Lounais-Häme

Avoliitot valtaavat yhä alaa avioliitoilta – jotkut avoliitot kestävät loppuelämän

Avoliitot ovat viime vuosikymmeninä yleistyneet ja avioliitot ovat vähentyneet.

Tilastokeskuksen väestönmuutostietojen mukaan vuonna 2017 solmittiin yhteensä 26 542 avioliittoa. Avioituvuus on alentunut jo pitkään.

Esimerkiksi vuonna 2008 avioliittoja solmittiin lähes 33 000. Aivan viime vuosina laskusuuntaus on kuitenkin hieman loiventunut.

Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula kertoo, että solmittujen avioliittojen määrän laskulle on selityksensä.

– Avoliitot ovat vallanneet alaa avioliitoilta. Avoliitoista on tullut entistä pitkäaikaisempia. Jotkut niistä kestävät jopa loppuelämän ajan. Avioliitot ovat vähentyneet aika paljon viimeisen 20 vuoden aikana. Kun avoliitot tulivat 1970-luvulla mahdollisiksi, niitä valitsivat arvoiltaan liberaalimmat pariskunnat, Kontula sanoo.

Juridisessa mielessä avioliitot ovat tavallaan vahvempia kuin avoliitot.

– Liiton purkautuminen on eri asia. Avioliitossa omaisuuden jako menee enemmän siten, että se on taloudellisesti turvallisempaa osapuolille. Avoliittojenkin osalla tätä kohti pyritään, Kontula toteaa.

Naisparit avioon enemmän kuin miesparit

Tilastokeskuksen tuoreen katsauksen mukaan viime vuonna solmittiin 554 samaa sukupuolta olevien avioliittoa. Avioliittolain muutos tuli voimaan maaliskuussa 2017.

Solmituista avioliitoista 181 oli kahden miehen ja 373 kahden naisen avioliittoja. Naisparien avioliittoja on näin ollut selvästi enemmän kuin miesparien avioliittoja.

Kontula toteaa, että näillä tiedoilla on mahdotonta sanoa, onko määrä suuri, pieni tai jotakin siltä väliltä.

– Pitäisi tietää, kuinka suuri potentiaali avioliittojen solmimiseen on. Sitä tietoa ei nyt ole, hän kertoo.

Samaa sukupuolta olevien parien solmittujen avioliittojen määrä on suurempi kuin parisuhteiden rekisteröinnit yhtenäkään vuonna. Rekisteröityjen parisuhteiden määrä on viime vuosina ollut 240–370 tienoilla.

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic