Lounais-Häme

Auttajia tarvitaan aina - Vapepassa jokaiselle löydetään oma paikka

Keltaisia huomioliivejä kantava porukka hajaantuu leveäksi rintamaksi, kolmen metrin välein toisistaan.

Yleensä ketjuetsinnässä ryhmä on pienempi, mutta nyt etsijöitä on poikkeuksellisesti 13.

-Ketju liikkeelle, kuuluu Heikki Koivusen huuto, joka kaikuu etsijöiden suusta suuhun, jotta ketjun viimeinenkin kuulee ohjeen.

Jo muutaman metrin päästä kuuluu kehotus pysäyttää kulku, sillä toinen pää ketjusta on kulkenut liian vikkelään, jolloin ketju on mennyt epätasaiseksi.

Vauhti ei ole kova.

Vapaaehtoiset haravoivat metsää etsien kadonnutta henkilöä, noin 25-vuotiasta miestä. Etsinnän aikana löytyy pieniä vihjeitä kadonneen liikkeistä. Kännykkä, kamera, silmälasit, lääkepurkki.

Kuinka nopeasti etsittävä löytyy, on vaikea arvioida. Tai missä kunnossa kadonnut on löydettäessä.

 

Tällä kertaa etsittävällä ei ollut hätää, sillä kyseessä oli harjoitustilanne, joka kuului Vapepan Forssan paikallistoimikunnan etsinnän peruskurssiin.

Lauantai ja sunnuntaiaamu kuluivat teoriaan, kunnes kurssilaiset pääsivät tositoimiin maastoharjoituksessa.

-Se, mikä monet yllättää tässä harjoituksessa, on juuri se, että ketju liikkuu todellisuudessa hyvin hitaasti. Tarkkuus on tärkeämpää kuin nopeus, harjoitusta johtanut Koivunen kertoo.

Kurssilla käytiin läpi Vapepan toiminnan ja etsintämenetelmien lisäksi myös sitä, miten tilanteet puretaan.

-Aina tilanteet eivät pääty onnellisesti, joten yhteisön tuki ja tilanteista keskusteleminen on tärkeää, Vapepan Forssan paikallistoimikunnan sihteeri Tarja Safonoff huomauttaa.

 

Hausjärven Hikiältä Tammelaan kurssia varten tullut Markus Sinervä kertoo, että on harjoitellut ketjuetsintää joskus vuosia sitten ollessaan mukana VPK-toiminnassa.

-Olin nyt ensimmäistä kertaa Vapepa-toiminnassa mukana, silmiä avaava kokemus, Sinervä kuvailee.

-Viikonlopun aikana huomasin, että tämä yhdistää kauhean monta erilaista harrastusta. Tämä on esimerkiksi samanhenkistä VPK:n kanssa.

Oikeastaan työ ja toinen harrastus Sinervän Tammelan Vapepa-kurssille toivatkin.

-Olen taustaltani helikopterilentäjä. Drone-piirien kautta päädyin kurssille, sillä auttaminen kiinnostaa.

Safonoff iloitsee Sinervän ja tämän dronen eli lennokin tulosta mukaan kurssille.

-Vapepa ei vaadi mitään erityisosaamista, mutta se hienosti kokoaa moniosaamista yhteen. Koska Vapepa on eri järjestöjen yhteenliittymä, kaikille löytyy omat tehtävänsä, Safonoff kertoo.

Esimerkiksi Sinervä kertoo liittyneensä Suomen Lentopelastusseuraan Vapepan toimintaan päästäkseen. FL

 

Järjestöt liitossa yhteisellä asialla
Vapaaehtoinen pelastuspalvelu on 52 järjestön yhteenliittymä, jota koordinoi Suomen Punainen Risti.Se kokoaa yhteen ja valmentaa pelastustöiden tukitehtäviin eri alojen harrastajia, joita yhdistää halu auttaa.Vapepan jäsenjärjestöihin kuuluvat SPR:n lisäksi muun muassa Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Suomen Partiolaiset, Marttaliitto, Sukeltajaliitto, Työväen Retkeilyliitto, Suomen Mielenterveysseura ja WWF Suomi.Vapepa perustettiin vuonna 1964.Vuonna 2016 Vapepalla oli koko Suomessa 359 hälytystehtävää, 1370 autettua, 330 koulutusta ja harjoitusta, 1500 hälytysryhmää ja 18 000 vapaaehtoista.Forssan paikallistoimikunta perustettiin vuonna 1986.Paikallistoimikunnan toimialueena on Forssa, Tammela, Jokioinen, Humppila ja Ypäjä. Jäsenjärjestöjä on 20 ja toimijoita noin 120.Lähde: Vapepa

Uusimmat

Fingerpori

comic