Lounais-Häme Tammela

Auran pirtin kunnostukseen lohkesi LounaPlussan kautta yli 50 000 euroa – Sitä ennen lamppu kärysi varapuheenjohtajan häissä

Mari Rauhaniemen mukaan 34 000 euron omavastuuosuus tullaan hoitamaan pidemmän ajan kuluessa – tuollaisia summia ei nuorisoseuran sukanvarresta löydy.
Mari Rauhaniemi, Matti Niittymäki, Jenni Rauhaniemi ja Elina Kaislasalo ovat olleet ajamassa Auran pirtin remonttia. Työn hedelmistä nauttii tulevaisuudessa muun muassa Jennin Leo-poika. Kuva: Lassi Puhtimäki
Mari Rauhaniemi, Matti Niittymäki, Jenni Rauhaniemi ja Elina Kaislasalo ovat olleet ajamassa Auran pirtin remonttia. Työn hedelmistä nauttii tulevaisuudessa muun muassa Jennin Leo-poika. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kun Nuorisoseura Aura ry:n varapuheenjohtaja Jenni Rauhaniemi vietti Auran pirtillä omia häitään viime kesänä, sai koko yhdistys merkin tarkastella rakennuksen tekniikkaa uudelleen.

Yksi katossa olleista lampuista alkoi savuta ja palaneen käry levisi juhlatilaan. Varsinaista vaaratilannetta ei lopulta tullut, eikä häitä tarvinnut keskeyttää, mutta sähkölaitteesta lähtevään savuun kannattaa aina suhtautua vakavasti. Tilanne antoi merkin, että pirtin osittain noin 40 vuotta vanhaa sähkötekniikkaa tulisi hoitaa ajan tasalle.

– Onneksi tämä sattui ”oman väen kohdalle”, eikä vuokralaisille. Ja onneksi häissä oli paljon VPK:n miehiä turvaamassa, jos tilanne olisi ollut pahempi, Jenni Rauhaniemi hymyilee.

Myös ikkunat kunnostetaan

Samanlaista tapahtumaketjua ei enää pääse käymään, sillä Auran pirtin valaisimet on uusittu, samoin kuin sähköpääkeskukset Pirtin tiloissa sekä alakerran saunatiloissa. Myös pihavalot uudistetaan.

Muutostyöt mahdollisti nuorisoseura Auran LounaPlussan kautta saama reilun 51 000 euron tukipotti. Koko remontin kustannusarvio oli noin 86 000 euroa, joten nuorisoseuralle jää vielä noin 34 000 euroa kuitattavaa itselleenkin.

Tämän kokoisella potilla talossa saadaan uusittua sähkötöiden ja valaisimien lisäksi paljon muutakin.

Yksi tärkeimmistä remonttikohteista on aulan ja ruokalan kuluneet lattiat, jotka hiotaan ja lakataan. Samalla hankitaan käytävämattoja, jotka eivät luista alta.

Myös ikkunoita uusitaan.

– Talo on rakennettu vuonna 1932, ja osa ikkunoista on vielä alkuperäisiä. Ikkunoita ei vaihdeta, vaan ne kunnostetaan hiomalla, huoltomaalaamalla ja puuosia tarvittaessa korjaamalla, hankevastaava Elina Kaislasalo kertoo.

Auran pirtillä on käytännössä joka päivä jotakin toimintaa. Kerran viikossa kokoontuu naperojumppa, jossa viihtyy myös Minka Suonpää.

Vessanlattiat uusiksi

Edellinen suurempi remontti pirtillä oli muutama vuosi sitten, kun talon vessoja remontoitiin. Silloin jotain meni kuitenkin pieleen ja nyt vessojen lattiat pinnoitetaan uudelleen.

Pirtille hankitaan myös lisää tuoleja.

Penkit voivat kuitenkin olla melko vaikeita esimerkiksi ison mekon kanssa toimiessa.

– Koska kyseessä on pirtti, pitää meillä olla myös pirtinpöydät ja -penkit. Penkit voivat kuitenkin olla melko vaikeita esimerkiksi ison mekon kanssa toimiessa tai vanhemmille ihmisille, joten siksi tarjoamme mielellämme myös mahdollisuuden käyttää tavallisia tuoleja, Kaislasalo ja Nuorisoseura Aura ry:n puheenjohtaja Mari Rauhaniemi sanovat.

Kaikki muu on tarkoitus saattaa valmiiksi vielä tämän kevään aikana, mutta ikkunoiden vaihto saattaa siirtyä vuoteen 2020.

Toimintaa joka päivä

Tarvetta Auran pirtin ehostamiselle ja ajan tasalla pitämiselle myös on, sillä toimintaa rakennuksessa on käytännössä joka päivä.

Maanantaista torstaihin pirtillä kokoontuu erilaisia kerhoja jumpista joogaan ja kansantanssista Luovikseen.

– Viikonloput ovat ympäri vuoden vuokrattavissa, järjestää sitten häitä, syntymäpäiviä, huutokauppoja, kokouksia tai jotain muuta tapahtumaa, Mari Rauhaniemi sanoo.

Kerhot kokoontuvat usein iltaisin, ja Rauhaniemi toivoisikin, että pirtti löytäisi enemmän käyttäjiä päiväsaikoihin esimerkiksi eläkeläisyhdistyksistä.

– Tämä on kuitenkin vanha rakennus, joten kustannukset rakennuksen ylläpitämiseenkin ovat kovat.

Omavastuuosuutta myös talkoilla

Puheenjohtaja Mari Rauhaniemi toteaa, että 34 000 euron omavastuuosuus tullaan hoitamaan pidemmän ajan kuluessa – tuollaisia summia ei nuorisoseuran sukanvarresta löydy.

Aura saa tuloja Hakkapeliittapahtuman järjestämisestä ja Rauhaniemen kesäteatterista, mutta niistä saadut tulot kuluvat käytännössä kokonaan vuoden kuluessa pirtin ylläpitoon sekä kerhojen pyörittämiseen.

– Tapahtumat ovat kuitenkin sään armoilla, joten menemme koko ajan pienellä riskillä. Talkootöitä yritämme tehdä mahdollisimman paljon, myös tuosta omavastuuosuudesta.

Tänä vuonna Hakkapeliittatapahtumassa teemana on lapset ja Rauhaniemen kesäteatterissa esitetään Heikki Luoman käsikirjoittamaa Akkaralli-komediaa.

– Uusiakin talkoolaisia kaivataan jatkuvasti tapahtumien järjestelyihin, seuraavan kerran Rauhaniemen kesäteatterilla huhtikuun lopussa. Vaikka talkoilu on katoava luonnonvara, on se meistä mukavaa. Tervetulleita ovat niin uudet kuin vanhatkin talkoolaiset, Rauhaniemi sanoo. FL

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic