Lounais-Häme

Aukioloajan vapautus pelaa suurten pussiin

 

Myyjiä on palkattu ja etenkin osa-aikaisten myyjien työtunteja on lisätty vapautuneiden aukiolojen ja kaupan lievän piristymisen seurauksena. Samalla myyjien työvoiman vaihtuvuus on hiukan vähentynyt.

Keskon Etelä-Suomen aluejohtaja Antti Palomäki toteaa, että asiakasmäärä on lisääntynyt vapaan aukiolon aikana suurissa yksiköissä ja pienemmissä vähentynyt.

– On jopa jouduttu sulkemaan joitakin kohteista, kuten Forssassa ja Ypäjällä näitä Siwoja. Aukioloaikojen vapautuminen ei ole syy, mutta tietenkin yksi tekijä, kun pienten yksiköiden kilpailuetu tällöin meni.

Kauppias Mikko Virtanen tähdentää, että Forssan K-Citymarketissa aukioloaikoihin on koskettu hyvin maltillisesti ja lisätty lauantai-iltaan kaksi tuntia ja sunnuntaiaamupäivään yksi tunti. Lisäyksellä ei ole suurta merkitystä henkilökunnan kannalta.

– Osa-aikaisille on tullut muutama tunti lisää.

Pääkaupunkiseudulla tilanne on toinen, kun osa kaupoista on lisännyt aukioloaan esimerkiksi 20 tuntia viikossa. Maakunnissa tahti on ollut rauhallinen.

– Aukiolot ovat ihan kiinni siitä, miten ihmisten halukkuus käydä kaupassa muuttuu. Kaupan pitäisi olla auki silloin, kun asiakkaat haluavat kaupassa käydä, Mikko Virtanen summaa.

– Jos meilläkin vaikka lauantai-ilta vilkastuisi tuntuvasti, totta kai lisäisimme sinne aukioloa… Mutta tällä hetkellä tuntuu siltä, että nykyiset aukiolot ovat hyvät.

Osuuskauppa Hämeenmaa palkkasi viime vuonna marketteihin lähes sata uutta työntekijää. Kokonaiskasvuksi tuli vajaat 60 ihmistä, sillä muissa palveluissa henkilöstön määrä hieman laski. Uusista myyjistä valtaosa on osa-aikaisia.

– Samaan aikaan market-kaupan osa-aikaisen henkilöstön viikkotuntimäärä nousi keskimäärin yli kaksi tuntia viikossa. Jollainhan ei noussut, mutta jollain taas enemmän, sanoo Hämeenmaan toimitusjohtaja Olli Vormisto. Myynnin kasvu johtui hänen mukaansa pitkälti aukioloaikojen vapautumisesta viime vuoden alussa.

Osuuskauppa Hämeenmaa on kohta laajentamassa Forssan Prisman aukioloaikaa.

– On aika tarkkaan mietitty, miten kaupat ovat auki. Esimerkiksi lauantai-illat tai sunnuntaiaamupäivät ovat aika vilkkaita aikoja, Vormisto sanoo.

– Henkilöstö on samalla saanut lisää tunteja ja uudet tunnit ovat usein lisällisiä tunteja lauantaina tai sunnuntaina, joten ne ovat yleensä hyvinkin haluttuja.

Myynti on laskenut Hämeenmaalla lähinnä ABC-marketeissa, jotka olivat muutosta ennen saaneet merkittävää etua muista poikkeavasta aukiolosta. Toisaalta esimerkiksi Ypäjän ja Humppilan pienet Sale-myymälät eivät ole Vormiston mukaan kärsineet etäällä olevien supermarkettien lisäaukiolosta.

Juhlapyhinä, kun kauppa oli ennen kiinni, nettikauppa oli Vormiston mukaan vilkasta. Vapaat aukiolot ovat sittemmin tasanneet nettikaupan huippupäiviä, kun moni tulee netin sijaan kauppaan laiteostoksille. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic