Lounais-Häme

ATK:n piti olla etätyöyhtye, joka ei tapaa lainkaan – "Meillä on virustorjunta ajan tasalla"

ATK on bändi, jonka jäsenten ei pitänyt edes tavata toisiaan.
ATK-yhtyeen muodostavat vasemmalta ylhäältä lukien basisti Kaikka Kangasmäki, laulaja Toppo Koponen, kitaristi Ari Taiminen ja rumpali Ohto Pallas. – Olemme tutustuneet Whatsapp- ja Messenger-viestin kautta. Aika nopeasti selvisi, että koko porukalla huumorintaju osuu yhteen, älyvapaa herja on lentänyt. Vaikka oltiin oltu jo melkein vuosi samassa bändissä, jännitti aika paljon tavata miehet ensimmäistä kertaa. Huomasin nopeasti, että juttu luistaa livenäkin, Pallas kertoo. Kuva: Muu
ATK-yhtyeen muodostavat vasemmalta ylhäältä lukien basisti Kaikka Kangasmäki, laulaja Toppo Koponen, kitaristi Ari Taiminen ja rumpali Ohto Pallas. – Olemme tutustuneet Whatsapp- ja Messenger-viestin kautta. Aika nopeasti selvisi, että koko porukalla huumorintaju osuu yhteen, älyvapaa herja on lentänyt. Vaikka oltiin oltu jo melkein vuosi samassa bändissä, jännitti aika paljon tavata miehet ensimmäistä kertaa. Huomasin nopeasti, että juttu luistaa livenäkin, Pallas kertoo. Kuva: Muu

ATK, uhka vai mahdollisuus?

Etätyö, kuka siitä nauttii?

Näin kysellään ATK-yhtyeen Onni-musiikkivideon alkuteksteissä. Se julkaistiin jo vuonna 2017, mutta nyt etätyö on monille ajankohtaisempaa kuin koskaan.

Myös ATK on tavallaan etätyöyhtye, kun jäsenet ovat levittäytyneet ympäri Suomea. Rumpali Ohto Pallas asuu Hämeenlinnassa, laulaja Toppo Koponen Joensuussa, kitaristi Ari Taiminen Keravalla ja basisti Kaikka Kangasmäki Lappeenrannassa.

Fyysiset etäisyydet eivät ole ongelma, koska alunperin yhtyeen jäsenten piti vain soittaa omissa oloissaan omat raitansa levylle – ”ei nähä”, kuten laulaja Koponen sen sanoitti.

– Nykytekniikka mahdollistaa tällaisenkin toiminnan, mitä en olisi uskonut. Jostain syystä se kuulosti ihan oikealta bändiltä, kun tykönämme ääniteltiin omilla paikkakunnilla, rumpali Pallas kertoo.

Yhtyeen käytännön toiminnassa tekniikalla on olennainen merkitys. Myös bändin nimi kumpuaa digitaalisesta lähihistoriasta, jonka ainakin kaikki nykyisiä kolmekymppisiä vanhemmat ymmärtävät.

Mikä on ATK:n suhde atk:hon?

– Ristiriitainen viha-rakkaussuhde. Toppo käsittelee teksteissä taitavasti angstejaan asiaan liittyen. Ehkä esillä on jonkinlaista allergisuutta nykyaikaan, samalla pikkuisen kieli poskessa.

ATK ehti ollakin toiminnassa pitkään niin, ettei Pallas ollut tavannut koskaan Kangasmäkeä ja Koposta. Taiminen oli hänelle jo ennestään tuttu heidän asuttuaan aiemmin samaan aikaan Kouvolassa, mitä kautta Pallasta pyydettiin myös bändiin mukaan.

– Kun levynteko oli etätyönä niin mukavaa hommaa, kellään ei ollut mitään sitä vastaan, että laajennetaan kuviota ja hakeudutaan keikoille, Pallas valottaa.

Yhdessä ATK ei tosin ole soittanut vieläkään. Keikoille Lene Lennartti tuli tuuraamaan basisti Kangasmäkeä, jolla oli kiireitä Stam1nan kanssa. Oululainen Lennartti on tullut tutuksi Terveistä käsistä.

Muillakin soittajilla on lisäksi muita, toistaiseksi vielä ATK:ta tunnetumpia bändejä. Taiminen soittaa Viikatteessa, Koponen Eläkeläisissä ja Pallas Planeetta 9:ssä.

Ennen keikoille lähtöä ATK järjesti itselleen treenikämpän Jyväskylästä, jossa vietti yhden päivän.

Korona pilasi yhteiset soittokeikat

Varsinaisella kokoonpanollaan ATK ei pääse keikkailemaan vieläkään, sillä koronaepidemia perui tälle kuulle suunnitellun neljän keikan Modem Talking -kiertueen. Se olisi päättynyt Suistoklubille Hämeenlinnaan.

– Nyt selvitellään, että saataisiin syyskuulle ja joulukuulle korvaavia keikkoja ja vähän enemmänkin. Kun alustavasti on kalenteria katseltu, se voisi onnistua, Ohto Pallas kertoo.

– Muuttujia on kyllä paljon. Jos kaikki siirtävät keikkansa keväästä syksyyn, voi olla, että kohta ei ole enää tilaa.

Korona on putsannut tehokkaasti kaikkien esiintyjien kevään kalenterit ja laittanut esiintymispaikkojen ovet säppiin toistaiseksi. Tilanne on muusikoille tuskallinen.

– Päällimmäinen tunne on se, että ammatillinen etiikka on korkea: sovitut keikat hoidetaan. Peruminen on aina raskasta, vaikka rahaa ei välttämättä olisi tullutkaan, niin sovitut keikat hoidetaan, Pallas kuvailee.

– Tietysti nyt mennään terveys edellä, eikä siinä ole mitään epäselvää, mutta harmitus näkyy ja tuntuu.

Virustorjunta päivitetty

Pallas joutui itsekin selvittämään, kuuluuko koronan riskiryhmään perussairautensa vuoksi.

– Viesti oli, että mitään hätää ei pitäisi olla, kunhan vain lääkkeet riittävät.

ATK:lla on hyvät perusteet pysyä pystyssä epidemian yli.

– Meillä on virustorjunta ajan tasalla. HÄSA

Äsäkkää rokkia

Punk-yhtyeen muodostavat laulaja Toppo Koponen, kitaristi Ari Taiminen, basisti Kaikka Kangasmäki sekä rumpali Ohto Pallas.

Jäsenten muita yhtyeitä ovat mm. Koposella Kumikameli ja Eläkeläiset, Taimisella Viikate ja Koljosen tiekiista sekä Kangasmäellä Stam1na.

Toppo Koponen tunnetaan Eläkeläisissä taiteilijanimellä Onni Waris.

Eräänlaisena atk-anekdoottina mainittakoon, että Taiminen on toiselta ammatiltaan it-asiantuntija.

ATK:n kuvaillaan soittavan ”äsäkkää suomenkielistä rokkia”.

ATK:n ensimmäiselle levylle on koottu aiemmat nettijulkaisut. Sen julkaisi levy-yhtiö Stupido 2018.

ATK 3.0 -levy julkaistiin 13.3.2020.

Uusimmat

Näkoislehti

28.5.2020

Fingerpori

comic