Lounais-Häme

Asuntorakentaminen kääntyi lievään kasvuun Forssassa

Forssaan on viime vuosina rakennettu uusia omakotitaloja todella harvakseltaan. Viime vuonna asuntorakentaminen kääntyi kahden surkean vuoden jälkeen kasvuun. Huippuvuosiin on kuitenkin pitkä matka.

Myös lupahakemusten osalta suunta on ollut jo vuosia selkeässä laskussa. 2000-luvun vuosina eniten rakennuslupia myönnettiin vuonna 2005, 52 kappaletta.

Vuosina 2010–12 lupia myönnettiin noin 20 vuodessa, mitä Forssan rakennustarkastaja Jukka Laaksonen pitää tämänkokoiselle kaupungille sopivana määränä. Vuonna 2015 lupia myönnettiin 2, viime ja toissa vuonnakin vain 4 kumpanakin.

-Omakotitalojen rakennuslupamäärät ovat heitelleet paljon. Mitään loogista syytä siihen ei ole, mutta se ainakin vaikuttaa, että vanhojakin omakotitaloja olisi tarjolla. Uuden rakentamista saattaa vaivata osin aiheetonkin pelko ongelmista ja ennen kaikkea tietämättömyys. Myös hintapolitiikalla on vaikutuksensa. Taloprojekti on sen verran iso, että ihmiset haluavat myös varmuuden työpaikoistaan, Laaksonen analysoi.

Eivät Maria Arjoniemi ja Ville Saarikaan heti kättelyssä suunnitelleet rakentavansa kokonaan uutta taloa. Kun viisilapsisen uusioperheen tarpeita ja haluja vastaavaa taloa ei alkanut löytyä, siirrettiin katseet vapaisiin tontteihin.

-Halusimme asua edelleen Forssassa, koska molempien työt ja lasten koulu- ja harrastuskuviot ovat täällä. Sen kokoisia taloja kuin tarvitsemme ei vain oikein tahtonut löytyä.

 

Arjoniemen ja Saaren unelmien koti on nyt vesikattovaiheessa. Sopiva tontti löytyi tutuilta kulmilta, aivan keskustan liepeiltä Puutarhurinkujalta.

-Villen veli asuu saman kadun varressa, joten alue ja naapuritkin olivat meille valmiiksi tuttuja. Paikka on keskustassa, mutta alue on silti todella rauhallinen, Arjoniemi kuvailee.

Jukkataloilta tilatun talon rakentaminen alkoi pohjatöillä marraskuussa. Talon on valmiista pohjasta muokannut Arjoniemen ja Saaren toiveiden mukaiseksi suunnittelija Simo Ekholm. Ekholmin käsialaa ovat monet muutkin alueen talot.

Lähtökohtana uuden kodin suunnittelussa oli se, ettei turhia neliöitä rakenneta, kaikki tilat ovat toimivia ja jossain määrin muokattavia.

-Tästä tulee meidän loppuelämän kotimme. Sen pitää olla selkeä ja toimiva, Arjoniemi sanoo.

Pariskunnalla on töissä kokopäiväinen timpuri, joten työt ovat edenneet vauhdikkaasti. Seppo Luodolla on ollut apunaan työmaalla myös Forssan ammatti-instituutin rakennuspuolen opiskelijoita.

Arjoniemi ja Saari ovat tehneet työmaalla niin paljon itse, kuin rahkeet antavat myöden. Sähkötyöt sujuvat sähköasentajana työskentelevältä Saarelta.

-Kaikki lapsetkin ovat olleet mukana auttamassa, vähän vaihtelevalla innokkuudella. Sunnuntai-aamuna ei ole ollut kaikkein riemukkain lähtö, mutta kyllä lapset ovat talosta tosi innoissaan.

Arjoniemi haaveilee, että perhe pääsisi muuttamaan heinäkuussa. Ainakin nyt se näyttää täysin mahdolliselta.

Talon pintamateriaaleista iso osa on valittu ja paljon jo hankittukin. Lapset saivat päättää yläkertaan sijoittuvien omien makuuhuoneidensa tapetit.

-Johonkin huoneeseen tulee vähän glitteriä, toiseen taas pimeässä hohtavaa tapettia. Myös valaistukseen liittyen lapset ovat saaneet esittää toiveita. FL

 

Rakentaminen Forssassa
Viime vuonna Forssaan rakennettiin yksi 18 asunnon kerrostalo ja yhteensä 23 asuntoa. Omakotitaloja Forssassa rakennettiin siis yhteensä 5.Vuonna 2016 Forssaan rakennettiin ainoastaan 3 uutta asuntoa, käytännössä omakotitaloa. Vuonna 2015 uusia asuntoja valmistui 8. Kumpanakaan vuonna kerrostaloja ei rakennettu, ei myöskään rivi- tai ketjutaloja.2000-luvulla vuosina 2004, 2007 ja 2011 Forssaan valmistui yli 70 asuntoa.Kuutiomäärissä mitattuna Forssaan on valmistunut rakennuksia viimeisen kymmenen vuoden ajan melko tasaisesti. 2000-luvulla poikkeuksia ovat olleet vuodet 2007 ja 2010, joina on ollut selkeä piikki. Rakennustarkastaja Jukka Laaksosen mukaan kyse on ollut yksittäisistä isoista hankkeista.Viime vuonna Forssaan rakennettiin lähes 100 000 kuutiometriä. Teollisuusrakentaminen on ykkösenä siinä kuten myös kerrosalassa ja myönnetyissä luvissa kuutiometreinä mitattuna. Kakkosena tulee maatalous.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti