Lounais-Häme Forssa

Forssalaispariskunnan perustama Asenne ry tarjoaa apua tarvitseville unohtumattomia elämyksiä

Uusi hyväntekeväisyysyhdistys haluaa tarjota lapsille ja nuorille elämyksiä, jotka eivät ole mitattavissa rahalla.
Harri ja Paula Vigilant haluavat saada hyvän kiertämään. – 12-vuotias poika halusi soittaa rumpuja ja sai ne meidän kautta, ja halusi sitten antaa tämän kitaran kiertoon jollekin toiselle lapselle. Siinä tuli vahva fiilis, että olemme oikealla asialla. Kuva: Pekka Rautiainen
Harri ja Paula Vigilant haluavat saada hyvän kiertämään. – 12-vuotias poika halusi soittaa rumpuja ja sai ne meidän kautta, ja halusi sitten antaa tämän kitaran kiertoon jollekin toiselle lapselle. Siinä tuli vahva fiilis, että olemme oikealla asialla. Kuvat: Pekka Rautiainen

Tavaraa on maailma täynnä, mutta mitä vaikeassa tilanteessa olevat perheet ja lapset todella kaipaavat? Aikaa – perheiden yhteistä ja lasten omaa.

Tämä nousi vahvasti esille, kun Paula ja Harri Vigilant selvittivät, miten esimerkiksi lastensuojelun asiakkaina olevia tai vähävaraisia perheitä voisi auttaa.

Tähän vastaa hyväntekeväisyysyhdistys Asenne ry, joka perustettiin syyskuussa, kun alla oli puolentoista vuoden pohjustus.

– Halusimme tehdä tämän kunnolla. Olemme jutelleet erilaisten ihmisten kanssa, syventyneet asioihin ja luoneet yhteistyötä, Paula Vigilant kertoo.

Yhdistys onkin jo ehtinyt rakentaa tiiviit verkostot muun muassa kaupungin lastensuojeluun, sosiaalityöhön ja kouluihin.

Yksi eniten huolta aiheuttavista ongelmista on koulukiusaaminen, mihin sosiaalinen media on tuonut uuden kanavan ja ulottuvuuden.

 

Asenne ry:n avuntarjoajat ovat eritoten moottoriurheilun tai kamppailulajien harrastajia sekä muusikoita. Syy tälle on perustajapariskunnan tausta ja omat verkostot.

Molemmat harrastavat moottoriurheilua ja kamppailulajeja, ja muusikot ovat Paulalle tuttuja jo työn kautta: hän on päällikkönä hämeenlinnalaisessa musiikkipubissa ja buukkaa työssään muun muassa bändejä esiintymään.

– Haluamme puhaltaa pois glitterpintaa ja tuoda elämän rosoisuutta esiin.

He ottavat esimerkin kamppailulajeista. Sen pariin on usein ajautunut ihmisiä, jotka eivät ole välttämättä kulkeneet elämässään helpointa tietä.

– Omien kokemustensa kautta he haluavat auttaa, ja tässä voimme antaa kanavan sille, Vigilantit sanovat.

Kamppailulajeissa korostuvat keskittymiskyky, ryhmädynamiikka sekä sääntöjen ja auktoriteettien kunnioitus.

Musiikin merkitys on taas siinä, että sitä kautta moni nuori ilmaisee tunteitaan.

Thunder Rakki on forssalaisen tatuointiyrittäjä Kata Luukkalan suunnittelema Asenne ry:n keulakuva.
Thunder Rakki on forssalaisen tatuointiyrittäjä Kata Luukkalan suunnittelema Asenne ry:n keulakuva. Kuva: Pekka Rautiainen

Yhdistyksellä on oma tapansa toteuttaa hyväntekeväisyyttä.

– Raha on tarpeen, mutta se on kasvotonta. Haluamme antaa sille sielun – kokemuksia ja elämyksiä, Paula Vigilant selventää, ja ottaa esimerkin omasta lapsuudestaan.

– Muistan itsekin lapsuudesta ne hetket, kun on avannut jotain pakettia, mutta en suinkaan sitä, mitä se lopulta sisälsi. Se hetki on tärkein muisto.

Käytännössä Asenne ry tarjoaa lapsille ja nuorille apua ohjaamalla harrastuksiin, madaltamalla kynnystä osallistumiseen, poistamalla kustannuksia ja lahjoittamalla ammattitaitoa.

 

Palautteen perusteella monet haluavat tarjota rahan sijaan apua oman työnsä ja taitojensa kautta, mutta sille ei ole ollut kunnollista kanavaa.

Esimerkkinä tästä ovat esimerkiksi heviyhtye W.A.S.P:n kitaristin Douglas Blairin tarjoamat kitaratunnit tai kamppailulajien kurssit, joita on tarjolla 45 lapselle 15 eri paikkakunnalta Oulusta Helsinkiin. Tilanne levisi käsiin myönteisellä tavalla, kun kamppailuharrastajat innostuivat haastamaan toisiaan hyvän tekemisessä.

– Yksi lauantai meni viisi tuntia puhelimessa, kun otimme näitä lahjoituksia vastaan.

Mukana kamppailulajioppia on tarjoamassa niin ammattilaisvapaaottelijoita, seuroja kuin valmentajiakin.

Lisäksi Asenne ry:n kautta on kulkeutunut muun muassa toistakymmentä soitinta eri kohteisiin.

 

Auttamisesta innostunut forssalaispariskunta ei laske tunteja – ja samalla yhdistystoiminta on myös heidän perheensä yhteistä aikaa.

– Tätä tulee tehtyä ensimmäisenä aamulla ja viimeisenä illalla. Perheessämme on teini-ikäiset lapset, jotka ovat olleet mukanamme luovuttamassa lahjoituksia eteenpäin. Palkkapussi on jokainen päivä, kun näkee apua saavien lasten reaktiot. FL

Asenne ry

Syyskuussa 2019 perustettu hyväntekeväisyysyhdistys.

Slogan on ”Jokainen ansaitsee sankarinsa”.

Yhdistyksen Facebook-sivuilla on tällä hetkellä noin 1500 tykkääjää.

Maskotti

Thunder Rakki on forssalaisen tatuointiyrittäjä Kata Luukkalan suunnittelema Asenne ry:n keulakuva.

Jokaiselle harrastuspiirille on stailattu oma Thunderinsa.

Kesällä Asenne ry järjestää tempauksen, jossa maskotit lähtevät kiertämään keikkoja ja festareita muusikoiden mukana, kartuttamaan kilometrejä moottoriurheilijoiden matkassa ja haistamaan kamppailu-urheilun tunnelmaa treenisaleille ja kisoihin.

Kampanjan tuotolla hankitaan leluja, leiriviikonloppuja ja muita tarvikkeita huostaanotetuille lapsille. Tarpeet on kartoitettu yhdessä lastensuojelulaitosten kanssa.

”Mukana on tunnettujakin kasvoja, mutta paljastamme kaikki vasta kampanjan jälkeen. Emme halua, että ihmiset lähtevät tähän mukaan heidän takiaan, vaan ajatuksen”, Paula Vigilant sanoo.

Uusimmat

Näkoislehti

3.8.2020

Fingerpori

comic