Lounais-Häme Forssa

Australian metsäpalot mietityttävät maassa käyneitä ja sinne matkustavia forssalaisia

Sami Sarkula matkustaa Australiaan lomalle ja katsomaan tennisturnausta. Saara Suoniemi puolestaan palasi juuri lomamatkalta Sydneystä. Forssalaiskaksikko kertoo ajatuksiaan ja kokemuksiaan Australian metsäpaloista.
Sami Sarkula on lähdössä katsomaan tenniksen Grand Slam -turnausta Australiaan. Innokas tennismies on iloinen siitä, että tennisammattilaiset ovat hengessä mukana ja lahjoittavat rahaa tilanteen korjaamiseen Australiassa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Sami Sarkula on lähdössä katsomaan tenniksen Grand Slam -turnausta Australiaan. Innokas tennismies on iloinen siitä, että tennisammattilaiset ovat hengessä mukana ja lahjoittavat rahaa tilanteen korjaamiseen Australiassa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssalainen Saara Suoniemi vietti Australiassa viikon joukkuevoimistelun MM-kultaa vuonna 2000 voittaneiden joukkuekavereidensa kanssa. Heistä yksi asuu tällä hetkellä Koillis-Australian rannikolla Sydneyssä ja osa joukkueesta kävi tapaamassa ystäväänsä.

”Vähän hassu tilanne, kun Sydneyssä asuva ystävämme kertoi ennen matkaa, ettei täällä ole hätää ja matkan aikana ihmiset Suomesta ovat kyselleet, miten te siellä pärjäätte. Jos olisimme matkustaneet Australiaan tietämättä metsä- ja maastopaloista, ei välttämättä olisi tiennyt, että ne ovat noinkin lähellä, ehkä runsaan sadan kilometrin päässä.

Meidän matkamme osui säiden puolesta hyvään saumaan. Tuulet voivat vaikuttaa Australian ilmanlaatuun merkittävästi ja lämpötilakin saattaa muuttua yhden vuorokauden aikana helposti yli kymmenen astetta.

Ennen matkaamme Sydneyssä oli ollut niin vahva savuverho, ettei Harbour Bridgeä näkynyt lainkaan. Meidän aikanakin siellä tunsi joskus savun havua ja reissun alussa auringon päällä oli usvaverho, jonka kuvittelen olleen savuverho.”

Metsäpalot jokavuotinen juttu

”Suomalaisten huolen taustalla ainakin osittain on suomalaisen median runsas ja dramaattinen uutisointi paloista. Sielläkin paloista uutisoitiin, mutten törmännyt keltaisen lehdistön lööppeihin, eikä mitään paniikkia ole lietsottu.

Saara Suoniemi kertoo, ettei metsäpaloista olisi välttämättä tiennyt Sydneyssä mitään, ellei olisi niistä etukäteen lukenut. Kuva: tuntematon
Saara Suoniemi kertoo, ettei metsäpaloista olisi välttämättä tiennyt Sydneyssä mitään, ellei olisi niistä etukäteen lukenut. Kuva: tuntematon

Metsäpalothan ovat Australiassa jokavuotinen asia, eivät mikään uusi juttu. Tänä kesänä (Australiassa on nyt kesä, toim. huom) on ollut poikkeuksellisen kuivaa, mikä on lisännyt paloja.

Paloilla on käsittääkseni myös tehty politiikkaa. Australian pääministeri ei aluksi ottanut niiden merkitystä tosissaan ja osa ihmisistä on turhautunut häneen. Pääministeri on kivihiiliteollisuuden kannattaja ja hän on ollut huolissaan työpaikoista, vaikka kivihiilihän on ilmastolle todella haitallista.

Seuraan Australian tilannetta Suomesta ja kaverilta tulee sieltä viestiä tilanteesta. Maanantaina siellä satoi ja sateita toivotaan lisää, ne auttaisivat tilanteessa. Kun Australiassa sataa, siellä helposti tulvii kun maa ei vedä.

Tuntui hassulta olla siellä lomalla ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut ja samaan aikaan tilanne on kamala. Kyliä on palanut, ihmisiä on evakuoitu kodeistaan, eläimiä on kuollut paljon ja jonkun verran ihmisiäkin.”

Pitkäaikainen haave

Forssalainen Sami Sarkula matkustaa lähiaikoina vaimonsa kanssa Australiaan. Innokas tennismies on menossa katsomaan Melbourneen tenniksen Australian Openia, mutta matkan ohjelmaan kuuluu toki paljon muutakin.

”Pitkäaikaisena haaveenani on käydä katsomassa paikan päällä kaikkia neljää tenniksen Grand Slam -turnausta. Ranskassa kävin vuonna 2018. Australian jälkeen ohjelmassa ovat vielä Wimbledon Englannissa ja US Open Yhdysvalloissa.

Olen seurannut Australian tilannetta tiiviisti viime aikoina. Ikävän varjon tilanne matkalle antaa, mutta en ole silti vakavasti harkinnut sen perumista. Matkat on varattu vuosi sitten ja seuraavaa reissua pitäisi odottaa taas ainakin vuosi. Roger Federer ei välttämättä pelaa enää silloin.”

”Luotan että on turvallista”

”Luen päivittäin uutisia ja ulkoministeriön sivuja. En tiennyt aiemmin, että metsäpalot ovat Australiassa ihan normaali ilmiö ja ekosysteemi on siellä sopeutunut niihin. Nyt palot ovat normaalia voimakkaammat ja alkoivat normaalia aiemmin kuivuudesta ja kuumuudesta johtuen.

Meillä kävi onni, kun tyttären opiskelukaveri on tällä hetkellä Melbournessa ja kysyimme häneltä, miten hän näkee tilanteen siellä. Lähin palo on noin 200 kilometrin päässä Melbournesta. Yhtenä päivänä on kuulemma ollut savun hajua, mutta se poistui. Tilanteet saattavat muuttua nopeastikin muun muassa tuulista johtuen, mutta luotan, että siellä on turvallista.

En missään tapauksessa vähättele Australian tilannetta. On vain vaikea ymmärtää, mikä todellisuus siellä on. Siellä voi nähdä järkyttäviäkin tilanteita.” FL

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic