Lounais-Häme

Australiassa vaihtuu pääministeri - uudeksi pääministeriksi valittu valtiovarainministeri Scott Morrison

Sydney
24.08.2018, 07:32

Ulkomaat

Australiassa riehunut poliittinen myrsky on johtanut pääministerin vaihtumiseen. Uudeksi pääministeriksi on valittu valtiovarainministerinä toiminut Scott Morrison. Aiempi pääministeri Malcolm Turnbull ilmoitti eroavansa, sillä hän menetti liberaalipuolueensa enemmistön tuen.
Puolueen äänestyksessä 45 jäsentä oli puolueen johtajan vaihtamisen kannalla ja 40 sitä vastaan.
Turnbullin mukaan äänestys oli osoitus epäluottamuksesta hänen johtajuuttaan kohtaan ja hän kertoi eroavansa.
Pääministerin paikasta taisteli Morrisonin lisäksi entinen kotimaanasioista vastaava ministeri Peter Dutton ja ulkoministeri Julie Bishop.
Bishop putosi jo ensimmäisellä kierroksella, kun Turnbullin seuraajasta äänestettiin. Toisella kierroksella Dutton sai 40 ääntä ja Morrison 45 ääntä.

Konservatiivinen Dutton olisi saattanut irrottaa Australian Pariisin ilmastosopimuksesta

Morrison on Turnbullin liittolainen. Siinä missä Duttonin valinta olisi voinut tarkoittaa muutosta Australian politiikan suunnassa, Morrison edustaa pikemminkin jatkuvuutta. Myös Bishop on Turnbullin liittolainen.
Alun perin pääministerin vaihdoksen laittoi liikkeelle Dutton. Turnbullin savustaminen ulos leimahti liekkeihin, kun Turnbull ilmoitti haluavansa kirjata hiilidioksidin päästötavoitteet lakiin.
Jos Dutton olisi valittu pääministeriksi, Australian politiikka olisi heilahtanut monissa asioissa nykyistä enemmän oikealle. Dutton on muun muassa tehnyt selväksi, että hän vähentäisi Australiaan tulevien siirtolaisten määrää. Dutton ei ole myöskään sulkenut pois mahdollisuutta, että Australia irtautuisi Pariisin ilmastosopimuksesta.
Turnbull on aiemmin syyttänyt Duttonia ja Duttonin tukijoita kiusaamisesta ja pelottelusta.
Morrisonin varalle, liberaalipuolueen varapuheenjohtajaksi valittiin ympäristö- ja energiaministeri Josh Frydenberg.
Australian politiikka on ollut viimeisen vuosikymmenen ajan myrskyistä ja viimeaikaiset levottomuudet ovat siinä vain uusi luku. Uutistoimisto AFP:n mukaan yksikään pääministeri ei ole pysynyt vallankahvassa koko kautta sitten vuoden 2007. Morrison on jo seitsemäs pääministeri yhdentoista vuoden sisään.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti