Lounais-Häme

Autoalan imu yltää Lounais-Hämeeseen asti

Mercedes-Benz -henkilöautoja Uudessakaupungissa valmistava Valmet Automotive sai valtavaa näkyvyyttä joulukuussa päättyneellä rekrytointikampanjallaan. Hakemuksia on tähän mennessä tullut noin 2600 ja lisää sataa, vaikka hakuaika päättyi ennen joulua.
– Koko ajan tulee lisää kyselyjä, että ehtiikö vielä ja pääseekö mukaan. Täytyy muistaa, että palkkaamme tämän vuoden aikana noin tuhat ihmistä, haku on siis vasta alussa. Tarvitsemme vielä paljon lisää hakemuksia, viestintäpäällikkö Mikael Mäki kannustaa. 
Valmet Automotiven hakemuspinosta iso osa saapui luonnollisesti Länsirannikolta ja Varsinais-Suomesta. Myös Vaasan ja Oulun väliseltä alueelta sekä keskisestä ja itäisestä Suomesta tuli runsaasti hakemuksia.
– Kiinnostusta töitä kohtaan on kuitenkin ympäri Suomea, Lappia myöten. Joitakin hakemuksia tuli myös Suomen ulkopuolelta, lähinnä Balkanin alueelta, Mäki kertoo.
Autotehtaan lisäksi myös Turun telakka ja Sandvikin Turun tehdas ovat palkkaamassa runsaasti lisää työntekijöitä. Maarit Ahomäki Hämeen TE-toimiston viestinnästä kuvailee Turun seutua jo työllistyjien Mekaksi.
– Vaikutukset ulottuvat tietysti paljon Turkua laajemmalle. Tarvitaan alihankintaa, asuntorakentamista, vaikka mitä. Hämeessä on runsaasti muun muassa laivanrakennukseen liittyvää alihankintaa, Ahomäki huomauttaa.
Työn perässä muuttaminen ei ole Suomessa uusi asia, mutta uudet isot työllistäjät ovat saaneet ison joukon ihmisiä liikekannalle. Kun sekä autotehdas että telakka myös kouluttavat työntekijänsä, kynnys uuteen työhön hakeutumiseen laskee.
– Kenties Suomessa on ollut patoutunutta kiinnostusta elämänmuutokseen ja maisemanvaihdokseen. Meidän rekrytointikampanjamme välitti ihmisille viestin, että se on mahdollista, Mikael Mäki pohtii.
Maarit Ahomäen mukaan elämäntilanne on ratkaisevassa asemassa siinä, miten kauas ollaan halukkaita lähtemään töihin. Perheettömälle isot siirtymät ovat yleensä helpompia.
– Ainahan Suomessa on työn perässä liikuttu. Ne jotka työtä haluavat, ovat kyllä valmiita muuttamaan. Uudessakaupungissa tehdään tällä hetkellä ihan hirveästi töitä sen eteen, että kaikille löytyy kaupungista paikka ja sija. Myös joukkoliikennettä kehitetään tarmokkaasti.
Uusi työpaikka voi tarjota kokonaan uuden alun ja ammattialan. Ahomäki kertoo, että telakalle on siirrytty töihin esimerkiksi kampaajan hommista.
– Vaikka äkkiseltään nämä voivat kuulostaa miehisiltä töiltä, näin ei ole asian laita. Hakijoiksi toivotaan myös runsaasti naisia. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti