Lounais-Häme

Asuntotuotanto vähissä Forssan seudulla – Rakennusliike Timo Pekka rakentaa Hämeenlinnassa

Rakentamisen ja erityisesti kerrostalorakentamisen buumi kiertää Forssan seudun. Forssalaisen Rakennusliike Timo Pekan rakentajat työskentelevät parhaillaan Hämeenlinnan keskustassa kahdella työmaalla.

Myös Hämeenlinnassa asuntorakentamisessa on käsillä nousukausi. Raatihuoneenkadulla Timo Pekka on rakentamassa entiseen virastotaloon kaikkiaan 18 asuntoa ja uudiskohteeseen Rauhankadulla 28 asuntoa.

Kohteet valmistuvat vuoden loppuun mennessä, jonka jälkeen rakennusliikkeen tilauskirja näyttää tyhjältä uudisrakentamisen suhteen. Tällä hetkellä rakennusliike työllistää 35 omaa työntekijää ja vajaat 20 vuokramiestä.

-Tarjouksia on tehty ja tehdään koko ajan. Katsotaan miten tässä käy. Lupaus siitä, ettei lähdetä mukaan suurten kaupunkien rakentamiseen, ei enää pidä, toimitusjohtaja Timo Pekka sanoo.

 

Pekan mukaan työkohteet on haettava muualta kuin Forssan seudulta, jossa uudisrakentaminen on painunut ennätyksellisen alas.

-Kadehtien joutuu katsomaan toisten seutukuntien imua. Tänne pitäisi saada lisää työpaikkoja ja väkeä, joille asuntoja voisi rakentaa. Muuttotappiolle ja väkimäärän vähenemiselle pitää tehdä jotakin, Pekka sanoo.

Kiinnostuksen vähäisyyttä Pekka ihmettelee myös siksi, että neliöhinnaltaan Forssaan voidaan rakentaa noin tuhat euroa halvemmalla kuin 60 kilometrin päähän Hämeenlinnaan pääkaupunkiseudun hintatasosta puhumattakaan.

Pekka puhuu Forssan seudusta jo uudisrakentamisen mustana pisteenä Helsingin, Turun ja Tampereen välisessä kolmiossa.

-Seutukunnan julkinen markkinointi on käynnistettävä nopeasti. Forssan seudun kuntien välille pitää saada kunnollinen yhteinen tahtotila. Yrittäjät ja yrityselämä eivät ole tunteneet kuntarajoja enää pitkään aikaan. Täytyy ihmetellä suuntausta, jossa kuntiin palkataan omia elinkeinoasiamiehiä, joiden voimavarat yksin ovat kovin rajalliset, Pekka sanoo.

 

Rakennusliike Laaksokunnas on rakentanut viime vuosina runsaasti omistamalleen Makasiininrannan alueelle Forssan keskustassa. Nyt Laaksokunnaksella on ainoana kohteena Forssan seudulla kunnan 12 asunnon vuokrarivitalon rakentaminen Atentien varteen Tammelassa. Kesän alussa aloitettu kohde valmistuu muuttokuntoon ensi toukokuussa.

Toimitusjohtaja Matti Laakso sanoo rakennusliikkeen omien hankkeiden olleen viime aikoina melkoisessa vastatuulessa. Forssassa Hämeentien alussa Hämeenmaan entisen tavaratalon alueen kaavamuutos asuinrakentamiseen on ollut jo kolme vuotta valmistelussa. Nyt kaupunginjohdolta on saatu lupauksia, että kaavamuutos valmistuisi vuoden loppuun mennessä.

Tammelassa rakennusliike haluaa rakentaa kerrostalon Matintien ja Tammelantien kulmaukseen. Kaavamuutos on parhaillaan nähtävillä. Kaavoituksesta on tehty valitus myös hallinto-oikeuteen.

 

Laaksokunnaksen mukaan kaavoitusprosessit kestävät nykyisin kohtuuttoman kauan. Tammelan kerrostalostakin oli 18 asunnosta puolet jo varattu kun hanke tyssäsi ja Parman kanssa tehdyt elementtikaupat pantiin jäihin.

-Forssan seutua ei voi kehittää käsijarru päällä. Forssan seudulla pitäisi torninosturin pyöriä edes yhdellä kerrostalotyömaalla. Kysyntää kerrostaloasunnoille on seutukunnalla edelleen olemassa, Laaksokunnas laukoo kaavoituksen suuntaan.

Laaksokunnaksella on valmius lähteä rakentamaan myös rivitaloja Forssaan. Valmiita rakennuspaikkoja löytyy Kuhalankadun maisemista. Uusilla rivitaloasunnoilla ei ole sellaista kysyntää tällä hetkellä kuin uusilla kerrostaloasunnoilla.

 

Paikallisesti kerrostalorakentamisesta tilauskirjaansa kasvattaa eniten Parman Forssan tehdas. Tehdaspäällikkö Markus Suominen kertoo tilauskannan ulottuvan ensi vuoden puolelle.

Viime keväästä lähtien työntekijöitä tuotannossa on lisätty vähitellen. Ontelolaattatuotannon lisäksi kolmessa vuorossa työskennellään myös osin seinäelementtien valmistuksessa. Kaikkiaan Parman Forssan tehdas työllistää tällä hetkellä noin 150 henkilöä. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic