Lounais-Häme Forssa

Avi antoi Isoverille luvan koetesteihin Forssassa – Kaatopaikalle päätyvän lasivillajätteen määrää halutaan laskea

Tavoitteena on vähentää kaatopaikalle menevää puhdasta lasivillajätettä jauhamisella.
Saint-Gobain Isover valmistaa lämmön- ja ääneneristeitä Forssassa Rautatienkadun varrella. Kuva: Lassi Puhtimäki
Saint-Gobain Isover valmistaa lämmön- ja ääneneristeitä Forssassa Rautatienkadun varrella. Kuva: Lassi Puhtimäki

Saint-Gobain Isoverin Forssan tehdas alkaa koeluonteisesti testata lasivillajätteen jauhamista. Aluehallintovirasto hyväksyi Saint-Gobain Finland oy:n Forssan tehtaan koeluonteista toimintaa koskevan ilmoituksen. Koetoimintaa voi suorittaa enintään 12 kuukauden ajan.

Yrityksen tavoitteena on vähentää kaatopaikalle menevää puhdasta lasivillajätettä, jota muutoin syntyy tehtaan prosessissa noin 2000 tonnia vuodessa. Lasivillajätteestä osa on tarkoitus jauhaa hienommaksi, jolloin se sopii paremmin uusiokäyttöön.

Lisäksi tehdas aikoo jauhaa rakennus- ja purkujätteen lajittelussa syntyvää lasivillajätettä, jota alihankkija tuo tehtaalle kuorma-autolla. Muualta tuotua lasivillajätettä saa käsitellä avin mukaan yhteensä 20 tonnia. Kyseisen lasivillajätteen jauhaminen liittyy EU-projektiin Wool2Loop, joka etsii mineraalivillajätteelle hyötykäyttökohteita.

Jauhaminen tapahtuu tehtaan sisätiloissa omassa, erillisessä jauhinmyllyssä.

Prosessissa syntyvän puhtaan lasivillajätteen jauhaminen tavoitteena on löytää partikkelikooltaan optimaalinen lasivillajauhe, joka tehostaisi prosessin sisäistä kierrätystä.

Jauhetun lasivillajätteen osalta yritys etsii lisäksi vaihtoehtoisia hyödyntämiskohteita, joista potentiaalisin on käyttö konsernin sisällä Leca-sorassa savea korvaavana mineraalina. Lasivillaa on jauhettuna testattu onnistuneesti myös hiekan korvikkeeksi asfalttiin. Sitä voi hyödyntää vaahtolasin raaka-aineenakin.

Rakennus- ja purkujätteen oheista mineraalivillajätettä ei käytetä Forssan tehtaan prosessiin tai lopputuotteisiin. Koetoiminta pyrkii selvittämään, soveltuuko myllyllä jauhettu mineraalivillajäte betonimaisen geopolymeerin raaka-aineeksi. EU-projektin puitteissa setvittäviin tuotteisiin kuuluu mm. laasteja, julkisivupaneeleita, pihalaattoja, akustiikkalevyjä ja 3D-tulostettavaa rakennusmateriaalia. Projekti päättyy marraskuussa 2022.

Saint-Gobain Isover kehittää ja valmistaa lämmön- ja ääneneristeitä Hyvinkäällä ja Forssassa. Eristeiden raaka-aineena on pääosin kierrätyslasia. FL

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic