Lounais-Häme

Aurinko paistaa leipiä Tammelassa

Uusiutuvat energialähteet, kuten aurinkovoima ja tuulivoima, tulevat todennäköisesti korvaamaan suurimman osan uusiutumattomista energialähteistä, kuten fossiiliset polttoaineet, jo lähitulevaisuudessa. Tammelalainen Leipomo J. Martin oy onkin ensimmäisiä yrityksiä Forssan seudulla, jotka ottivat harppauksen kohti puhdasta energiaa hankkimalla 189 aurinkopaneelia Aurinkotekniikka oy:ltä.

-Tämä on meille luonnollista jatkumoa, sillä aikaisemmin vaihdoimme uunimme kaasukäyttöisiin ja nyt tulemme tuottamaan aurinkoenergialla sähköä. Pyrimme kaikin keinoin mahdollisimman ekologiseen tuotantoon, Tammelan leipomon yrittäjä Jouko Korkiakoski kertoo.

Korkiakoski toivoo myös asiakkaiden arvostavan leipomon siirtymistä aurinkosähkön käyttäjäksi.

-Isot rahat on katolle laitettu, joten odotamme, että tekniikka toimii ja tuottaa meille sähköä näkkileivän tuotantoon.

Suomessa aurinkoenergia laahaa vielä askeleen muita maita perässä, vaikka kehitystä on tapahtunut vuosi vuodelta.

-Kymmenen vuoden päästä aurinkoenergia tulee olemaan paljon yleisempää ja aurinkopaneeleista tulee osa vallitsevaa ympäristöä. Tulevaisuudessa aurinkosähkön hyödyntäminen on normi, eikä niinkään poikkeavaa, Aurinkotekniikka oy:n toimitusjohtaja Ville Tiainen uskoo.

Edes Suomen viileästä ilmastosta ei ole aurinkoenergian pysäyttäjäksi. Kun lämpötila laskee, paneelin napajännite nousee ja sen seurauksena myös teho nousee.

-Aurinkopaneeleiden teho Suomessa on ihan huippuluokkaa, koska paneelit ovat tehokkaimmillaan viileinä päivinä. Paneelithan eivät tarvitse kuumaa päivää, vaan auringon säteilyä ja sitähän tulee myös pilvien läpi, Aurinkotekniikka oy:n aurinkosähköasiantuntija Jukka Alhonen valaisee.

Suomessa auringonsäteilyn määrä on samaa luokkaa mitä Pohjois-Saksassa.

-Pohjoiselle sijainnillemme emme kuitenkaan mahda mitään ja pimeiden talvien aikana paneeleiden tuotto on olematonta. Tämän vuoksi järjestelmäkoot mitoitetaan valoisan vuodenajan kulutuksien perusteella, Tiainen sanoo.

Tiaisen mukaan aurinkoenergiassa ei heikkojen talvikausien lisäksi ole juurikaan huonoja puolia. Aurinkoenergian tuottaminen on äänetöntä, ympäristöystävällistä ja sähkölaskutkin pienenevät.

-Sama kuin joku sanoisi, ettei pysty sietämään Saimaan norppia. Eihän sille ole mitään syytä, Tiainen naurahtaa,

Leipomo J. Martinin kiinteistön arvo kokee nousun paneeleiden asennuksen myötä eikä paneeleiden huoltovapauskaan ole yrittäjälle haitaksi.

-Aurinkoenergia on yrittäjän ystävä, kun on kerrankin kohde, jota ei tarvitse huoltaa, Korkiakoski hymähtää. FL

Fingerpori

comic