Lounais-Häme

Asuntokauppa on Suomessa alkanut tänä vuonna vaisusti - Forssan seudulla mökit menevät kuitenkin kaupaksi

Valtakunnallisesti vuoden alku on asuntokauppojen suhteen ollut hiljainen. Forssan seudulla kauppa kuitenkin käy.
Arkistokuva. Kuva: Tuomela Tapio
Arkistokuva. Kuva: Tuomela Tapio

Tilastokeskuksen mukaan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat Suomessa 2,5 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Forssan Kiinteistökauppiaat Oy:n yrittäjä Tuula Tykki kertoo, että heillä hiljaisempi aika ajoittui loppusyksylle.

– Meillä tämänkaltaista vaisua alkuvuotta ei ole ollut havaittavissa. Päinvastoin, nyt mennään kovaa luultavasti ainakin syyskuuhun asti.

Syksyllä asunnonostajat pohtivat Tykin mukaan ratkaisujaan pidempään.

Nyt forssalaisten ratkaisuntekoaika tuntuu kuitenkin tehostuneen: alkuvuodesta liki 10 kohdetta on mennyt niin nopeasti, ettei edes ensiesittelyä ole ehditty pitää.

– Sekin varmasti vaikuttaa, että yhä useammat ostajat tulevat kaupoille lainalupaus jo valmiiksi haettuna. Se nopeuttaa asunnon ostamista, kun tietää mihin omat resurssit riittävät ja katsotaan oikean hintaluokan kohteita, Tykki sanoo.

Asuntomarkkinoiden vilkkautta on hankala ennustaa etukäteen.

Viime vuonna työllisyyden kasvu ja kuluttajien luottamuksen nousu eivät näkyneet asuntokauppojen määrän kasvuna. Toisaalta matala korkotaso kuitenkin tukee asuntomarkkinoita.

– Asuntokaupat eivät katso aikaa. Uskon kesänkin olevan työntäyteinen, ja Forssan seudulla erityisesti mökit menevät hyvin kaupaksi. FL

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic