Lounais-Häme

Autot katolleen ja lentokone hädässä

-Hikinen ja aika rankka, mutta oikein kiva silti, kuvailee 12-vuotias Sani Rouvali palokuntanuorten viikonloppua.

Kiirettä tosiaan piisasikin. Muun muassa Forssan, Jokioisten, Viialan ja Toijalan VPK:n 7–12-vuotiaita nuoria hälytettiin heille järjestetyn toimintavuorokauden aikana monenlaisille tehtäville.

-Nuoret eivät tienneet etukäteen yhtään, onko seuraavassa tehtävässä kissa puussa vai auto katollaan. He lähtivät niin kuin palomiehet lähtevät oikeastikin hälytykselle, Forssan VPK:n Saku Rouvali, Sanin isä, kertoo.

Samanlaisia toimintavuorokausia järjestetään seudulla kahdesti vuodessa, alle 13-vuotiaille keväisin ja yli 13-vuotiaille syksyisin. Tapahtuman järjestämisvuoro kiertää, tällä kertaa oli Forssan VPK:n vuoro.

Merkittävimmät tehtävät vuorokauden aikana olivat lentokoneen pakkolasku Forssan lentokentällä sekä kahden auton kolari Ratastiellä. Tilanteet olivat tietysti lavastettuja, mutta nuoret toimivat sillä asenteella, että tilanteet olisivat aitoja.

Kahden auton törmättyä kovassa vauhdissa uhreja pelastettiin sisältä ja palava lentokone sammutettiin kahden yksikön voimin. Kaikesta vastasivat lapset itse, aikuisten rooliksi jäi ajaa autoa, seurata turvallisuuden kannalta tilannetta ja neuvoa, jos keinot edetä loppuvat täysin.

Sani Rouvali toimi yksikönjohtajana ja oli vastuussa töiden onnistumisesta.

-Etenkin lentokoneen kanssa oli todella kuumottavaa, koska jouduin vielä pomottamaan kahta yksikköä, koko ikänsä enemmän tai vähemmän palokuntatoiminnassa mukana ollut Sani Rouvali sanoo.

Huoli onnistumisesta oli turha, palaute lapsille oli harjoituksen johtajilta vähintään hyvää. Etenkin nuorten asenne ja yhteistyöhaluisuus saivat kiitosta. Useamman eri VPK:n nuoria sekoitettiin keskenään, mutta yhteinen sävel löytyi nopeasti.

-Mielestäni harjoitus meni hienosti. Nuoret saivat hyvin palautetta ja oppivat koko ajan. En tiedä, jäikö mitään suuremmin parannettavaa. Kaikki halusivat tehdä omien taitojensa mukaan ja kuuntelivat ohjeita, harjoituksen johtajana toiminut Forssan VPK:n Kari Vainio kehuu.

-Nuoret eivät alkaneet miettiä tai arpoa, vaan rupesivat heti töihin. On kiva nähdä, että koulutus on mennyt perille. Tulevaisuus on hyvissä käsissä, Saku Rouvali hehkuttaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic