Lounais-Häme Forssa

Auta pihapiirisi pieniä kavereita kuumuudessa – Forssalaisen Ilonan pihan juoma-astioilla käy nyt vilske

Lämpimät ja kuivat kelit ovat ehdyttäneet monen eläimen juomapaikan. Auta pihapiirisi eläimiä juoma-astioilla.
Ilona Pirinen on miehensä kanssa rakentanut suihkulähteelleen esimerkiksi siilejä varten turvalliset kulkureitit. Lähde on myös etenkin varpusten, västäräkkien ja tinttien suosiossa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Ilona Pirinen on miehensä kanssa rakentanut suihkulähteelleen esimerkiksi siilejä varten turvalliset kulkureitit. Lähde on myös etenkin varpusten, västäräkkien ja tinttien suosiossa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssalaisen Ilona Pirisen pihapiirissä Kuustossa liikkuu muun muassa oravia, rusakoita, siilejä, sammakoita ja lukemattomia lintuja.

– Aina on kavereita, ei tarvitse yksin olla, Pirinen naurahtaa.

Nyt monella kaverilla on kuitenkin hätätila. Kuumat ja kuivat päivät ovat kuivattaneet lätäköitä, kosteikkoja ja ojia, eikä pihapiirin eläimillä ole juomapaikkoja.

Koska kaveria ei jätetä, Pirinen on Heikki-miehensä kanssa asettanut kymmenen juomakuppia eri puolille tonttia, jotta janoiset eläimet saavat vettä.

Viime päivinä lintujen määrä juomakipoilla sekä pariskunnan suihkulähteellä on kasvanut selvästi, mikä kielii juomamahdollisuuksien hupenemisesta.

– Käyn joka päivä tarkistamassa, että astioissa on vettä, ja joka toinen päivä pesen ne. Välillä astioita täytyy täyttää useamminkin. Esimerkiksi iso räkättirastas kun kävi kylpemässä lautasella, ei siinä enää paljon vettä ollut, Pirinen hymähtää.

Loimijoki pelastaa harvan janoisen

Vaikka tiistaille ja keskiviikolle on luvattu Lounais-Hämeeseenkin sadekuuroja, eivät ne paranna luonnon vesitilannetta silmänräpäyksessä maan ollessa kuiva ja ilman yhä hyvin lämmin.

– Luonnosta alkaa ehtyä vesi. Etenkin tällaisilla tiiviisti rakennetuilla alueilla eläimillä ei ole kovin paljon juomapaikkoja.

Pirinen kertoo, että moni ajattelee esimerkiksi Loimijoen pelastavan janoisen nelijalkaisen, mutta se on usein harhaluulo. Isommat eläimet, kuten peurat, saavat kyllä nesteytettyä joella, mutta pienet taapertajat eivät.

– Niin loivia kohtia rannalle ei oikein ole, että siili siitä saisi juotua. Oravalla on sama tilanne, jos ei sitten jokin oksa satu kaartumaan sopivasti.

Siilit saavat näihin aikoihin poikasia, ja emojen energiatarve kasvaa. Myös ruokkiminen on siis ajankohtaista. Arkistokuva.

Siili osaa uida, mutta kauan se ei pärjää veden varassa

Juoma-astioita olisi hyvä olla asetettu tarpeeksi tiheästi, mutta jo yhdestä astiasta on apua. Siilit voivat kulkea pitkiäkin matkoja vettä etsiessään, ja juomapaikan löytäessään ne saattavat olla jo hyvin janoisia.

Pirinen on miehensä kanssa rakentanut pihansa suihkulähteelle kivistä ja laudoista turvalliset kulkureitit veden ääreen ja sieltä pois.

– Siili osaa uida, mutta se hukkuu muutamassa minuutissa, jos ei pääse vedestä pois. Siksi sille täytyy tehdä reitti turvaan, jos se sattuu joutumaan veden varaan.

Samassa suihkulähteessä käy juomassa ja virkistäytymässä myös esimerkiksi sammakoita sekä monia lintuja.

Lue myös: Löysitkö loukkaantuneen oravan tai rusakon poikasen? – Auta, mutta kysy ensin apua asiantuntijalta (FL5.6.2020)

Siileille myös ruokaa

Pihapiirin eläimien juottamisen lisäksi Pirinen pitää huolta, että siileillä on vatsa täynnä.

Pirisen Heikki-puoliso on rakentanut siileille pieniä ruokamökkejä, joihin viedään joka ilta murkinaa. Pirinen sanoo, että siilejä tulee ruokkia kissojen märkäruoalla. Maitoa ei pidä antaa, sillä siitä siili saa laktoosi-intoleranssioireita.

– Siilien poikaset syntyvät ihan näinä päivinä, ja imetysvaiheessa vesi- ja ruokatarve kasvaa. Energiaa kuluu muutenkin paljon, joten olisi hyvä, jos siilien ei tarvitsisi tehdä pitkiä reissuja veden ja ruoan perässä. FL

Muista nämä eläimiä auttaessa

Täytä juoma-astiat ja vaihda niiden vesi tarpeeksi usein. Muista myös pestä astiat aika ajoin.

Sijoita juoma-astiat suojaisaan paikkaan, jotta eläin tuntee olonsa turvalliseksi.

Varmista, että juoma-astia on tukeva, jotta se ei kaadu siilin tai oravan nojatessa sen reunaan.

Juota eläimiä tarpeeksi pitkään: Yksittäiset sadekuurot eivät täytyä ojia tai lätäköitä.

Jos ruokkii siilejä, kipot tulee pestä päivittäin ja ruokailualueen siisteydestä täytyy huolehtia, sillä siilit voivat sairastua likaisista astioista.

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic