Lounais-Häme

Avoimia työpaikkoja aiempaa enemmän työtöntä kohden - taustalla useita syistä viennin vedosta asuntopulaan

Helsinki
03.09.2018, 04:16

Talous

Avoimien työpaikkojen määrä suhteessa työttömien määrään on noussut niin ripeästi, että kahden vuoden takainen koko maan keskiarvo on mennyt rikki lähes kaikissa maakunnissa.
Työ- ja elinkeinoministeriön STT:lle kokoamasta tilastosta ilmenee, että toissa vuoden heinäkuussa avointen työpaikkojen määrä työtöntä kohti oli keskimäärin 0,17. Tämän vuoden heinäkuussa keskiarvo oli lähes kaksinkertaistunut 0,3 työpaikkaan.
Taustalla on viennin kasvu. Viennistä 70 prosenttia tulee teollisuudesta. Jäljelle jäävä kolmannes on palveluvientiä.
– Pääkaupunkiseudulla ei ole niinkään tuotannollista toimintaa. Valtaosa vientituotteistamme tehdään jossain muualla maassa, kertoo SAK:n työehtoasiantuntija Ismo Kokko.
– Oikein suurilla teollisuuden investoinneilla on vaikutuksia myös muualle, Ne eivät ole pelkästään paikallisia, sanoo työ- ja elinkeinoministeriön tutkimusjohtaja Heikki Räisänen.

Asuntopula voi vähentää muuttohalukkuutta

Avoimien työpaikkojen lisääntymiseen on eri maakunnissa eri syitä. Pääkaupunkiseudulla on runsaasti työpaikkoja tarjolla palvelualoilla ja rakentamisessa, jos tekijöitä löytyisi.
– Rakennusalalla on jossakin määrin niin, että työpaikat ja työvoima ovat eri paikoissa. Siitä aiheutuu hankaluuksia työpaikkojen täyttämisessä, Räisänen arvioi.
Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen huomauttaa kuitenkin, että pääkaupunkiseudulle on helppo muuttaa. Asuntoja on tarjolla, vaikka ne ovat kalliita.
Sen sijaan Varsinais-Suomessa asuntopula rajoittaa muuttoa eikä avoimia työpaikkoja saada täytettyä. Kuismasen mukaan Uudenkaupungin autotehtaan ympäristössä puute asunnoista on selvästi rajoittava tekijä.
Pahimmillaan avointen työpaikkojen määrän lisääntyminen jarruttaa talouskasvua, kun työlle ei löydy tekijöitä. Se voi kertoa myös siitä, että työpaikkojen vaatimukset ovat erilaisia kuin työntekijöiden valmiudet.

Kehitystä Itä-Suomessa

Avoimien työpaikkojen määrä suhteessa työttömien määrään on noussut selvästi eräissä Itä-Suomen maakunnissa ja Lapissa. Myös Pohjanmaan maakunnat ovat kirineet.
Pohjois-Savossa avoimien työpaikkojen suhteellinen määrä oli toiseksi suurin koko Suomessa sekä nyt heinäkuussa että kaksi vuotta sitten.
– Olen törmännyt siihen, että työpaikat ovat lisääntyneet Itä-Suomessa. Sielläkin on osaajapulaa monilla aloilla, Kokko kertoo.
Kuismasen näkemys on, että Itä-Suomesta on jo muuttanut pois paljon nuoria työikäisiä ihmisiä esimerkiksi Uudellemaalle tai Varsinais-Suomeen. Jäljelle jääneillä ei ole vaadittavaa ammattitaitoa, minkä vuoksi työpaikkoja ei saada täytettyä.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti