Lounais-Häme

Autokaupalle veromuutokset tervetulleita

Liikenne- ja viestintäministeriön tieliikenneselvitykseen liittyvät autoilun kustannusten muutokset saivat autoalalta myönteisen vastaanoton.

Ministeri Anne Berner (kesk.) esitteli torstaina liikenne- ja viestintäministeriön liikenneverkkoyhtiöselvityksen. Selvityksessä esitetään muun muassa autoveron poistamista kokonaan. Samoin esityksessä ehdotetaan ajoneuvoveron korvaamista tieverkon käyttöön perustuvalla asiakasmaksuilla sekä polttoaineen verotuksen keventämistä.

Forssan autokaupoista todetaan, että autoalalla on odotettu tällaista avausta jo pitkään.

-Kokonaisuutena muutos on pitkällä aikavälillä erittäin hyvä. Autojen halpeneminen on positiivinen asia, sillä kun hinnat saadaan alas, Suomessa saadaan vanhentunutta autokantaa päivitettyä. Autoliikkeiden näkökulmasta autoverobyrokratia myös on ollut hyvin työllistävää, toimitusjohtaja Mikko Hägerström Astrum Autosta sanoo.

-Pidän esitystä positiivisena lämmittelypuheena tulevista linjauksista. Ajatuksen suunta on oikeanlainen: autoilijoiden rahat suuntautuisivat tienhoitoon. Tiestö ei ole saanut sitä huomiota, mitä sen olisi pitänyt saada. Auton ostaminen halpenee ja vastaavasti auton käytöstä maksetaan enemmän, Forssan Laatuauton toimitusjohtaja Tommi Setälä sanoo.

Autoveron poistaminen vauhdittaisi paitsi uusien ajoneuvojen, myös vaihtoautojen kauppaa.

-Aivan kuten uusien autojen, myös vaihtoautojen hinnat tulisivat laskemaan, Hägerström sanoo.

Vastikään uuden auton ostaneille ja siten autoveroa maksaneille autokauppiaat odottavat kompensaatiota käyttömaksuista.

Setälä painottaa, että kyse on kuitenkin vasta suunnitelmasta.

– Muutokset kyllä ovat tervetulleita. Autoala toivoo, että ne saataisiin käytäntöön mahdollisimman nopeasti.

Nopeasti eteneminen on autokauppojen näkökulmasta tärkeää, sillä esitetyt uudistukset ovat niin merkittäviä, että ne saattavat vaikuttaa asiakkaiden käyttäytymiseen.

Riskinä on markkinahäiriöiden syntyminen, kun epätietoisuus veromuutoksista saa auton ostoa harkitsevat panttaamaan ostopäätöstään.

Ajoneuvoveron poistamisen myötä autojen hinnat halpenisivat merkittävästi.

-Kunnes päätöksiä tulee, tämä varmasti vaikuttaa kaupankäyntiin, Setälä sanoo.

Siksi autokauppiaat toivovat selkeää aikataulua asian etenemiselle.

-Kenenkään kannalta ei ole hyvä, että spekuloidaan, ei myyjien eikä asiakkaiden, Hägerström sanoo.

Autoilun verotukseen esitetyt muutokset liittyvät liikenne- ja viestintäministeriön hahmotteleman liikenneverkkoyhtiön perustamiseen.

Ministeriö ehdottaa, että Suomeen perustettaisiin valtionyhtiö vastaamaan valtion liikenneverkon kunnosta ja kehittämisestä. Yhtiön toiminta ei olisi riippuvainen valtion taloudesta.

-Liikenneverkon rahoitus vaatii uudistamista, sillä valtion varat eivät riitä ylläpitämään, saati kehittämään liikenneverkkoa, ministeri Berner sanoo ministeriön tiedotteessa. Hänen mukaansa rahoituksen puutteesta johtuen Suomessa on jo huomattavan iso tieverkon korjausvelka.

Myös liikenne- ja viestintäministeriö haluaa pitää asian kanssa vauhtia ja saada liikenneverkkoyhtiön toimintaan vuoden 2018 alusta alkaen.

Esitys lähtee nyt lausuntokierrokselle. FL

 

Autoiluun suuria muutoksia?
Liikenne- ja viestintäministeriö esittää autoveron poistamista kokonaan, jolloin auton ostaminen halpenee huomattavasti.Nykyinen ajoneuvoveromalli korvattaisiin aluksi aikaan, myöhemmin mahdollisesti ajokilometreihin perustuvalla tienkäyttömaksulla. Maksut porrastettaisiin ajoneuvon päästöjen mukaan.Polttoaineveroon esitetään noin 200 miljoonan euron vähennystä.Ministeriön mukaan maksumuutokset toisivat kuluttajalle selkeyttä oman liikkumisen kustannuksiin. Ministeriön mukaan tarkoitus on, että liikenteen käyttäjien kokonaisrasitus ei kasvaisi. 

Uusimmat

Fingerpori

comic