopuolella.
– Kaupungistuminen kuitenkin tukee Järvenpää-ilmiötä, katsauksessa muistutetaan.
Korkojen nousu lähestyy hitaasti ja voi arvion mukaan lykkääntyä 2020-luvulle saakka. Hypo neuvoo, ettei asuntovelallisen kannata hermostua tilanteesta, mutta vararahastoa voi vähitellen kerryttää kovempien korkojen varalle.
Katsauksessa huomautetaan lisäksi, että kerrostalojen kohdalla tavallisen asunnonostajan ja -omistajan kannattaa huomioida talon omistusrakenne. Hypon mukaan taloyhtiövelan voimakas kasvu yhdistettynä asuntosijoittaja-altistukseen tuo uusia uhkia, sillä sijoittajien myötä asuntomarkkinoille tulee myös aiempaa enemmän heilahteluita.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti