Lounais-Häme

Aurinkoinen kevätkesä on edesauttanut turvetuotantoa

Viime kesä oli turvetuotannolle vaikea. Sateiset kelit vaikeuttivat tuotantoa merkittävästi, mutta tämän vuoden kevät on paikannut tilannetta. Näin on myös Tammelan Koivansuolla.

-Melkein täytyy mennä 10 vuotta taaksepäin, että näin hyvä kevään aloitus on ollut, Vapon operaatiopäällikkö Juha Kujala hehkutti.

-Olemme keränneet tähän mennessä jo kolmanneksen vuositavoitteesta.

Turpeen tuotantotehokkuuteen vaikuttavat lämpötila, tuuli, auringonpaiste sekä ilman suhteellinen kosteus. Tuotantokausi ajoittuu yleensä toukokuusta elokuuhun, jolloin on kaikkein kuivinta ja lämpimintä.

-Olen 12 vuotta urakoinut ja viime kesä oli huonoin. Viime vuonna ei mennyt yhtään satokiertoa, jolloin sade ei olisi keskeyttänyt. Nyt täällä on satanut viimeksi 2. toukokuuta, kuusi vuotta Koivansuolla työskennellyt urakoitsija Kari Laakso sanoi.

-Pahinta on, jos sataa vaikka kolmen tai neljän päivän välein, jolloin urakoitsija joutuu aloittamaan koko tuotantoprosessin aina uudestaan, Kujala huomautti.

 

Koivansuolta kerätään kuiviketta maatilojen ja hevostilojen käyttöön. Noin 40 hehtaarin suo tuottaa arviolta 25 000 kuutiometriä vuodessa.

-Ympäristöturpeelle on menekkiä ja varastoissa on vajautta. Jonain vuonna täältäkin nostettiin polttoturvetta, muttei tällä hetkellä. Nyt kaikki nostetaan ympäristöturpeena, Kujala kertoi.

Vapo polttaa muilta soilta kerättyä polttoturvetta Forssan voimalaitoksellaan Kiimassuolla.

 

Koivansuo avattiin turvetuotantoa varten vuonna 2012, joten suo on vielä hyvin nuori.

-Tällä suolla on noin 20 vuotta elinikää. Karkea arvio on, että maa menee metrin alaspäin kymmenessä vuodessa. Jos kesät jatkuvat kuitenkin tällaisina, niin suo kuluu alaspäin nopeammin, Kujala selvitti.

Koivansuon jatkokäyttö on maanomistajan vastuulla. Vapo on suon vuokraaja. Yleensä turvesuo muutetaan käytön jälkeen joko metsäksi tai pelloksi.

-Useasti maanomistaja päättää, mitä suolle tehdään. Yksi vaihtoehto mitä moni on alkanut tekemään, on kosteikot. Jos alue on kuitenkin kivinen, niin silloin suo metsitetään.

 

Vapo on hankkimassa uutta suota Urjalasta. Valmistelut Kaitasuolla ovat käynnissä.

-Aina toivottaisiin lisää alueita. Tässä ympäristössä on vanhoja soita 80–90 -luvulta, jotka ovat jo loppumaan päin. Niille pitäisi löytää korvaavaa pinta-alaa, Kujala totesi.

Turvetuotantoon ei voida kuitenkaan käyttää mitä tahansa soita. Suomen maapinta-alasta 1/3 on soita, joista vain puolta prosenttia käytetään turvetuotantoon.

Vapolla on Tammelassa kolme suota ja yhdessä niistä turpeet menevät tällä hetkellä jyrsinpolttoturpeeksi. Lisäksi Forssassa on yksi suo, jossa tuotetaan polttoturvetta. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic