Lounais-Häme Tammela

"Autoharrastus on kuin tarttuva tauti" – Brittiautojen harrastajat kokoontuivat Tammelaan

Autotapahtumissa on mukava tavata samanhenkisiä ihmisiä.
Juha Liukkonen on innokas autoharrastaja, jolla on satakunta autoa. Yksi niistä on vuosimallin 1972 Rolls Royce. Kuva: Lassi Puhtimäki
Juha Liukkonen on innokas autoharrastaja, jolla on satakunta autoa. Yksi niistä on vuosimallin 1972 Rolls Royce. Kuva: Lassi Puhtimäki

Brittiautojen harrastajat kokoontuivat sunnuntaina Tammelaan tapaamaan toisiaan ja esittelemään ajoneuvojaan. Tapahtuma järjestettiin Mustialan kartanon pihapiirissä.

– Tapahtuma on järjestetty vuosittain elokuun toisena sunnuntaina eri puolilla Suomea jo 1980-luvulta lähtien. Järjestelyvuoro kiertää vuosittain eri merkkikerhoilla ja tänä kesänä vuorossa oli Rover Ystävät, jonka hallitukseen kuulun, tapahtuman järjestämisvastuussa ollut Erkki Lehmuskallio kertoi.

Lehmuskallion mukaan järjestäjä saa päättää järjestämispaikan. Koska Lehmuskallio asuu itse Ypäjällä, hän halusi tuoda tapahtuman Forssan seudulle. Hän itse tuli tapahtumaan vuosimallin 1998 Rover 820 Coupella.

Erkki Lehmuskallio tuli brittiautoharrastajien tapaamiseen Rover 820 Coupe -autollaan. Kuva: Lassi Puhtimäki
Erkki Lehmuskallio tuli brittiautoharrastajien tapaamiseen Rover 820 Coupe -autollaan. Kuva: Lassi Puhtimäki

Brittimerkkejä ja -malleja ovat esimerkiksi Land Rover, Bentley, Rolls Royce, Mini, Jaguar, Ford Cortina GT, Ford Escort, Aston Martin ja Vauxhall, ja monia näistä merkeistä nähtiinkin Tammelassa.

– Kiinnostuin itse brittiautoista sattumalta, kun ostin vuosimallin 1998 Rover 400:n vuonna 1999. Tämä auto on minulla edelleen, mikä kertoo siitä, että brittiautot ovat pitkäikäisiä autoja. Sen jälkeen rovereita on kertynyt 15–20, ja säilytän niitä isossa navetassa Ypäjän Hyrsynkulmalla. Liikennekäytössä minulla on kerralla 1–3 autoa, yksi on museorekisterissä ja yksi on muuten vain museoikäinen, Lehmuskallio totesi.

Lehmuskallio kertoi ajavansa vuodessa noin 20 000 kilometriä, ja hän totesi oman auton olevan maaseudulla välttämättömyys.

Vantaalainen Juha Liukkonen toi brittiautotapahtumaan vuosimallin 1972 Rolls Roycen. Auto on ollut hänellä 11 vuotta, ja hän on käynyt sen kanssa erilaisissa autotapahtumissa.

– Autoharrastus on kuin tarttuva tauti, joka iski minuun jo pikkupoikana eikä ole lähtenyt pois. Minulla on kaikkiaan satakunta autoa. Kaikki eivät ole brittiautoja vaan mukana on myös muun muassa vanhoja kilpa-autoja, Liukkonen sanoi.

Liukkosen mukaan autoharrastus on hänelle myös elämäntapa ja hän on ollut perustamassa merkkikerhoja, kuten Rover-kerhoa.

– Autotapahtumissa on mukava tavata samanhenkisiä ihmisiä.

Klaukkalalaiset Elina ja Mika Kulmala tunnustautuivat Land Rover Defender -autojen ystäviksi. Elinan auto on vuosimallia 2008 ja Mikan 2001.

– Olemme brittiautotapahtumassa ensimmäistä kertaa, ja vastaanotto on ollut erittäin hyvä, Kulmalat sanoivat.

Kulmalat kuvasivat Land Roveria autoksi, jolla ajamisesta tulee aivan omanlaisensa fiilis.

– Land Rover ei ole mikään tavisauto. Sillä ei edes voi ajaa lujaa, vaan sen kanssa saa nauttia kiireettömästä ja turvallisesta menosta. Se ei ole myöskään liian moderni vaan sitä voi laittaa itse ruuvimeisselin ja jakoavaimen kanssa, Kulmalat totesivat. FL

 

 

Uusimmat

Näkoislehti

2.7.2020

Fingerpori

comic