Lounais-Häme Kanta-Häme

Avi puuttui Hämeen poliisin paineisiin – Kuormitusta kasvattaa se, ettei työntekijöitä ole luvassa riittävästi

Poliisi kaipaa kipeästi lisää resurssia Hämeessä.

Poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki Hämeen poliisista toivoo, että Hämeeseen saataisiin nopeasti 50 poliisia lisää. Ilman tekeviä käsiä ei liiallista työmäärää ja jatkuvaa kiirettä pystytä hillitsemään, vaan poliisit ylikuormittuvat.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston (Avi) viime ja tänä vuonna tekemässä työsuojeluvalvonnassa selvisi, ettei poliisissa ole tehty riittävästi haitallisen kuormituksen vähentämiseksi. Erityisesti kuormitusta on rikostutkinnassa.

– Avi puuttui jatkuvaan resurssipulaan ainoastaan yhdessä lauseessa. Kaikki muu työsuojeluvalvonnassa selvinnyt on jo tehtävälistalla ja nopeasti korjattavissa, Koskimäki huomauttaa.

Hämeen poliisissa on tällä hetkellä 550 työntekijää, joista 450 on poliisia. Tänä vuonna on tulossa vielä viisi uutta poliisin virkaa.

– Haluamme uskoa siihen, että saamme resursseja vielä lisää ja siihen on näytettykin vihreää valoa. Hallitusohjelmassa on mainittu, että Suomessa pitäisi olla 7 500 poliisia. Jos tämä toteutuu, tietäisi se ainakin 300 viran lisäystä, Koskimäki kertoo.

Avi valvoi useita poliisiasemia

Avi valvoi Poliisihallituksen lisäksi pääkaupunkiseudun, Hämeen poliisin ja Kaakkois-Suomen poliisiasemia. Tarkastuksia tehtiin valvonnan aikana yhteensä 58 ja niillä valvottiin laajasti työsuojeluun liittyviä asioita.

Eniten puutteita löytyi psykososiaalisen kuormituksen hallinnassa.

Työturvallisuuslain mukaan työnantajan tulee huolehtia, ettei kuormitus vaaranna työntekijöiden terveyttä. Tutkimusten mukaan poliiseille aiheutui haitallista kuormitusta liian suuresta työmäärästä, kovasta kiireestä ja työn jatkuvasta keskeyttämisestä.

– Toimimme parhaamme mukaan sillä henkilöstöllä, joka meillä on. Vaikea meidän on mennä luopumaankaan lakisääteisistä tehtävistämme, Ilkka Koskimäki huomauttaa.

Poliisissa on yritetty kohentaa tilannetta, mutta toimet eivät Avin mukaan ole olleet riittäviä tai ne ovat kohdistuneet vääriin asioihin.

Pelkkä töiden organisointi ja koulutukset eivät ole riittäneet helpottamaan liiallisesta työmäärästä johtuvaa kuormitusta. Avin mukaan kuormituksen taustalla on usein myös tietoisuus siitä, että työntekijöiden määrää pitäisi vähentää rajallisten määrärahojen takia, vaikka töitä onkin enemmän kuin aikaisemmin. FL

 

Lue myös: Poliisin resursseihin odotetaan parannusta tulevalta hallitukselta – Forssan poliisilaitoksen tilanne ”melko lohduton” (FL 29.4.2019)

Lue myös: Hämeen poliisipäällikkö: ”Hämeen kokonaisrikollisuus kääntynyt voimakkaaseen kasvuun” (FL 31.8.2019)

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic