Lounais-Häme Forssa

Automyynti notkahti hieman Forssassa - Päästömittausnormit sotkivat autokauppaa koko maassa

Henkilöautojen rekisteröinti kasvoi koko maassa 1,6 prosenttia.
Toyota pysyi viime vuonna Suomen suosituimpana henkilöautomerkkinä, vaikka sen mallisto uusiutuu varsinaisesti vasta tänä vuonna. Kuva: Lassi Puhtimäki

Suomessa rekisteröitiin viime vuonna 120 499 uutta henkilöautoa.

Määrä kasvoi edellisvuodesta lähes kahdella tuhannella autolla 1,6 prosentilla.

Forssassa ei aivan päästy koko maan kasvuvauhtiin. Forssassa rekisteröitiin viime vuonna 316 henkilöautoa, joka on 18 autoa eli viitisen prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

Miinusmerkkisiä lukemia kirjattiin viime vuonna myös useimmissa lähikunnissa. Vain Tammelassa ja Jokioisilla rekisteröinnit lisääntyivät toistakymmentä prosenttia.

 

Forssassa viime vuoden autokauppaan ollaan kuitenkin melko tyytyväisiä.

– Vuosi oli meille kohtalaisen positiivinen. Markkinaosuutemme on alueella suurempi kuin Toyotalla valtakunnallisesti, toteaa Forssan Toyota Auto-Centerin paikallisjohtaja Jukka Pigg.

Automyynti oli Suomessa viime vuonna hyvässä vauhdissa, kunnes uudet päästömittausnormit tulivat sekoittamaan sitä syksyllä. Hässäkkä huipentui hinnoittelurumbaan joulukuussa, jolloin automyynnistä lohkesi 24 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajasta.

– Päästömuutokset eivät vaikuttaneet meillä vielä syksyllä, kun saimme uudet hinnat nopeasti. Loppuvuodesta asiakkaille tuli hämmennystä, kun hinnat taas muuttuivat, Pigg kertoo.

Toyota piti viime vuonna koko maassa ja myös Forssan seudulla merkkitilaston ykkössijansa, vaikka mallisto ei juurikaan uudistunut. Japanilaismerkin kattava hybridimallisto teki etenkin kauppansa.

– Meillä hybridiautojen myyntiosuus oli 70 prosenttia. Hybridien osuus on Toyotalla varmasti valtakunnallisestikin suurin, arvioi Pigg, joka odottaa tällekin vuodelle pirteätä myyntiä.

– Toyotan mallisto uudistuu vahvasti mikä varmasti edesauttaa myyntiä. Odotan hyvää vuotta, kun verohölmöilyt ovat alta pois ja kaikki on nyt selkeää.

 

Toyotan markkinaosuus oli Suomessa viime vuonna 12,6 prosenttia. Sen kannoilla ylsi pari tuhatta autoa vähemmän myynyt Volkswagen 11,2:n ja saman konsernin Skoda 9,8 prosentin myyntiosuuteen.

Forssan seudulla ja ympäristökunnissa markkinaosuudet olivat hieman erilaisia, kun Toyotan jälkeen seuraaviksi sijoittuivat Nissan, Ford ja Kia ennen Volkswagenia ja Skodaa.

 

Forssassa Volkswagenia ja Seatia myyvän Forssan Laatuauton toimitusjohtaja Tommi Setälä on myös tyytyväinen päättyneeseen vuoteen.

– Myyntivuosi oli onnistunut. Myimme autoja enemmänkin kuin mitä saimme rekisteriin vuoden loppuun mennessä, kertoo Setälä, jolla on positiiviset odotukset tästäkin vuodesta.

– Haemme pientä nousua. Siihen on hyvät edellytykset, kun päästöhässäkät ovat ohi ja hinnastot kunnossa.

 

Vaikka Toyota ja Volkswagen pysyivät selkeästi suosituimpina automerkkeinä, palasi Nissan Qashqai ykköseksi viime vuoden mallitilastossa. Se jätti edellisvuoden kärkimallin Skoda Octavian kakkoseksi runsaan 500 auton erolla.

Toyotan pikkuauto Yaris ponkaisi edellisvuoden 12. sijalta kolmanneksi Volkswagen Golfin edelle.

Eniten myyntiosuuttaan viime vuonna kasvattivat Ford Fiesta, Volvo XC60, Volkswagen Polo, Skoda Kodiaq ja Hyundai i30. FL

Uusimmat

Näkoislehti

14.8.2020

Fingerpori

comic