Lounais-Häme Lounais-Häme

Autoliitto varoittaa: Routakuopat rikkovat kevättalvella autoja – myös Forssan seudulla

Vahingoista voi hakea korvauksia.
Autoilijat saavat osansa tiemontuista myös Tammelan keskustan kulmilla. Kuva: Lassi Puhtimäki
Autoilijat saavat osansa tiemontuista myös Tammelan keskustan kulmilla. Kuva: Lassi Puhtimäki

Suomen tiestöllä – myös Forssan seudulla – on nyt runsaasti routavaurioita, jotka voivat vahingoittaa autoa. Autoliitto huomauttaa, että tiestön kunnossapitoon tarvitaan rahaa – nopeusrajoitusten alentaminen ei ole sen mukaan oikea tapa hoitaa asiaa.

Vaikka aamuisin on kovia pakkasia, lämpötilat kipuavat päivisin isossa osassa maata plussan puolelle. Kelien sahatessa tiet ovat täynnä teräväreunaisia routakuoppia ja halkeamia, jotka voivat aiheuttaa rengas- ja vannevaurioita sekä hajottavat iskunvaimentimia ja tukivarsia.

– Routavaurioita löytyy Lounais-Hämeessäkin joka puolelta tiestöä. Isoillakin teillä on monttuja, joiden halkaisija on 30–40 senttiä ja syvyys yli 30 senttiä, kertoo Autoliiton Forssan seudun osaston puheenjohtaja Olli-Pekka Jasu.

 

Autoliiton mukaan tiestön huono kunto ei ole uusi asia, vaan korjausvelka kasvaa vuosi vuodelta. Liikenneverkon rahoitusta pohtinut parlamentaarinen työryhmä päätyi vuosi sitten julkaistussa loppuraportissa yksimielisesti vaatimaan liikenneverkon rahoitustason nostoa. Nykyinen hallitus sai muutaman viime vuoden aikana korjausvelan kasvun pysähtymään. Tälle vuodelle perustienpidon rahoitusta kuitenkin laskettiin 200 miljoonalla eurolla.

– Luulisi, että niistä rahoista mitä autoilijoilta kerätään, riittäisi enemmän teiden kunnossapidon rahoitukseen. Nyt korjausvelka kasaa koko ajan, Jasu harmittelee.

Autoliitto muistuttaa, että teiden rapistuminen aiheuttaa autojen rikkoutumisten lisäksi kustannuksia kansantaloudelle esimerkiksi pidentyneinä matka-aikoina. Samaan aikaan kun rekkojen maksimipainoja ja -mittoja nostetaan, Suomessa on yhä enemmän painorajoitettuja siltoja. Huonokuntoiset tiet ovat myös iso liikenneturvallisuusriski.

 

Vaikka voisi ajatella tienpitäjän eli pääsääntöisesti valtion tai kunnan vastaavan korjauskustannuksista, ei asia ole yksiselitteinen.

– Mahdolliseen vahingonkorvausvelvollisuuteen vaikuttaa tapauskohtaisesti se, voidaanko vahingon katsoa aiheutuneen tien virheellisestä hoidosta, puutteellisesta kunnossapidosta tai muista laiminlyönneistä. Tienpitäjä saattaa välttyä korvausvelvollisuudesta esimerkiksi kertomalla routavaurioista liikennemerkillä, Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen toteaa.

– Usein huonokuntoisen tien ongelma hoidetaan alentamalla nopeusrajoitusta. Se on helppoa ja tienpitäjälle halpaa, mutta tienkäyttäjien kannalta täysin väärä tapa. Meidän pitää huolehtia, että tiet pysyvät niille suunnitellulla nopeudella ajettavassa kunnossa, Nieminen lisää.

Jos auto rikkoutuu routakuoppaan ajon seurauksena, vahingosta on syytä ilmoittaa heti eteenpäin. Mikäli tienpinnan vaurio on maantiellä, jossa ELY-keskukset vastaavat tien kunnosta, autoilijan kannattaa olla yhteydessä Tienkäyttäjän linjaan (puh. 0200 2100). Jos vaurio on kunnan tai kaupungin katuverkolla, korvausvaatimus esitetään kunnalle tai kaupungille. Jos vauriot ovat suuria tai vahingosta aiheutuu henkilövahinkoja, pitää siitä ilmoittaa myös poliisille.

ELY-keskuksen ohjeet korvaushakemuksen täyttämiseen ja tarvittaviin liitteisiin löytyvät täältä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic