Lounais-Häme

Asuntorakentaminen hiipunut

Forssassa on valmistunut viime vuonna ennätyksellisen vähän uusia asuntoja. Rakennuslupia uusien asuntojen rakentamiseen ympäristölupalautakunta myönsi viime vuonna kuusi. Se on koko kaupungin historian pienin määrä.
Viime vuonna valmistui yhteensä kahdeksan uutta asuntoa, joista seitsemän oli omakotitaloja.
Yksi asunto valmistui lisäksi jo olemassa olevan asuinrakennuksen lisäosana.
Viime vuonna Forssassa ei valmistunut myöskään yhtään rivitaloa eikä kerrostaloa.
Rakennustarkastaja Pertti Kokkinen sanoo asuntorakentamisen tason painuneen huolestuttavalle tasolle.
Hänen mukaansa kaupungin olisi nopeasti monipuolistettava asuntorakentamisen tonttitarjontaa eri puolilla kaupunkia erikokoisin tontein.
Kokkinen arvioi, että kuntien välisessä kilpailussa asukkaista tonttitarjonta on yksi avaintekijä.
Forssan kaupunki ei painiskele vähäisen asuntorakentamisen kanssa yksin, vaan uudisrakentaminen on vähissä koko seutukunnalla.
Eikä Forssan seutukaan ole yksin.
– Asuntorakentaminen näyttää keskittyvän yhä enemmän muutamiin kasvukeskukseen koko maassa. Päättäjien tulisi miettiä keinoja asiantilan parantamiseksi, Kokkinen sanoo.
Kaavoituksessa ei tule lähteä rajaamaan tarkasti erilaisin määräyksin rakentamista vaan kaavoituksella pitäisi tarjoa mahdollisuuksia rakentamiseen.
Kokkisen mielestä Forssan keskustaan voisi rakentaa 1-2 kerrostaloa vuodessa. 
– Kerrostalorakentamisessa erityisesti keskusta-alueella tonttitehokkuus tulisi käyttää maksimaalisesti hyväksi. Uudisrakentaminen on vain sovitettava hyvällä suunnittelulla nykyiseen kaupunkirakenteeseen, Kokkinen sanoo.
Valmistuneiden asuntojen määrä romahti Forssassa jo vuonna 2015, kun vielä 2014 Forssassa valmistui yli 50 asuntoa.
Valmistuneiden asuntojen määrä on romahtanut murto-osaan vuoden 1990 lukemista, jolloin Forssassa valmistui noin 230 asuntoa.
Kokkinen aloitti samana vuonna uransa kaupungin rakennustarkastajana. Ura on päättymässä eläkkeelle siirtymiseen ensi syksynä lähes 27 virkavuoden jälkeen.
Kun tilastoja tarkastelee, huomaa selvästi, ettei Forssassa asuntorakentaminen ole koskaan toipunut 1990-luvun alun lamasta. 
 Jo vuonna 1995 valmistuneiden asuntojen määrä jäi alle 50 asunnon. Tämä raja on ylittynyt vain satunnaisesti vuosina 2004, 2006-2009, 2011, 2012 ja 2014. 
Huolestuttavaa on kahden viime vuoden tilastollinen romahdus. 
Kokkinen sanoo, että uusien kerrostalojen rakentamisen myötä markkinoille on vapautunut vanhoja omakotitaloja.
Ne puolestaan ovat hinnaltaan useasti 150000 euron luokkaa, kun uuden rakentaminen voi maksaa noin 350000.
Taloudellisesti epävarmoina aikoina nuoret asunnonostajat saattavat suosia edullisempia ratkaisuja kuin uuden omakotitalojen rakentamista. 
Väkimäärän väheneminen seutukunnalla, korkea työttömyysaste, teollisten työpaikkojen väheneminen ja nuorten muutto kasvukeskuksiin opiskelun ja töiden perässä näkyvät myös rakentamisen vähenemisenä. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti