Lounais-Häme Forssan seutu

Avoimet puutarhat -tapahtuma kiinnosti myös Forssan seudulla – "Näin iso kävijämäärä oli iloinen yllätys"

"Kävijöiden ikähaitari vaihteli laidasta laitaan."
Terttu Heikkarin piha Tammelan Teurolla kiinnosti kävijöitä Avoimet puutarhat -tapahtumassa. Pihassa vanhat esineet saavat uuden elämän. Vanha hiiligrilli toimii kukkaruukkuna. Kuva: Lassi Puhtimäki
Terttu Heikkarin piha Tammelan Teurolla kiinnosti kävijöitä Avoimet puutarhat -tapahtumassa. Pihassa vanhat esineet saavat uuden elämän. Vanha hiiligrilli toimii kukkaruukkuna. Kuva: Lassi Puhtimäki

Avoimet puutarhat -tapahtuma innosti viime sunnuntaina valtakunnallisesti 70 000 puutarhavierailuun. Tapahtuma kiinnosti myös Forssan seudulla, jossa avoinna oli kuusi puutarhaa. Forssasta mukana olivat Pionituraajan piha Yhtiönpuistossa, Metsäpuutarha Lempäässä, Kivimäen puutarha ja Hannelen talonpoikainen muotopuutarha Savijoella sekä Rantapiha Tammelan Teurolla. Urjalassa sai poiketa Pölkinvuoren kasvimaailmassa.

Elina ja Matti Vinnikaisen Kivimäen puutarha osallistui tapahtumaan nyt toista kertaa peräkkäin.

– Kävijöitä oli tänä vuonna noin 130, kun heitä oli viime vuonna noin 50. Olimme viime vuonna ainoa osallistuja Forssasta, kun nyt mukana oli useampia puutarhoja. Moni kävijä sanoi kiertäneensä useammassa lähiseudun kohteessa, Elina Vinnikainen sanoo.

Elina Vinnikainen toteaa olevansa tyytyväinen tapahtumaan. Vierailijoita tuli myös kauempaa, kuten Turusta, Karkkilasta, Hämeenkyröstä ja Espoosta. Myös sää suosi tapahtumaa.

– Kävijät tulivat yksityisautoilla, mutta eräskin henkilö kysyi voisiko puutarhamme olla puutarhakohde, johon voisi tulla Turusta tutustumaan linja-autolla. Lupasin heille, että se onnistuu, Elina Vinnikainen sanoo.

”Osa tutustui pihaan hyvin leppoisasti”

Pionituraajan piha Forssan keskustassa veti myös hyvin väkeä. Pihan omistaja Anne Lintukorpi kertoo, että kävijöitä oli vähintäänkin sata.

– Osallistuin tapahtumaan ensimmäistä kertaa ja olin todella ilahtunut. Kävijöiden ikähaitari vaihteli laidasta laitaan. Osa tutustui pihaan hyvin leppoisasti ja kiireettömästi. Pionien ja ruusujen lisäksi meillä on kukkivia puita, joiden tarinat olimme printanneet puihin tyttäreni ja lastenlasten kanssa, Lintukorpi kertoo.

Lintukorpi toteaa, että kävijöitä tuli paljon lähialueelta polkupyörillä. Osa tuli kauempaa autoilla ja kiersi myös muissa lähiseudun kohteissa.

Terttu Heikkarin Rantapiha Tammelan Teurolla houkutteli noin 140–150 kävijää. Rantapiha oli tapahtumassa mukana myös viime vuonna, jolloin kävijöitä oli alle sata.

– On mukava, että ihmisiä käy juttelemassa puutarha-asioista, ja näin iso kävijämäärä oli iloinen yllätys. Ihmisiä tuli lähialueelta ja lisäksi ainakin Hämeenlinnan ja Hyvinkään seuduilta, Heikkari kertoo.

Uutuutena Avoimet puutarhat kotisohvalla

Valtakunnallisesti tapahtumaan oli ilmoittautunut yli 400 kohdetta, jotka avasivat porttinsa vierailijoille 5. heinäkuuta kello 12–17.

Teemana oli Yhdessä oppien puutarhassa. Puutarhavierailun aikana sai hankkia uusia ideoita puutarhanhoitoon ja tutustua uusiin kasvilajeihin ja niiden hoitoon.

Tämän vuoden uutuus Avoimet puutarhat kotisohvalla keräsi Youtuben virtuaaliesittelyihin reilut 30 kohdetta. Kohteet ovat nähtävillä vielä heinäkuun loppuun asti. Tapahtuman kotisivut www.avoimetpuutarhat.fi toimivat koko vuoden puutarhamatkailusivustoina. Sinne voi lisätä oman puutarhansa puutarhamatkailukohteeksi.

Avoimet puutarhat -tapahtuman järjestää Puutarhaliitto ry yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Svenska Trädgårdsförbundet rf:n kanssa. Ensi vuonna tapahtuma järjestetään sunnuntaina 20. kesäkuuta. FL

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic