Lounais-Häme

Autoletkat kiemurtelevat loppiaisiltana pitkin Hämeen Härkätietä – perinteiset loppiaistulet vetävät puoleensa tuhansia ihailijoita

Valomeri syntyy muun muassa jätkänkynttilöistä, rakovalkeista, ulkotulista ja jäälyhdyistä. Ajelulle kannattaa lähteä ilman kiirettä, sillä autoletkoja on luvassa.
Eija Laineen käärimät lakanakankaat roihuavat Letkun illassa sunnuntaina, kun tulitaideteos syttyy kello 19. Teokseen liittyy myös juontoa ja musiikkia. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tammelan kylillä joutuu harvoin ajamaan ruuhkassa, mutta huomenna sunnuntaina on vuoden ruuhkahuipun aika. Hämeen Härkätien perinteiset loppiaistulet vetävät puoleensa tuhansia ihmisiä, joten autoilijoiden ei kannata turhia hosua.

Härkätie valaistaan tien varren asukkaiden ja yhteisöjen toimesta loppiaisena Turusta Hämeenlinnaan asti. Näyttävin valomeri on tavannut sijaita Tammelan Portaan ja Someron Kultelan välisellä osuudella.

– Asukkaat ovat panostaneet välillä tosi paljonkin, mutta mihinkään kilpavarusteluun ei ole tarvetta. Ihan tavallisilla kynttilöillä ja muulla elävällä tulella valaistu tienvarsi on tosi hienon näköinen, Letkulla tapahtumaa puuhaava Eija Laine sanoo.

Viime vuonna tulet saivat loistaa mustassa ympäristössä, mutta tänä vuonna lumi tuo oman tunnelmansa. Säätilanne mahdollistaa myös erilaisten jää- ja lumilyhtyjen rakentamisen.

Letkulla loppiaistuliin panostetaan perinteisesti koko kylän voimin. Letkun puodilla sytytetään parin edellisvuoden tapaan tulitaideteos, johon liittyy myös juontoa ja musiikkia. Juontajana toimii Maarit Murtomäki, joka on myös suunnitellut esityksen. Taideteos syttyy kello 19.

– Tulitaideteos symboloi menoraa, eli seitsemänhaaraista kynttilänjalkaa. Tulet on historiassa sytytetty valon juhlan kunniaksi, ja sellainenhan loppiaistuletkin on. Loppiaisesta edetään kohti kevättä ja tulevaisuutta.

– Pyrin saamaan esityksestä hyvin juhlallisen, jopa katedraalisen. Teokselle kuljetaan soihtukujaa pitkin, jonka jälkeen itse teos sytytetään, Murtomäki kertoo.

Tulitaiteen lisäksi puodin ravintolateltassa voi täyttää mahansa kesken loppiaisajelun. Tarjolla on muun muassa lammasmakkaraa, perinteistä grillimakkaraa ja muurikkalettuja. Myös puoti palvelee sunnuntaina pidennetyillä aukioloajoilla.

Myös Hämeen luontokeskus osallistuu tapahtumaan. Tammelan kulttuuripalvelut järjestää luontokeskuksella musiikkiesityksiä kello 16.30–18. Luontokeskuksella on tarjolla kahvia ja mahdollisuus paistaa tikkupullaa.

Portaassakin on syy pysähtyä loppiaisajelun lomassa. Kyläyhdistyksen makkaranpaistopiste sijaitsee Patinaputiikin pihalla. Putiikki on avoinna kello 16–20 ja Nahkurinverstas vielä tunnin pidempään. Nahkurinverstaalla on tarjolla keittoa ja leivonnaisia.

Jos loppiaistulia mielii katsomaan, mutta omalla autolla lähteminen ei ole vaihtoehto, on tarjolla myös bussikyyditys. Tammelan omakotiyhdistys ja kunnan kulttuuripalvelut järjestävät perinteisen loppiaisajelun, jonka lähtö on kello 16 Forssan linja-autoasemalta. Paikkavarauksen bussiin voi tehdä numerosta 050 571 2212.

Bussi kiertää luontokeskuksen, Portaan, Letkun ja Kultelan jälkeen takaisin Forssaan. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

18.2.2020

Uusimmat