Lounais-Häme Jokioinen

Atte Ahokas tapaa Greta Thunbergin ja Ruotsin varapääministerin

Jokioislaisnuori puhuu ilmaston puolesta ensimmäistä kertaa ulkomailla.
Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuva: Lassi Puhtimäki

Jokioislainen 15-vuotias Atte Ahokas nousi ilmastonmuutoslakon ansiosta hetkessä koko maan tietoisuuteen. Huomenna Ahokas tunnetaan myös Ruotsissa, jossa hän tapaa sekä Ruotsin varapääministerin että oman esikuvansa, ruotsalaisen ilmastoaktivisti Greta Thunbergin.

– Tämä tuli nopeasti. Suomen Greenpeace pyysi minua haastattelemaan Ruotsin varapääministeriä. En tiedä vielä edes sitä, mitä aion häneltä kysyä, Ahokas kertoi torstai-iltana.

Hän matkustaa Ruotsiin yön aikana laivalla. Ahokas sanoo odottavansa enemmän Greta Thunbergin tapaamista.

– Greta on edelleen ilmastolakossa joka perjantaina kello 12-15. Tapaan Gretan lisäksi myös muita ilmaston puolestapuhujia Pohjoismaista.

Viimeiset viikot ovat pitäneet Ahokkaan kiireisenä. Hän aikoo painaa täysillä vielä eduskuntavaaleihin asti, sen jälkeen voi ottaa rauhallisemmin. Tosin suunnitelmissa on ilmastoaktivistien yhteinen tapaaminen ensin Tukholmassa, myöhemmin kesällä Keski-Euroopassa.

– Strasbourgissa olisi jo ollut tapaaminen, mutta se ei sopinut aikatauluuni, koska emme lennä. Jos kesän tapaaminen toteutuu, sinne voi lomalla mennä junalla, Ahokas suunnittelee.

Ahokas ei ole vielä äänestysiässä, mutta hänen isosiskonsa täyttää 18 juuri ennen Eurovaaleja.

– Olen luvannut leipoa pullaa siskolle ja hänen kavereilleen, jos he äänestävät. Ainakin muutama on jo lupautunut. Olen antanut vinkkejä, ketä kannattaa äänestää. Toivon, että he antavat äänensä ilmastolle, Ahokas kertoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic