Lounais-Häme Jokioinen

Baana 18:n lentokoneet alkavat pauhata huomenna – Satakunnan lennosto harjoittelee Jokioisilla

Ilmavoimat harjoitteli viimeksi Jokioisilla vuonna 2009. Silloin lentokonespottaaja Erkki Kivikero ikuisti kalustoa

Satakunnan lennoston Baana 18 -lentotoimintaharjoitus alkaa näkyä ja kuulua voimallisemmin maanantaina Jokioisissa.

Harjoituksessa lennetään kaikilla Ilmavoimien koneilla, mutta pääpaino on erityisesti F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjillä.

– Suurin osa lentovuoroista on varattu horneteille, mikä tarkoittaa, että meluhaittaa tulee väkisin. Harjoituksessa pyritään tekemään maksimimäärä suorituksia kiitotielle, joka tarkoittaa sitä, että koneet pyörivät lähialueilla, harjoituksen projektiupseeri, majuri Ville Heinonen toteaa.

Lentotoimintaa on luvassa maanantaista keskiviikkoon päivittäin klo 8.30–23.00. Harjoitus aiheuttaa lentomelua alueella sekä valoisan että pimeän aikaan.

Harjoituksessa toteutetaan lentokoulutusohjelmien mukaisia koulu- ja harjoituslentoja varalaskupaikalle erilaisissa olosuhteissa.

Jokioisten varalaskupaikan lisäksi harjoituksen lentotoiminnassa tukeudutaan myös Pirkkalan tukikohtaan.

 

Harjoitukseen osallistuu yhteensä noin 300 henkilöä, joista reserviläisiä ja varusmiehiä on noin 180. Harjoituksen johtajana toimii Satakunnan lennoston operaatiopäällikkö majuri Henry Mikkonen.

Henkilökunnalle, varusmiehille ja kertausharjoitukseen osallistuville reserviläisille koulutetaan Ilmavoimien taistelutapaa, toimintaa varalaskupaikalle perustetussa maantietukikohdassa sekä harjoitetaan joukkoja toimimaan poikkeusolojen tehtävissään.

 

Satakunnan lennosto on sulkenut Jokioisissa sijaitsevan varalaskupaikan muulta liikenteeltä. Liikenne on suljettu väliltä Latovainio–Lammintie. Kakkostien osuus kierretään Jokioisten keskustan kautta järjestetyn kiertotien kautta.

Ajoneuvoliikennettä rajoitetaan koko harjoitusalueella.

– Kulku tullaan estämään liikennemerkein. Lähempänä harjoituspaikkaa on vielä sotilaspoliisivartiointi. Jos ulkopuolisten toiminta menee holtittomaksi, pyydämme poliisia muistuttamaan näistä liikennemerkeistä, Heinonen muistuttaa.

Harjoitusalueella ei saa lennättää omia RPAS-laitteita eli drone-koptereita. Ne poistetaan tarvittaessa.

 

Ilmavoimien tiedotuspiste toimii 16.–19. syyskuuta Forssan ABC-asemalla. Sieltä saa lisätietoa harjoituksesta sekä yleisesti Ilmavoimista. Harjoitusalueen välittömässä läheisyydessä asuvat ovat saaneet oman tiedotteen kotiin.

Tiistaina 18. syyskuuta yleisöllä on mahdollisuus tutustua kiitotien ja harjoituksen toimintaan. Yleisö kuljetetaan rajatulle alueelle Forssan ABC:ltä ja alueelta pois linja-autoilla kello 15–20 välisenä aikana.

– Yleisölle tarjotaan tällainen mahdollisuus, jotta ihmiset eivät lähde omilla autoillaan harjoitusalueelle ja saamme pidettyä tilanteen kontrollissa, Heinonen perustelee.

Varalaskupaikka avataan ajoneuvoliikenteelle todennäköisesti jälleen torstaina 20.9. kello 12. FL

Edit: Aiemmin ilmoitetusta poiketen tiistain yleisötilaisuus / kuljetus harjoituspaikalle alkaa vasta klo 15, ei klo 13. Tilaisuuden päättymisaika on edelleen klo 18. Ensimmäinen kuljetus lähtee klo 15 ja sen jälkeen noin puolen tunnin välein.

Baana 18

Baana 18 on ilmavoimallinen lentotoimintaharjoitus, jossa harjoitellaan lentoja maantielentopaikasta valoisalla ja pimeällä.

Harjoitukseen osallistuu yhteensä noin 200 kantahenkilökunnan jäsentä, varusmiestä ja reserviläistä.

Valtatie 2 on suljettu Forssan pohjoispuolelta. Suljettu tieosuus alkaa Forssan suunnasta valtatie 2 ja 10:n liittymästä ja päättyy Latovainion liittymään. Liikenne on ohjattu kiertotielle.

Meluhaittaa voi lentojen lisäksi syntyä yöaikaan, kun laskupaikan tuntumassa harjoitellaan sodankäyntiä muun muassa paukkupatruunoin.

 

Fingerpori

comic

Näkoislehti

30.3.2020

Uusimmat