Lounais-Häme Tammela

Autopurkamo Kymppitien Vaihto-osa voi pelastaa edullisen varaosan etsijän

Autopurkamo Kymppitien Vaihto-osasta saattaa autonsa korjaaja saada alkuperäisen, toimivan osan tuntuvasti halvemmalla kuin kokonaan uuden varaosan, jonka laatu ja valmistusmaa voivat olla vaikeasti selvitettävissä.
Valtteri Jaakkola tutkimassa varastossa olevia valosarjoja.

Kymppitien Vaihto-osa Tammelan Kaukjärvellä on keskittynyt henkilö- ja pakettiautojen purkamiseen ja osien myyntiin. Varastosta löytyy lamppusarjoja ja muita osia useimpiin yleisiin automalleihin. Yrityksessä puretaan vuositasolla noin sata autoa. Lisäksi varastokentältä löytyy noin 500 eri-ikäistä ja mallista autoa, joista voidaan irrottaa osia kysynnän mukaan.

– Uusin purettavissa oleva auto meillä on vuoden 2013 vuosimallia oleva Toyota Auris, toimitusjohtaja Valtteri Jaakkola sanoo.

Purettavat autot Jaakkola hankkii vakuutusyhtiöiden huutokauppojen tai verkkokauppojen kautta. Autoja ostetaan myös yksityisiltä tarjoajilta. Romutettavasta autosta yritys maksaa 40 euroa. Romuauton kuljetus on ilmainen Forssan seudulta ja lähikunnista. Lisäksi huolehditaan rekisteröinnin poistosta.

– Auton romujen kierrättäminen on tärkeää. Muovit ja metallit saadaan kierrätykseen. Parkkipaikoille ja luontoon hyljätyt autot harmittavat, Jaakkola sanoo.

Autopurkamo Kymppitien Vaihto-osa on toiminut nykyisellä paikallaan Kaukjärven teollisuusalueella Vastustien varrella vuodesta 1999. Valtteri Jaakkola on ollut osakkaana ja toimitusjohtajana isänsä Pekka Jaakkolan perustamassa yrityksessä vuodesta 2015 lähtien. Pekka Jaakkola on edelleen työssä purkamolla. Yritys työllistää yhden ulkopuolisen työntekijän.

Euroopassa vaihto-osilla on autokorjaamoiden keskuudessa melkoinen buumi, sillä nykyisin uusien varaosien laadusta ei aina voi mennä takuuseen. Purkuautosta otettu varaosa on myös varmemmin asennettavissa paikalleen kuin uutta tuotantoa oleva piraattiosa.

Jaakkola sanoo nykyisin varaosia kyseltävän eri automerkkeihin aina ulkomaita myöden. Paikalla valtatien varrella poikkeaa säännöllisesti niin venäläisiä ja virolaisia asiakkaita kuin asiakkaita ympäri Suomen. Jos asiakas tietää tarkasti, mitä osaa hän on hakemassa, voidaan tilaus toimittaa postin tai kuljetusliikkeen kautta kotimaassa muutamassa päivässä. Netti ja sähköposti ovat Jaakkolan tärkeimmät työkalut ruuvimeisselin ja jakoavaimen lisäksi.

– Kun esimerkiksi alkuperäinen etumaskin valosarja voi maksaa uutena useita satoja euroa, voi sen meiltä saada edullisimmillaan muutamalla kymmenellä eurolla. Meiltä kannattaa kyllä kysellä esimerkiksi sähköpostilla onko meillä tarvittavaa vaihto-osaa. Säästö voi olla suurikin, Jaakkola sanoo.

Jaakkola ei aivan saa tarpeekseen autojen purkamisesta ja vaihto-osien järjestämisestä töissä. Hän kunnostaa niin omia ja perheen autoja jonkin verran vapaa-ajalla. Lisäksi harrastuksiin kuuluu koiran kanssa lenkkeily. FL

Uusimmat

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic