Lounais-Häme

Auta kattia mäessä – eläinten viikkona järjestetään perinteinen kissanruokakeräys

Kylmien ilmojen tullessa löytöeläinkodit täyttyvät – yleensä kissoista. Karvaisille kavereille järjestetään ruoka-apua keräyksellä.
Mjau, olen söpö myös isona, en vain pienenä! Älä ota minua kesäkissaksi, vaan loppuelämäksi!

Naisten toimintaryhmä Ompelukerho ja Jokioisten eläinsuojeluyhdistys järjestävät jälleen ruoankeruutempauksen löytöeläinten hyväksi. Keräys järjestetään kansainvälisenä eläinten viikkona 4.–10. lokakuuta.

– Ihmiset voivat ostaa eläimille ruokaa omien ostostensa yhteydessä ja tuoda ne meille keräyspisteeseen eteenpäin toimittamista varten, kertoo Ompelukerhon Merja Hakamäki.

 

Lahjoitukset menevät Suomen Löytöeläinten Kummit ry:lle (SLEK), joka auttaa eläimiä muun muassa Somerolla ja Urjalan eläinsuojeluyhdistyksen sijaiskoteihin.

Jokioisten eläinsuojeluyhdistys lahjoittaa keräyksen tuotot paikalliseen löytöeläinkoti Käpälämäkeen joka huolehtii Forssan, Humppilan, Jokioisten, Tammelan ja Ypäjän löytöeläimistä. Tänä vuonna sijaiskodit toivovat erityisesti kissojen märkäruokaa ja kissanhiekkaa. Muidenkin eläinten ruoka tietysti käy.

– Ei välttämättä ihan penturuokaa, vaan isojen kissojen märkäruokaa, toivoo Löytöeläinkoti Käpälämäen Pirkko Kuisma.

– Kuivaruokaa meillä on aika paljon, eikä sitä kulu läheskään niin paljon kuin märkäruokaa, joka tulee aina isoissa pusseissa. Kissanhiekka on toinen, jota toivomme.

Löytöeläinkodit toivovat myös, että kaikista halvimmat ruoat jätetään lahjoittamatta. Kissat ovat aisteiltaan herkkiä – ja siksi myös nirsoja, etenkin halpamerkkien suhteen.

– Se kyllä pitää paikkansa, Kuisma naurahtaa.

 

Kaikista löytöeläimistä ylivoimaisesti suurin osa on kissoja, näin myös Käpälämäessä. Siksi juuri kissanruokaa ja -hiekkaa toivotaan.

– Meillä on tällä hetkellä seitsemän kissaa ja paikkoja on reilu kymmenen. Kesykissoja on, joten jos joku kivan kissan haluaa, niin täältä sellaisen saa, Kuisma kertoo.

Kesällä löytöeläintaloihin tulee yleensä enemmän pentuja, nyt aikuisia kissoja. Syksyllä ilmojen kylmetessä kissoja päätyy löytöeläinkoteihin yleensä eniten.

– Joku on esimerkiksi ruokkinut kulkurikissaa ja huomannut, ettei hänellä ole mahdollisuutta pitää sitä missään lämpimässä. Sitten siitä tulee löytökissa.

Ruoankeruutempaus järjestetään tänä vuonna jo 17. kerran ja aiemmat keruut ovat olleet tulokseltaan onnekkaita.

– Melkein aina olemme saadulla ruoalla pärjänneet seuraavaan keräykseen. Jotkut ihmiset tuovat tarvikkeita myös siinä välissä, jos vaikka oma kissa on kuollut ja siltä on jäänyt ruokia ja kissanhiekkoja.

Miksi peräti 95 prosenttia kaikista löytöeläimistä sitten on kissoja?

– Vapaana kulkeva kissa voi hävitä itsestään, se vain lähtee. Lisäksi koira mielletään erilaiseksi. Se on valitettavasti ihmisten mielestä varmaan arvokkaampi eläin. FL

 

Ruoankeruutempauksen miehitetyt keräyspisteet: 

Forssan K-Citymarket perjantai 5.10 klo 15–19 ja lauantai 6.10. klo 10–18, Jokioisten eläinsuojeluyhdistys

Forssan Prisma perjantai 5.10 klo 15–19 ja lauantai 6.10. klo 10–18, Ompelukerho

Keräyskärryt:

Lähikuntien marketeissa 5.–7.10.: S-Market Jokioinen, S-Market Tammela, Sale Humppila, Sale Ypäjä

Forssan eläinkaupoissa 4.–10.10.: Vorssan Lemmikkipuati, Musti ja Mirri, Dogfeelgood

Forssan apteekeissa 4.–10.10.: Kutomon apteekki (K-Citymarket), Forssan Vanha Apteekki (Prisma)

 

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic