Lounais-Häme

AVI nuukaili poikkeusluvan kanssa – LHJ saa kärrätä Kiimassuolle vain eläinperäistä sulatejätettä ja koksikuonaa

Nykylainsäädäntö kieltää orgaanisen jätteen kaatopaikkasijoituksen tietyin poikkeuksin. Kuva: Tapio Tuomela

Etelä-Suomen aluehallintovirasto myönsi Loimi-Hämeen Jätehuolto oy:lle luvan poiketa biohajoavan ja muun orgaanisen aineksen kaatopaikkasijoitusrajoituksesta vain eläinperäisen sulatejätteen ja koksikuonan osalta.

Rasvaista sulatejätettä, jota syntyy Honkajoki oy:n eläinperäisen jätteen käsittelyprosessissa, voi ottaa vastaan Kiimassuolle sijoitettavaksi enintään 2500 tonnia vuodessa. Sijoitusratkaisusta saa poiketa vain, jos jätteelle ei ole osoitettavissa loppusijoituksen korvaavaa käsittelymenetelmää kuten sulatejätteen hyödyntämistä biokaasu- tai kompostointilaitoksessa tai jos sulatejäte ei ole käsiteltävissä jätteenpolttolaitoksella. Poikkeus sulatejätteelle on voimassa vuoden 2021 loppuun saakka.

Rakennus- ja purkujätteenä käsiteltyä koksikuonaa voi sijoittaa Kiimassuolle enintään 150 tonnia vuodessa. Poikkeus on voimassa vain vuoden 2019 loppuun asti.

Kaatopaikalle saa ottaa vastaan myös eläinten raatoja.

AVI ei myöntänyt poikkeusta esimerkiksi jätettä sisältävälle maa-ainekselle eikä polttoon kelpaamattomalle sekajätteelle.

Näiden jätejakeiden kaatopaikkasijoitukselle ei LHJ:n mukaan ole vaihtoehtoisia käsittelymenetelmiä, koska ne ovat hyötykäyttöön tai massapolttoon kelpaamattomia.

Suurinta osaa näistä jätteistä ei ole Kiimassuolle vastaanotettu eikä loppusijoitettu.

AVI nojautuu ratkaisussaan mm. siihen, ettei kunkin jätteen alkuperästä ja laadusta ole riittävän yksilöityjä tietoja.

Kaikki Kiimassuon jätekeskukseen vastaanotettavat jätteet pyritään ohjaamaan ensisijaisesti materiaali- ja energiahyötykäyttöön.

Poikkeuslupaa ei hellinnyt myöskään haulikonpatruunoiden hylsyjätteelle, joiden vastaanottoa metsästysseurat olivat toivoneet. Seuroilla ei ole taloudellisia resursseja hylsyjätteen viemiseen kauas käsittelyyn.

Loimi-Hämeen Jätehuollon käyttöpäällikkö Mika Helkearo toteaa, että ratkaisun kanssa on nyt elettävä.

– Haasteita varmaan tulee ja erityisesti yrityspuolen jätteiden kanssa, hän toteaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

19.9.2020

Fingerpori

comic